Singura librărie de carte românească din judeţul Covasna a fost închisă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Singura librărie de carte românească din judeţul Covasna, Librăria Pentru Comunitate din Sfântu-Gheorghe, a fost închisă joi, după aproape petru ani de funcţionare, din cauza imposibilităţii de a se mai sprijini financiar, transmite corespondentul NewsIn.

„După aproape aptru ani de funcţionare, trebuie să închidem un proiect al Asociaţiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librărie de carte românească din Covasna. Am încercat atunci când am pornit Asociaţia, conform principiilor noastre, să facem ceva pentru comunitatea românească, şi nu împotriva comunităţii maghiare (...) Am subvenţionat cum am putut acest proiect, mai din bani proprii, mai din alte proiecte, mai din activităţi de marketing din cele mai diverse, n-aş vrea să invoc condiţia economică problema de la această oră, dar într-adevăr faptul că bibliotecile, şcolile, liceele nu mai au bani de cărţi, mai ales zona care putea să asigure un anumit schimb financiar care să poată duce mai departe acest proiect, iată ne pune în postura în care nuj mai putem nici noi subvenţiona această librărie, aşa că din nefericire va trebui să o închidem”, a declarat Dan Manolăchescu, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate.

Coordonatorul şi managerul Librăriei, Mădălin Guruianu, a amintit că librăria avea clienţi şi din oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului, şi au reuşit să deruleze câteva proiecte prin care au promovat cartea românească şi cititul. Astfel, librăria a vândut cărţi inclusiv în rate, fără niciun fel de dobândă sau comision, sau au fost vândute cărţi la comandă.

„Din banii şi energia noastră am reuşit să punem pe picioare ceva ce ar fi trebuit poate să aibă continuitate în timp. Am ajuns în acest moment din cauza problemelor imense care sunt pe piaţă, dar şi din cauza crizei economice, dar nu numai, mă refer la proiectul „Cărţi pentru profesori de 100 de euro”, care a dispărut, sau la bibliotecile care nu au mai reuşit anul acesta să achiziţioneze carte”, a declarat Mădălin Guruianu.

Acesta a subliniat că Librăria Pentru Comunitate rămâne proiectul său de suflet şi va încerca alături de partenerii pe care i-a avut şi până acum ca librăria să rămână la un nivel „micro” şi să funcţioneze nu numai în inimile oamenilor, ci şi în liceele sau şcolile cu predare în limba română din judeţ. În altă ordine de idei, preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Dan Manolăchescu, a afirmat că semnalul pe care doresc să-l tragă este că cartea tipărită românească n-ar trebui să dispară dintr-un oraş ca Sfântu-Gheorghe. Potrivit acestuia, este importantă într-o asemenea zonă existenţa unei librării de carte românească.

„Poate după această zi vom încerca să vedem dacă avem nevoie de o librărie românească, şi dacă da, poate ar trebui subvenţionată sau să cerem un fel de subvenţie aşa cum se cere pentru alte activităţi culturale”, a declarat Dan Manolăchescu.

Cu ocazia închiderii librăriei, fondatorii ei au expus în faţa sediului acesteia mai multe imagini cu campaniile de carte duse de-a lungul celor patru ani, cum ar fi participarea la o acţiune de colectă de carte pentru românii de peste Prut, campaniile „Citeşte-i copilului tău”, „Citeşti, deci exişti” sau proiectul „Îţi dăm o carte, şi o aducem la tine acasă”. Acesta din urmă se derula pe timp de vară cu ajutorul voluntarilor însă deşi în cadrul proiectului au fost contactate zeci de firme şi oameni, vânzările erau mici.

Librăria Pentru Comunitate a fost deschisă la 1 decembrie 2005, oferind o bogată colecţie de carte în limba română, din toate domeniile.

Citit 649 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.