SITUAŢIE ABERANTĂ la Spitalul de Urgenţă: Unitatea a rămas FĂRĂ CURENT ELECTRIC de cinci ori în trei zile
Foto: Foto Mariana Constandache

SITUAŢIE ABERANTĂ la Spitalul de Urgenţă: Unitatea a rămas FĂRĂ CURENT ELECTRIC de cinci ori în trei zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lifturi blocate şi operaţii amânate * Numai vineri dimineaţă (9 ianuarie), cea mai mare unitate medicală a judeţului a rămas de trei ori fără curent electric * Pacienţii au stat cu orele la Urgenţe, din cauză că sistemul informatic a avut de suferit * Chirurgii se tem să mai opereze cazurile complicate


Cinci pene de curent în trei zile s-au înregistrat la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Căderile de tensiune, chiar dacă relativ scurte ca durată, au afectat activitatea medicală şi echipamentele, asta ca să nu mai punem la socoteală disconfortul produs pentru pacienţii care s-au văzut nevoiţi să urce pe scări chiar şi până la ultimul etaj, din cauză că lifturile nu au mai funcţionat. Cea mai critică situaţie s-a înregistrat vineri dimineaţă, când în interval de câteva ore au avut loc trei astfel de pene de curent, avarii care au împiedicat, deopotrivă, activitatea în Blocul Operator, dar şi în Unitatea de Primiri Urgenţe, unde zeci de pacienţi au fost nevoiţi să aştepte şi mai mult decât de obicei, pentru că a fost afectat sistemul de întocmire a foilor de observaţie sau a celor de internare.

„În urma penelor de curent nu a fost pusă în pericol viaţa pacienţilor, dar a fost afectat sistemul de întocmire a documentelor, care a suferit de pe urma lipsei de energie electrică”, a precizat dr. Lidia Şandru, medic în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) Galaţi.

Situaţia de la UPU, secţie neconectată la generatorul propriu al spitalului, nu a fost însă la fel de tensionată ca aceea din sălile de operaţie. Chirurgii care au avut de făcut intervenţii vineri dimineaţă s-au chinuit ore în şir să le ducă la bun sfârşit, eforturile echipei medicale fiind esenţiale pentru finalizarea optimă a manevrelor medicale.

„Penele de curent succesive pe care le-am suferit astăzi afectează în mod deosebit activitatea din blocul operator şi de la terapie intensivă. E neplăcut să rămâi cu trusele laparoscopice în bolnav şi să se ia lumina, să rămâi cu pacientul anesteziat pe masă şi să nu poţi să îl operezi. Azi am rămas pe întuneric de trei ori, în sala de operaţie. E adevărat că a intrat generatorul, dar şi generatorul are posibilitatea de a susţine un anumit consum. Noi am oprit manevrele chirurgicale, anesteziştii au ventilat mecanic pacienţii. Câteva zeci de secunde nu e o problemă, dar s-a decalat programul operator la diverse săli. Azi am avut trei operaţii, care ar fi trebuit făcute în jumătate de timp, faţă de decât au durat din cauza penelor de curent”, ne-a declarat chirurgul Paul Ichim, care a recunoscut că, în asemenea condiţii, este riscantă operarea cazurilor grave, pentru care intervenţiile pot dura câteva ore.

„Ne temem să intrăm să operăm cazuri complicate, pentru că la o intervenţie care durează trei-patru ore nu îţi permiţi pene de curent. Plus, că nu ştim cât ne ţine generatorul. Azi am mers pe generator vreo două ore. Mai bine de jumătate din timpul cât am stat în sală”, a adăugat dr. Ichim. 

Consumul, redus pe cât posibil

A fost prima măsură luată, conform conducerii spitalului de Urgenţă, pentru a reduce solicitarea reţelei electrice care deserveşte unitatea medicală. Au fost oprite televizoarele, caloriferele şi laptopurile personale din spital, pentru a diminua consumul, dar asta nu a fost suficient, pentru că cea de-a treia pană de curent, înregistrată vineri dimineaţă, care a durat circa zece minute, s-a datorat unei rezistenţe care a trebuit înlocuită. Cu toate acestea, susţine managerul unităţii medicale, în sălile de operaţii activitatea nu a fost periclitată.

„Căderile de curent afectează aparatura medicală. În sălile de operaţii nu au fost probleme, pentru că ne descurcăm cu generatoarele pe care le avem. Am primit şi cardurile pentru motorină, deci am trecut blocul operator ca primă măsură de siguranţă având în vedere şi asigurarea cu carburant, pe generatoare. Aşteptăm ajutor de la Electrica, i-am sesizat în mod direct, au promis că ne trimit o echipă să vedem de ce nu primim cantitatea totală necesară”, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Electrica: „Nu e vina noastră”

În urma verificărilor efectuate vineri la spital, Electrica a susţinut că vina pentru penele de curent nu îi aparţine, deoarece avariile au apărut pe segmentul aflat în administrarea unităţii medicale. Furnizorul de electricitate îi indică drept responsabili pe angajaţii spitalului care răspund de mentenanţa reţelei de curent, care ar fi efectuat nişte intervenţii greşite şi care nu ar fi fost raportate la timp.

„În curtea spitalului sunt două puncte de transformare. Tot ce ţine până la punctele de transformare aparţine de Electrica. Ce pleacă din puncte, ţine de spital. Aseară, (n.r. joi, 8 ianuarie) un muncitor al spitalului s-a apucat să facă nişte reparaţii şi a afectat două treimi din capacitatea de alimentare cu energie electrică a spitalului. Azi dimineaţă (vineri, 9 ianuarie n.a.), a picat pentru ca s-a supraîncărcat”, ne-au declarat surse oficiale din cadrul Electrica.

Conform acestor surse, societatea va face demersuri pentru achiziţionarea de către spital a echipamentelor avariate. În cazul în care acestea nu vor fi înlocuite cât mai repede, există riscul major ca Spitalul de Urgenţă să intre în beznă pe o perioadă mai lungă.

Oraşul, afectat de pene de curent

Dacă vechimea instalaţiilor electrice din spital, faptul că acestea sunt subdimensionate raportat la nevoile actuale precum şi o posibilă eroare umană ar da credibilitate explicaţiilor celor de la Electrica, rămâne însă în picioare un mare semn de întrebare vizavi de penele de curent care au loc frecvent în oraş, de la începutul lunii decembrie. Astfel de situaţii au loc cel puţin o dată pe săptămână, mii de consumatori casnici, şi nu numai, fiind afectaţi. Ultima pană de curent care a aruncat în beznă o bună parte a zonei centrale a oraşului a avut loc duminică seara (n.r. 4 ianuarie), în jurul orelor 19,00, şi a durat 40 de minute. La numărul telefonic pentru deranjamente, la apeluri repetate, nu a răspuns nimeni.

Citeşte şi: Ţevile de la UPU au picat testul îngheţului, la câteva luni de la RENOVARE

Citit 3137 ori Ultima modificare Vineri, 09 Ianuarie 2015 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.