VESTE PROASTĂ pentru infractorii cu gânduri de evadare. ZIDURILE ARESTULUI de la Galaţi vor fi FORTIFICATE
Foto: Foto Bogdan Codrescu

VESTE PROASTĂ pentru infractorii cu gânduri de evadare. ZIDURILE ARESTULUI de la Galaţi vor fi FORTIFICATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Operaţiunile de consolidare a centrului de arest preventiv de la Poliţie vor începe la doi ani după ce câţiva deţinuţi au spart zidul celulei cu apă de la robinet


Situaţia tragicomică din aprilie 2013, care i-a avut drept protagonişti pe doi infractori aflaţi în custodia Arestului IPJ, a readus în discuţie starea precară a centrului de reţinere, nesupus vreodată, în istoria clădirii, vreunui proces de renovare serioasă. Deţinuţii au reuşit efectiv să înmoaie zidurile şubrezite cu apă de la un calorifer şi să sape cu o bucăţică de metal o deschidere suficient de mare cât să poată ieşi din celulă. Se împlineau, atunci, cinci ani de când arestul de la Poliţie fusese raportat ca având nevoie urgentă de reparaţii capitale, dar din lipsă de fonduri situaţia nu a putut fi rezolvată nici în cei doi ani care au trecut de la evadare.

Aripa de est, reabilitată total

Aripa de est a sediului IPJ Galaţi, în care se află arestul, rămăsese singura nerenovată după ce corpul din partea de sud şi cel din vest fuseseră, pe rând supuse proceselor de reabilitare. Cea mai vulnerabilă zonă a clădirii, unde sunt încarceraţi arestaţii preventiv, a constituit obiectul unui control în urmă cu câteva luni, oficialii de la Bucureşti ajungând la concluzia că aripa, şi în special zona de celule, are nevoie de reparaţii urgente. Dacă din punct de vedere al spaţiului, a reieşit că deţinuţii, cel puţin pe hârtie, nu stau deloc înghesuiţi, nu la fel bune au fost rezultatele la capitolul condiţii igienico-sanitare şi siguranţă. 2,1 milioane lei sunt necesare refacerii întregului corp, deocamdată fiind alocată o treime din sumă.

"Reabilitarea va consta în primul rând în întărirea structurii de rezistenţă şi în modernizarea instalaţiilor sanitare, înlocuirea tâmplăriei vechi cu termopan. Automat, gradul de siguranţă va fi mai ridicat, odată cu consolidarea zidurilor. Din punct de vedere al spaţiului, ne încadrăm în norme, deci nu se pune problema unei extinderi", ne-a declarat cms. şef Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Pentru demararea lucrărilor, conducerea IPJ va trebui să parcurgă de urgenţă procedura licitaţiei astfel ca operaţiunile de consolidare să fie începute, cel mai târziu, la jumătatea lunii martie.

Citeşte şi: Evadaţii din arestul Poliţiei Galaţi au spart zidul celulei cu apă de la robinet

Citit 1427 ori Ultima modificare Luni, 02 Februarie 2015 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.