JOS GARDURILE ca de puşcărie! Ce planuri au arhitecţii cu grădinile de bloc (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

JOS GARDURILE ca de puşcărie! Ce planuri au arhitecţii cu grădinile de bloc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Împrejmuite cu sârmă ghimpată sau cu garduri de fier, supraînălţate, improvizate, spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost, în numeroase cazuri, „anexate” de locatarii apartamentelor de la parter şi transformate după bunul plac. În cele mai fericite cazuri, grădiniţele de bloc adăpostesc, vara, plantele de apartament ale locatarilor, câteva flori de pripas şi decoraţiuni kitschoase. În cele mai nefericite cazuri, ele au fost ocupate de extinderi ale apartamentelor sau „utilate” cu balansoar, măsuţă, grătar şi sârme de întins rufele, ca la ţară. Toate acestea ar putea deveni istorie, cel puţin în Cartierul Dunărea, unde arhitecţii au propus, în cadrul Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană, măsuri concrete de reconfigurare, protejare şi valorificare a spaţiilor verzi. Prin soluţiile indicate, arhitecţii răspund uneia dintre cele mai arzătoare doleanţe a gălăţenilor din Micro 18, 19, 20 şi 21 care s-au declarat profund nemulţumiţi de felul în care arată spaţiile verzi ale cartierului lor.

Ce nu le-a plăcut

Prima observaţie a arhitecţilor a fost că grădinile de proximitate sunt izolate de spaţiul public printr-un gard metalic, de cele mai multe ori improvizat. De asemenea, au sesizat şi ocuparea abuzivă, în interes personal, a spaţiilor verzi aferente condominiilor, spaţiile verzi neglijate, acoperite de vegetaţie spontană sau devenite loc pentru depozitarea de reziduuri. În contrapartidă, arhitecţii oferă exemple din Franţa şi Spania, unde locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de la parterul blocului de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori, iar amenajarea spaţiilor verzi publice este integrată într-un ansamblu unitar şi coerent.

Obiective pe termen scurt trasate Primăriei

„Spaţiile verzi destinate petrecerii timpului liber şi socializării cotidiene sunt accesibile tuturor locuitorilor în mod egal. Amenajarea lor are în vedere crearea unei ambianţe plăcute şi ferite de soare şi vânt pentru plimbare, odihnă, joacă sau sport, cu mobilier urban adecvat, iluminat public şi decorativ”, se arată în Planul de Restructurare Urbană. Arhitecţii propun amenajarea de spaţii plantate, locuri de joacă, terenuri de sport, spaţii de socializare şi de tranzit. În cazul spaţiilor verzi situate în imediata vecinătate a blocurilor se propune, în primul rând, demolarea construcţiilor parazitare de la parter, plantarea vegetaţiei adecvate, cu rol de protecţie faţă de spaţiul public şi cu rol estetic şi realizarea unor împrejmuiri unitare, de gard viu.

 

Citit 5577 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 15:23

18 comentarii

 • postat de Cocuta
  Luni, 22 Septembrie 2014 13:37
  109.166.129.***
  Cine si de ce ne invrajbeste de nu mai putem rasufla,daca lumea avea servici si cistiga un ban,nu mai avea grija de gardul care inconjoara blocul,cine sint cei ce ne tot dau de Exemplu Spania,dar ce noi avem banii spaniolilor? Primaria nu are bani nici sa dea cu solutie pentru tintari dar sa mai si ude spatiile verzi,ca doar nu o sa le ud eu din pensia mea,ca cel ce tipa nu a pus o floare si nici nu a udat macar o data gradina aia inconjurata de sirma. Nu va este rusine, nu vedeti ca vor spatii verzi, dar primaria viseaza ca tu locatar necajit o sa dai bani pe apa rece care s-a facut 7 lei mc,sa uzi gradina . Vreau sa o vad si pe asta,cum am vazut destule in orasul asta. Nu stiu ce nu ne mai lasa o data in pace,ba ne darama garajele, ba ne darama chioscurile,osa ne taraim ca ramele de foame,si asa nici natura nu ne mai ajuta,ba ploua, ba tornade,ba cutremure,ne bate dumnezeu,mai linistitiva bre oameni buni,Nu vedeti ca nimic nu mai merge,copii ne pleaca sa cistige un ban, latelevizor ne arata numai nenorociri si femei destrabalate,.Oare pe cine am omorat ca ne loveste cel de sus asa de rau?????? Lasati ura deoparte,poate va fi mai bine,oamenii umbla ametiti de grija zilei de maine,cand nu o sa mai avem bani sa le dam oamenilor pensie,ce vreti sa facem. sa cerem ajutor la UE? Au venit cativa tineri arhitecti din Bucuresti sa faca PUZ-ul cartierelor ,mai bine vedeau ce mizerie e in Bucuresti, sa ne lase pe noi in pace,ca ei viseaza sa faca in Galati o Barcelona,cu ce nu stiu ca mor oamenii de foame si ei viseaza doar parcari si spatii verzi. Poate cultivam rosii si castraveti sa nu mai cumparam de la piata. Sa le fie rusine,trebuia sa stea in oras un an,sa simta pulsul orasului,nu sa faca un proiect si sa ia banii degeaba,ca lor le miroasa chioscurile,dar mama-sa probabil nu traieste de azi pe maine ca un chioscar,ca atunci ar sti ce nenorocire au adus cu proiectu asta.Lumea ii blestema,ca in orasul asta in afara de smenari si proprietarii de mari magazine,nimeni nu mai trebuie sa traiasca. Ai un chiosc,atunci sa-l darimam ca trebuie sa facem spatiu verde,sa ne plimbam flamanzi prin el........ BRAVO.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Pentru un oras curat
  Vineri, 19 Septembrie 2014 15:25
  188.26.127.***
  Veniti si blocul S2 de pe Nae Leonard ,ic .frimu sa vedeti garduri de 2m si cateva zeci de pisici hranite de limitatii de la parter.Aloooooo,primaria,directia de sanatate publica se audeeeee...!!!!???
  0
  10
  Raportează
 • postat de vecinul de la doi
  Vineri, 19 Septembrie 2014 14:36
  5.13.163.***
  pentru Frosa...aruncati cativa kkti in gradina sa vezi daca mai are tupeul de porc ordinar
  3
  1
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 19 Septembrie 2014 12:12
  58.109.67.***
  Problema spatiului verde, a garajelor, a locurilor de parcare sau a chioscurilor face parte din aceeasi tactica de dezbinare a comunitatii si de capitalizare a electoratului. Fara a face Primarul nimic, fara a face arhitectii nimic, daca legea ar fi pusa in aplicare de autoritati, astfel de problem nu ar mai fi aparut.
  Primarul Stan poate oricand sa ceara Politiei Locale pentru a lua masurile legale contra celor ce au ocupat illegal aceste spatii de ani si ani de zile.
  Daca seful Politiei Locale ar fi fost numit pe merit, sigur ca aceste problem nu ar fi ajuns aici. Din articol reiese ca legea ar fi valabila numai in anumite cartiere si nu in tot orasul, oare asa sa fie ?
  0
  6
  Raportează
 • postat de Frosa
  Vineri, 19 Septembrie 2014 10:41
  81.12.150.***
  sa veniti si in micro 40 unde presedintele de asociatie a inchis gradina cu lacat daca scapi ceva in gradina la care platim toti impozit primariei, trebuie sa te duci sa te milogesti ca cica e a lui gradina ca a facut si el curat si a plantat 3 flori ca sa impresioneze fraierii, de fapt ca se arate cine are muschi la creier.
  4
  12
  Raportează
 • postat de io
  Vineri, 19 Septembrie 2014 09:30
  89.137.224.***
  Dati oamenilor spatii salubre, special amenajate pentru gradinarit si pentru gratare, in alta parte, aproape de zona in care locuiesc astfel incat ei sa fie ocupati in continuare si sa se bucure de noul teren. C-asai si la nemti si pentru ca asa-i natura umana. Omul are simtul proprietatii bine dezvoltat si vrea sa stie el ca a pus cu mana lui ceva in pamant.
  9
  2
  Raportează
 • postat de Goe
  Vineri, 19 Septembrie 2014 04:52
  5.13.152.***
  Despre gradina din centrul orasului,dintre blocurile P6 -P8 ,( faleza) ,nimeni nu are de spus nimic? Acolo o doamna de la parter a amenajat spatiul dintre cele doua blocuri dupa bunul ei plac, cu garduri din sarma si portita din sipci de lemn.Va rugam sa luati masuri pentru aducerea acestui teren ocupat abuziv ,la forma initiala si anume acela de spatiu verde cu gazon si copaci.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Joi, 18 Septembrie 2014 21:08
  82.137.9.***
  Aceste garduri,urate au ajutat la cresterea si integritatea gardului viu si a pomilor.Desigur pot fi taiate insa cine ne poate garanta ca acele spatii nu vor fi batatorite,nu se vor face gratare ,cumetrii si mai nou,nu se va face mancare in...ceaune?Da, am scris bine si dvs ati citit de asemeni corect: am vazut asta in aceasta vara prin I.C Frimu.Personal,nu am incredere ca ordinea si civilizatia va intra in drepturi.Sunt atatia tineri care n-au loc de munca si daca tot n-au ce face ,duc o asemenea viata parazitara.
  3
  18
  Raportează
 • postat de GEO
  Joi, 18 Septembrie 2014 20:41
  5.13.238.***
  Telectualule ce este la tine,tu mancatear paduchii aia lati,tu unde stai bai desteptul...iiiii?Daca stai la etaj, stai acolo stati-ar popa la cap sa-ti steie de desteptul p.......iiiii.Sictir bai cacatule!!!!!!!!!!!!!!
  27
  1
  Raportează
 • postat de silviu
  Joi, 18 Septembrie 2014 20:26
  5.13.220.***
  joooos cu gunoaiele astea si cu tiganiile din oras. V-ATI CUMPARAT APARTAMENTE , nu vile!!! Vrei tiganeala, mutati-va la tara si construiti-va cate camere vreti! JOS CU GUNOAIELE ASTEA!!
  8
  24
  Raportează
 • postat de GEO
  Joi, 18 Septembrie 2014 20:18
  5.13.238.***
  Hai sa stricam tot si toate,ca santem o tara de cacat,cu locatari de doi bani.De ce sa daramati bai (TELECTUALILOR),CA A FACUT FIECARE CE A PUTUT. Vreti sa puneti gard viu?.Bine! Foarte bine!!!!.Si ma rog cine are grija sa-l ude??Cine isi asuma responsabilitatea sa-l intretina??. Apa,este contorizata,si nu uda nimeni de dragul vostru pe buzunarul lui sa-ti placa tie gard viu.Sinteti dusi cu capu bre,daca ganditi ca cineva cu o pensie de cacat ,cu retete de cumparat la greu,arunca cu banii pe apa rece pentru gardul vostru.Asta asa de-un pamplazir,ca nu asta-i durerea,durerea este ca si asa hotii misuna pe langa garduri noapte sau zi sa-ti intre-n casa,dar fara gardul de doi bani pus de cel ce locuieste la parter,vor primi invitatii la furat.Si ce sa vezi,daca apare:DIN GRESEALA IN CASA LA MINE,ma fac cu un trofeu de capatana!!Si-l inpaiez,sau il pun in teapa la geam cu bec in el sa-l vada toti.Sa nu-mi spui mie ca hotul are drepturi,ca i le respect eu pe toate,incepand cu decapitarea. Dar ia sa-mi spuneti voi mie ;UNDE-I GARDUL DE LA MUZEUL A.I.CUZA??????, Aud?????Cine la matrasit?????????????Ca de era gard din vechi,o bijuterie a arhitecturii,si nu se facea sa stea trist la muzeu,nu??La ce tartan a ajuns bai labagiilor??????????????????????????
  14
  17
  Raportează
 • postat de unu
  Joi, 18 Septembrie 2014 19:31
  82.137.13.***
  Bai ..., arhitectii lui peste, gardurile care sunt proiectate de voi la parcul Rizer, la gradina publica, la ULTIMU LEU, nu le vedeti?
  aveti pretentii ca aveti studiii ....
  Primaria a platit banii grei sa le montati, acuma vreti sa le da-ti jos.
  Anul asta primaria mi-a schimbat gardul, acum nu a mai place.
  Va lasiti gunoiul la cltul gardului si va da-ti civilizati, sau si mai frumos, unii il arunca de la etaj direct in gradina.
  7
  13
  Raportează
 • postat de PRICOP STEFANACHE
  Joi, 18 Septembrie 2014 18:53
  5.13.151.***
  LA BLOCUL S10 IN IC FRIMU DOUA FAMILII SI-AU INSUSIT SPATIUL VERDE DE LA PARTER POLITIA LE PUNE SOMATII IN GARD DAR LOR NU LE PASA.
  3
  22
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 18 Septembrie 2014 17:43
  89.122.191.***
  @Tralala, pai cu VORBITUL si scris pe hartie se ocupa de 25 de ani alesii nostri, cu asta s-au mancat miliarde de lei si cu vanzarea multor institutii pe mai nimic , de am ajuns dintr-un oras de frunte cu industrie, fabrici, port si cate altele: coada oraselor . Nu au fost in stare macar sa pastreze si sa intretina ceea ce am avut. DE CE ???
  A , interesul personal a fost mai presus, sub deviza : azi suntem, maine nu se stie...
  3
  13
  Raportează
 • postat de Tralala
  Joi, 18 Septembrie 2014 16:48
  5.13.132.***
  @x astfel de planuri sunt bune si trebuie puse pe hartie. Daca nu au fost stransi cainii inseamna ca nu trebuie sa vorbim de gardurile astea infecte?
  15
  17
  Raportează
 • postat de x
  Joi, 18 Septembrie 2014 16:24
  89.122.191.***
  VISATI FRUMOS, eventual continuati sa desenati pe hartie, caci la gradul de civilizatie la care ne aflam sigur asta era tot ce lipsea. Cei drept hotii si cainii au fost exterminati, cei de la parter pot sta "linistiti", parcarile s-au amenajat, trotuarele si strazile dintre blocuri s-au reparat, garajele s-au daramat...etc E un mod frumos de a mai "CHELTUI" niste bani, cum ar zice proverbul : " CHELULUI TICHIE DE MARGARITAR II LIPSEA !!!"
  NU mai aruncati praf in ochii cetateanului sa va voteze sa puteti atinge CIOLANUL , caci e ros de mult de altii, iar noi suntem din ce in ce mai saraci si mai rai unii cu altii.
  9
  20
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Joi, 18 Septembrie 2014 15:43
  86.126.11.***
  Autoritatile puteau lua atitudine de ani multi in privinta gardurilor de sirma ghimpata. Daca le stringeau pe toate si le vindeau la fier vechi, ar fi putut achizitiona gazon, flori, gard viu, tei pe care sa-i planteze in locul acelor garduri dar cred ca nu-i duce capul, nu au idei, nu au curaj, sunt incompatibili cu functiile ocupate in administratia locala. Astia-s functionarii raspunzatori de mizeria orasului Galati, niste incompetenti prosti si imbuibati ca si personajul Florin Popa mare viticultor, un fost city manager care nu a facut nimic pentru acest oras in afara faptului ca s-a imbuibat el si neamul lui de taranoi iar pe linie de partid si-a triplat averea si acum sta bine merci intr-un vilau facut din salariul lui lunar.
  2
  32
  Raportează
 • postat de dan
  Joi, 18 Septembrie 2014 15:40
  5.13.167.***
  Va rugam sa veniti si in cartierul Aurel Vlaicu la blocul U3 scara 1 ,la parter unde o familie pe nume Sora ,a inchis dupa placul lui cu ditamai gardul gradinita blocului ,unde a instalat el o masa un gratar si bine inteles si tronsonul la ocupat abuziv ,ca sa nu fie el deranjat de amintirile de taran cand era la el in ograda din jurul casei. Chiar nu inteleg de ce nu se sesizeaza nimeni din functionarii publici ca sa dispara mizeriele astea .
  5
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.