JOS GARDURILE ca de puşcărie! Ce planuri au arhitecţii cu grădinile de bloc (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte

JOS GARDURILE ca de puşcărie! Ce planuri au arhitecţii cu grădinile de bloc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Împrejmuite cu sârmă ghimpată sau cu garduri de fier, supraînălţate, improvizate, spaţiile verzi din jurul blocurilor au fost, în numeroase cazuri, „anexate” de locatarii apartamentelor de la parter şi transformate după bunul plac. În cele mai fericite cazuri, grădiniţele de bloc adăpostesc, vara, plantele de apartament ale locatarilor, câteva flori de pripas şi decoraţiuni kitschoase. În cele mai nefericite cazuri, ele au fost ocupate de extinderi ale apartamentelor sau „utilate” cu balansoar, măsuţă, grătar şi sârme de întins rufele, ca la ţară. Toate acestea ar putea deveni istorie, cel puţin în Cartierul Dunărea, unde arhitecţii au propus, în cadrul Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană, măsuri concrete de reconfigurare, protejare şi valorificare a spaţiilor verzi. Prin soluţiile indicate, arhitecţii răspund uneia dintre cele mai arzătoare doleanţe a gălăţenilor din Micro 18, 19, 20 şi 21 care s-au declarat profund nemulţumiţi de felul în care arată spaţiile verzi ale cartierului lor.

Ce nu le-a plăcut

Prima observaţie a arhitecţilor a fost că grădinile de proximitate sunt izolate de spaţiul public printr-un gard metalic, de cele mai multe ori improvizat. De asemenea, au sesizat şi ocuparea abuzivă, în interes personal, a spaţiilor verzi aferente condominiilor, spaţiile verzi neglijate, acoperite de vegetaţie spontană sau devenite loc pentru depozitarea de reziduuri. În contrapartidă, arhitecţii oferă exemple din Franţa şi Spania, unde locurile de parcare sunt delimitate de spaţiile de locuit de la parterul blocului de un aliniament de vegetaţie medie şi arbori, iar amenajarea spaţiilor verzi publice este integrată într-un ansamblu unitar şi coerent.

Obiective pe termen scurt trasate Primăriei

„Spaţiile verzi destinate petrecerii timpului liber şi socializării cotidiene sunt accesibile tuturor locuitorilor în mod egal. Amenajarea lor are în vedere crearea unei ambianţe plăcute şi ferite de soare şi vânt pentru plimbare, odihnă, joacă sau sport, cu mobilier urban adecvat, iluminat public şi decorativ”, se arată în Planul de Restructurare Urbană. Arhitecţii propun amenajarea de spaţii plantate, locuri de joacă, terenuri de sport, spaţii de socializare şi de tranzit. În cazul spaţiilor verzi situate în imediata vecinătate a blocurilor se propune, în primul rând, demolarea construcţiilor parazitare de la parter, plantarea vegetaţiei adecvate, cu rol de protecţie faţă de spaţiul public şi cu rol estetic şi realizarea unor împrejmuiri unitare, de gard viu.

 

Citit 5733 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.