Judecătorii braşoveni au demarat procedura de revocare din funcţie a preşedintelui CSM

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Braşov a declanşat procedura de revocare din funcţie a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii aleşi la nivelul curţilor, adică Virgil Andreieş, preşedintele CSM, Dan Lupaşcu, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi Costel Drăguţ, de la Curtea de Apel Craiova.

În Hotărârea nr 5 din 8 mai 2009, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Braşov atacă dur Consiliul Superior al Magistraturii, spunând, printre altele, că CSM nu şi-a respectat obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa. "Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a respectat întotdeauna această obligaţie, remarcându-se deseori prin lipsa fie a unei reacţii prompte şi eficace, fie a uneia tardive şi vădit ineficiente", se arată în hotărârea adoptată de Adunarea generală a Curţii de Apel Braşov.

Judecătorii braşoveni mai arată că bugetul aprobat pentru funcţionarea instanţelor judecătoreşti a fost şi este subfinanţat, în anul 2009 situaţia fiind mai gravă decât în anii anteriori, iar "Consiliul Superior al Magistraturii nu a luat nicio măsură eficientă, clară şi coerentă pentru a analiza, a semnala public această problemă şi pentru a contribui la rezolvarea ei, în limitele prevăzute de lege".

"Poziţia publică actuală este tardivă în condiţiile în care problemele bugetare ale sistemului au fost cunoscute de membrii Consiliului Superior al Magistraturii de la alegerea acestora, iar Consiliul Superior al Magistraturii este interesat în a avea un buget separat de restul instanţelor judecătoreşti, fapt care i-a permis până în prezent să-şi soluţioneze fără probleme, de exemplu, toate situaţiile privitoare la salarizare, la plata drepturilor actuale şi a celor restante ale personalului", se mai arată în hotărârea judecătorilor braşoveni.

Magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au mai stabilit că, din punct de vedere al salarizării magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută de lege, atât timp cât a avut grijă constant doar de aparatul propriu, de bugetul acestuia, de cheltuielile de personal, acceptând fără nicio discuţie să fie ordonator principal de credite, adică independent financiar de restul instanţelor judecătoreşti.

"Consiliul Superior al Magistraturii nu are vreo contribuţie eficientă, ci doar declarativă, la independenţa judecătorului din punct de vedere financiar, nu a susţinut ordonatorul principal de credite din prezent – Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti - pentru aprobarea integrală a bugetului cerut de acest minister şi care cumulează toate solicitările instanţelor şi parchetelor din sistem, şi în aceste condiţii este evident că se limitează doar la gestionarea aparatului propriu, din punct de vedere financiar", se mai precizează în hotărârea judecătorilor de la începutul lunii mai.

Consiliul Superior al Magistraturii este acuzat de judecătorii braşoveni că a luat hotărâri, inclusiv în materie disciplinară, la presiunea mediatică, în condiţii lipsite de transparenţă, fără o procedură prevăzută de lege ori reglementată intern, care să fi fost făcută cunoscută terţilor, făcând imprevizibilă însăşi legea aplicată în speţe.

Potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Braşov, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dovedit o lipsă totală de reacţie faţă de acei membrii care au apărut în situaţii publice controversate, astfel încât au permis să existe suspiciuni, care nu au dispărut, asupra credibilităţii instituţiei.

Un alt motiv de nemulţumire este şi faptul că CSM ar fi permis perpetuarea detaşării judecătorilor şi procurorilor într-un număr excesiv în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, precum şi în cadrul altor instituţii din afara sistemului judiciar.

Ca urmare, Curtea de Apel Braşov cere convocarea adunărilor generale ale judecătorilor din cadrul celorlalte curţi de apel pentru a decide asupra revocării acestor membri.

Potrivit legii, celelalte adunări generale vor comunica rezultatele voturilor în vederea centralizării de către adunarea generală a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Braşov.

Judecătorii din ţară au mai cerut, în urmă cu cîteva săptămâni, convocarea Adunărilor Generale ale magistraţilor pentru a decide revocarea a trei membri CSM aleşi din partea tribunalelor şi judecătoriilor, respectiv Ana Lăbuş, Florica Bejinaru şi Alexandrina Rădulescu.

Procedurile de revocare au fost demarate de Judecătoria Brăila şi Tribunalul Comercial Mureş din cauza lipsei de reacţie a membrilor CSM aleşi din partea tribunalelor şi judecătoriilor la starea actuală a justiţiei, mai exact la criza financiară şi atacurile politice.

Procedural, au fost chemate să se întrunească adunările judecătorilor care să decidă revocarea, iar apoi hotărârea trebuie să fie trimisă la CSM, ultimul cuvânt urmând să-l aibă Parlamentul.

Este nevoie de voturile a jumătate plus unu dintre judecători pentru a cere revocarea membrilor CSM.

Citit 633 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.