Se SFINŢESC APELE, de BOBOTEAZĂ, la Elice. RESTRICŢII DE TRAFIC pe Faleza Superioară a Dunării
Foto: Foto Bogdan Codrescu (Arhiva "Viaţa liberă")

Se SFINŢESC APELE, de BOBOTEAZĂ, la Elice. RESTRICŢII DE TRAFIC pe Faleza Superioară a Dunării
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Slujba începe la prânz, pe Faleza Superioară * Cei mai vânjoşi dintre gălăţeni vor înota după o cruce de lemn, în apele ca de gheaţă ale Dunării 


Mii de gălăţeni se strâng, marţi, 6 ianuarie, la Elice, ca să participe la slujba de sfinţire a apelor, oficiată la prânz, de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos. După sfinţire, tinerii care au curaj sar în Dunăre, încercând să recupereze o cruce de lemn aruncată de arhiepiscop în apele reci ca gheaţa. E un moment festiv pentru noi toţi, oamenii de rând, dar la care iau parte şi autorităţile oraşului. Pentru creştinii ortodocşi practicanţi, însă, Boboteaza nu e doar un spectacol repetitiv care se ţine pe 6 ianuarie. Semnificaţiile zilei de astăzi sunt profunde pentru că ne-o trăim amintindu-ne de botezul Domnului în râul Iordan. Marcăm, spiritual, momentul de acum aproape 2.000 de ani în care, potrivit Sfintei Scripturi, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel asupra Mântuitorului, a stat peste El, iar Dumnezeu Tatăl a mărturisit că Iisus este Fiul Său.

Brăilenii beau primii Agheasmă Mare, la Dunăre

Ziua gălăţenilor care nu se duc la serviciu dis-de-dimineaţă poate începe la biserică. Sfânta Liturghie se oficiază, astăzi, cam de pe la 8,00, în toate parohiile din Galaţi şi Brăila. Arhiepiscopul nu slujeşte dimineaţă la Galaţi, ci în judeţul vecin, la Catedrala Naşterea Domnului. De acolo, va pleca în pelerinaj până la Faleza brăileană a Dunării, unde va oficia slujba de sfinţire a apelor. La finele slujbei, se sfinţeşte apa, la parohii.

Apă sfinţită nu se bea din pet-uri

La Galaţi, chiriarhul este aşteptat în jurul orei 13,00, când va începe slujba de sfinţire a apelor. Arhiepiscopia a pregătit suficientă apă încât agheasma să le ajungă tuturor. La noi, Agheasma Mare nu se va ambala în pet-uri, ca la Constanţa. Creştinii care o vor o pot lua fie de la bisericile unde participă la Sfânta Liturghie, fie din căzile în care se sfinţeşte pe Faleză. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie - 14 ianuarie sau la recomandarea duhovnicului.

Primăria pune crucile

În fiecare an, Primăria asigura pentru manifestare două cruci de gheaţă. Tradiţia s-a păstrat. „Vom amplasa la locul manifestării două cruci din gheaţă de circa 1,2 metri înălţime, create cu ajutorul unei societăţi comerciale. Tot Primăria aduce şi crucea din lemn care va fi aruncată în apele Dunării”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Ema Turcu. Anul trecut, după crucea de lemn aruncată în Dunăre au sărit zece gălăţeni. A scos crucea cel mai rapid înotător, Cristian Emilian Carp, atunci în vârstă de 27 de ani.

Redeschiderea izvoarelor harului

Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare cu dată fixă: 6 ianuarie. În primele secole de după Hristos, Crăciunul şi Boboteaza se sărbătoreau împreună. Din secolul IV s-au separat datele de prăznuire. Iisus Hristos a fost botezat de Ioan Botezătorul la 30 de ani, vârstă considerată de evrei ca fiind cea a maturităţii. Momentul, descris de Evanghelistul Matei notează că, după ce s-au deschis Cerurile, iar Duhul Sfânt în chip de porumbel s-a pogorât peste Iisus şi a stat asupra Sa, Dumnezeu Tatăl a spus "Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!". Teologii consideră că, primind de la Ioan botezul, Iisus readuce Duhul Sfânt în Creaţie. Prin căderea în păcat, omul Îl pierduse pe Sfântul Duh. Botezul Mântuitorului a fost, deci, momentul redeschiderii izvoarelor harului, care fuseseră până atunci zăvorâte pentru om şi pentru întreaga Creaţie. Botezându-se, Iisus îl îngroapă pe Adam şi începe construcţia unui om nou. Sfânta Taină a Botezului aminteşte acest moment.

Atenţie, ŞOFERI! RESTRICŢII DE TRAFIC pe Faleza Superioară a Dunării

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor organizate cu ocazia praznicului Botezului Domnului (Boboteaza), circulaţia va fi complet închisă pe Faleza Superioară a Dunării. DETALII AICI ==>> http://www.viata-libera.ro/eveniment/62489-galati-viata-libera-cotidian-eveniment-atentie-soferi-restrictii-de-trafic-pe-faleza-superioara-a-dunarii

Citeşte şi: S-a INAUGURAT Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine (FOTO)

Citit 2198 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 07:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.