La Galaţi, PRIMUL CAZ din acest an de BOALĂ LYME!

La Galaţi, PRIMUL CAZ din acest an de BOALĂ LYME!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pacientul, un localnic în vârstă de 62 de ani din Frumuşiţa, s-a prezentat la spital după ce au apărut primele complicaţii ale unei muşcături de căpuşă netratată corespunzător


Primul caz de boală Lyme confirmat oficial în judeţul Galaţi în acest an a părut în mediul rural, confirmând astfel suspiciunea că oamenii muşcaţi de căpuşe în mediul rural nu se grăbesc să ajungă la spital pentru extracţie şi tratament. Complicaţiile unui astfel de atac al insectelor, care se regăsesc din belşug în iarba păşunilor sau alte zone cu vegetaţie, au apărut la un bărbat de 62 de ani din Frumuşiţa, care a ajuns la medic abia în momentul în care pe piele i-au apărut pete roşii.

"A fost vorba de un caz care s-a prezentat la noi în faza acută, cu eritem migrator, respectiv o roşeaţă pe piele. Aceasta poate fi însoţită de febră, frisoane, mialgii. Prezenta, de asemenea, muşcătura de căpuşă în antecedente", a precizat dr.Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Toate simptomele i-au condus pe medici la suspiciunea existenţei bolii Lyme. "Analizele au confirmat prezenţa bolii Lyme, atât clinic cât şi serologic", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Pacientul a primit tratament de specialitate, astfel că, în prezent, se află în afara oricărui pericol. Autorităţile sanitare se aşteaptă ca astfel de cazuri să mai apară din mediul rural, mai ales că sezonul cald, prielnic căpuşelor, încă nu s-a încheiat. De aceea, îi sfătuiesc pe gălăţeni să se ferească pe cât pot de muşcătura acestei insecte, iar dacă inevitabilul se produce, să ajungă totuşi cât mai repede la medic.

"Sfătuim populaţia ca atunci când iese la plimbare, sau la muncă, să aibă grijă în zonele cu vegetaţie abundentă. Să poarte haine deschise la culoare, persoanele cu părul lung, să şi-l perie bine când ajung acasă, iar cei care au animale de companie, să le verifice cu atenţie pentru a nu transporta o căpuşă", a adăugat Liliana Iordăchescu.

În acest an, la camerele de gardă ale spitalelor gălăţene au ajuns 281 de persoane muşcate de căpuşe.

Citit 2519 ori Ultima modificare Miercuri, 20 August 2014 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.