Luptătorii Acvila îşi decontau prezervativele şi epilatul şi se antrenau la ţinte din desene animate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Luptătorii Unităţii Speciale Acvila nu se puteau antrena decât pe ţinte personalizate cu personaje de desene animate, îşi cumpărau prezervative, lenjerie roz, se tatuau şi se epilau din banii ministerului, au declarat pentru NewsIn oficiali din cadrul Jandarmeriei Române.

Inventarul întocmit de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române la preluarea Unităţii Speciale Acvila a scos în evidenţă o serie de ciudăţenii privind dotarea luptătorilor acestei structuri.

Patrimoniul total al unităţii se ridică la peste 70 de miliarde de lei vechi, dar este "umflat", spun jandarmii. Astfel, cei însărcinaţi cu inventarierea bunurilor au numărat 1000 de genţi, a căror valoare este de 10 milioane de lei bucata, în condiţiile în care Unitatea Specială Acvila avea 83 de componenţi, între care doar 40 de luptători.

Au fost găsite laptop-uri în valoare de 100 de milioane.

De asemenea, fiecare component avea cel puţin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, două echipamente pentru scufundări, 6-7 perechi de mănuşi, între care şi de box, iar dotările erau cumpărate la preţuri supraevaluate.

Spre exemplu, o vestă antiglonţ a fost achiziţionată de jandarmi cu 22 de milioane de lei, iar de Acvila cu 147 de milioane.

Cele mai multe achiziţii au fost făcute la preţuri exorbitante, de la câteva firme ai căror acţionari au făcut averi din bani publici, susţine aceeaşi sursă.

Mai mult, unitatea avea o ambulanţă proprie, a cărei valoare este de aproximativ 500 de milioane de lei, iar parcul auto număra numai maşini scumpe şi motociclete de toate categoriile, inclusiv sport.

Inventarierea scoate la iveală faptul că luptătorii Acvila purtau tricouri, a căror valoare era de un milion de lei, o singură dată, iar apoi le treceau la casat.

Jandarmii povestesc despre un camion cu rechizite, care a dispărut pur şisimplu într-o noapte, însă  şi mai suspect este faptul că luptătorii Acvila se antrenau trăgând la ţinte ce reprezentau personaje de desen animat.

La fel, lenjeria achiziţionată pentru luptători era viu colorată, respectiv roz, bleo, violetetc, la fel cum era şi vesela.

Mai mult, s-a constatat că luptătorii Acvila beneficiau de consultanţă pentru tatuaje. Consultanţele şi tatuajele erau efectuate la sediul unităţii, pe bani publici. La fel, din bani publici erau decontate şi tratamentele de întreţinere şi depilarea totală a luptătorilor. Decontau chiar şi prezervativele, susţine aceeaşi sursă.

În prezent, ca urmare a neregulilor descoperite, structura de control a ministerului face verificări privind achiziţiile şi felul în care această unitate a cheltuit banii.

82 din cei 83 de luptări Acvila lucrează acum la IGPR, fiind înlocuiţi cu jandarmi.

Deputaţii au adoptat, în aprilie, tacit, ordonanţa prin care Grupul Special de Protecţie şi Intervenţii "Acvila" trece în cadrul Jandarmeriei, după ce, la dezbaterile generale, liderul grupului PSD, Aura Vasile, a solicitat respingerea tuturor amendamentelor propuse de Comisia de apărare.

În acest caz, Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată. După ce, pe 1 aprilie, deputaţii din Comisia de apărare au decis că Grupul Special de Protecţie şi Intervenţii "Acvila" se reorganizează în cadrul IGPR şi nu în cadrul Jandarmeriei, aşa cum prevede ordonanţa 20/2009 a ministrului Dan Nica, în cadrul dezbaterilor generale deputata Aura Vasile a cerut respingerea amendamentelor comisiei şi a primit votul colegilor în acest sens. Astfel, miercuri, la votul final, ordonanţa a trecut în forma primită de la Guvern, prin adoptare tacită, după ce termenul de10 aprilie, stabilit pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului, a fost depăşit.

Comisia de apărare a luat în discuţie, pe 1 aprilie, Ordonanţa privind reorganizarea Ministerului de Interne. "În esenţă, prin votul membrilor Comisiei, Agenţia Naţională Antidorg rămâne în structura actuală, centrul de cooperare poliţienească internaţională "Acvila" şi încă o structură se reorganizează în cadrul IGPR", a explicat vicepreşedintele Comisiei, Marian Săniuţă.

Săniuţă a explicat că decizia deputaţilor a fost influenţată de audierea, cu o zi înainte, a ministrului Internelor, Dan Nica, propunerile de modificare a textului ordonanţei venind din partea mai multor membri ai comisiei, de la PD-L şi PNL. Săniuţă a arătat că niciun social-democrat nu a propus modificarea textului ordonanţei, dar că votul a reflectat opiniile personale ale membrilor Comisiei. Camera Deputaţilor este, în acest caz, prima cameră sesizată, urmând ca Senatul să aprobe forma definitivă a acestui act normativ.

Citit 645 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.