SINDICALIŞTII Sanitas AMENINŢĂ CU PROTESTE de amploare

SINDICALIŞTII Sanitas AMENINŢĂ CU PROTESTE de amploare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii cer, până mâine, mărirea salariilor cu 100 de lei brut şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010


Presiunile şi ultimatumurile date de către Federaţia Sanitas guvernanţilor români, în ultimii aproape doi ani, au rămas până acum fără rezultate notabile. Salariile angajaţilor nu au crescut, condiţiile de muncă din spitale nu au fost îmbunătăţite, iar Sănătatea nu a primit cei 6 la sută din PIB, promişi de ani buni de către aleşi. Acestea sunt şi motivele pentru care organizaţia sindicală le-a transmis, săptămâna trecută, o nouă avertizare politicienilor de la Palatul Victoria. Potrivit ultimatumului, dacă Guvernul nu va găsi până miercuri, 29 octombrie, soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, sindicaliştii vor picheta, chiar în aceeaşi zi, sediul Executivului.

Aleşii nu cunosc realităţile

"Am remarcat, pe parcursul negocierilor, atitudinea superficială a reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Prin soluţiile pe care ni le-au propus, aleşii au arătat că nu cunosc realităţile sistemului sanitar din România, adică unul dintre domeniile cele mai sensibile", spune Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

Majorare cu 38,5 lei, de la 1 decembrie

Prima soluţie propusă de autorităţi este majorarea salariului angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială cu suma de 38,5 lei, de la 1 decembrie a.c. Suma ar urma să fie neimpozabilă, adaugă politicienii. "Experienţa ultimilor ani ne-a arătat că nu putem să mai credem în astfel de promisiuni fără acoperire. Pentru a acorda un astfel de spor neimpozabil, ai nevoie de o lege. Ori, în prezent, un astfel de act legislativ nu există. A doua variantă pusă pe masa negocierilor a fost creşterea salariilor cu 70 de lei brut, ceea ce ar corespunde unei sume nete de aproximativ 55 de lei, de la începutul anului 2015. Nici cu această variantă nu suntem de acord. Cerem, în schimb, majorarea tuturor salariilor cu 100 de lei brut, chiar de la 1 noiembrie, şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010 (privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice - n.a.), începând de la 1 ianuarie 2015", subliniază liderul sindicatului gălăţean.

Proteste de anvergură

Dacă autorităţile nu vor răspunde favorabil şi în termenul prevăzut acestei solicitări sindicale, membrii Sanitas ameninţă că pe 12 noiembrie vor organiza un protest de amploare în Bucureşti, la care vor participa angajaţi ai sistemului sanitar din întreaga ţară. "La pichetarea pe care plănuim să o organizăm miercuri vor participa cel puţin zece membri ai Sanitas Galaţi. Pentru protestul din 12 noiembrie, însă, vom strânge un număr mult mai mare de oameni", atrage atenţia Paraschiv Sălăvăstru.

Revendicările din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat, în noiembrie 2013, la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Un lanţ uman lung de câţiva kilometri, format din medici, asistenţi medicali, farmacişti, medici stomatologi şi studenţi,  au protestat în urmă cu aproape un an în Bucureşti.

Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi. La începutul acestui an, Guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa de sub 3.000 de lei.

Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat, în intervalul 14-16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

CITEŞTE ŞI: INTERVIU cu liderul FEDERAŢIEI SANITAS Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru: "Sănătatea - prioritate nu doar ca slogan politic"

Citit 1583 ori Ultima modificare Luni, 27 Octombrie 2014 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.