Evadaţii din arestul Poliţiei Galaţi au spart zidul celulei cu apă de la robinet

Evadaţii din arestul Poliţiei Galaţi au spart zidul celulei cu apă de la robinet
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi arestaţi au spart zidul exterior al celulei în care erau închişi, au ieşit în curtea IPJ, apoi au plecat la plimbare prin oraş * Peretele a cedat după ce a fost înmuiat cu apă de la ţeavă spartă * Şeful Arestului a plătit cu funcţia incidentul, iar gardienii aflaţi în serviciu duminică după amiază sunt cercetaţi disciplinar


Trei ore de criză şi coşmar, dar cu repercusiuni extrem de serioase şi cu bătaie lungă. Astfel poată fi descrisă, pe scurt, evadarea care a avut loc în după amiaza zilei de duminică înregistrată la arestul IPJ Galaţi. Incidentul, al cărui protagonişti au fost doi infractori suspectaţi de tentativă de omor şi respectiv furt calificat şi tâlhărie, a pus în alertă maximă conducerea Inspectoratului şi a declanşat o situaţie de criză în care prioritară a fost prinderea celor doi fugari. Primul, în vârstă de 22 de ani, suspectat de tentativă de omor, a fost reţinut la circa 30 de minute, fiind depistat în casa unor rude, pentru ca, două ore mai târziu, să fie prins şi cel de-al doilea, un tânăr de 24 de ani. Odată aduşi înapoi după gratii, cei doi au fost nevoiţi să dezvăluie prin ce mecanism au reuşit să scape din celulă, în ciuda faptului că de libertate îi despărţeau nu doar zidurile şi gratiile, ci şi gardienii de serviciu

Picătura chinezească, cheia spre libertate

În urma verificărilor şi a audierii celor doi fugari, poliţiştii au stabilit că aceştia îşi pregătiseră cu destul de mult timp înainte evadarea. "Au rupt ţeava de la calorifer, astfel încât apa să curgă pe o porţiune de perete pe care mai apoi au săpat-o cu ajutorul unei platbande metalice ruptă de la un pat. Au dizlocat trei cărămizi, suficient cât să creeze o breşă în zid. Cum ambii arestaţi au constituţii firave, s-au strecurat prin gaură, au ieşit în curte şi au sărit un gard din fundul curţii inspectoratului", ne-a explicat cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Prima măsură dispusă de conducerea IPJ Galaţi ca urmare a acestui incident a fost destituirea şefului de la Arest, cms. şef Ştefan Măxinoiu, precum şi cercetarea agenţilor care erau în tura de după amiază. "Din primele concluzii reiese că aceştia nu au verificat cu atenţie celula la intrarea în post, aşa cum este specificat în regulament", a completat comisarul Lefter. Dincolo de culpa gardienilor, un aspect deosebit de grav care reiese din această evadare este starea aripii de clădire unde se află Arestul. Corpul nu a fost renovat odată cu celelalte două laturi ale inspectoratului, celulele în care se află arestaţii având o structură îmbătrânită. 

"Din 2008 se încearcă obţinerea de fonduri pentru renovarea acestei aripi, dar nu ni se aprobă", a recunoscut şeful IPJ Galaţi.

Cei doi evadaţi vor fi astăzi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru evadare. Pedepsele pentru că au fugit din detenţie le vor majora cu mult pe cele aferente faptelor iniţiale.

 

Citit 3553 ori Ultima modificare Marți, 30 Aprilie 2013 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.