Judecătorul arădean Ioan Lazăr a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare de Înalta Curte

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, miercuri, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare pe Ioan Lazăr, judecător la Tribunalul Arad, trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită.

Complicele său, Traian Sabău, a fost condamnat la un an şi o lună închisoare, de asemenea, cu executare. Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Înalta Curte a mai dispus confiscarea de la Lazăr a sumei de 25.000 de euro, care a făcut obiectul flagrantului.

Traian Sabău, acuzat de complicitate la luare de mită, a povestit, în cadrul audierilor de la instanţa supremă, că judecătorul Ioan Lazăr i-ar fi cerut să îl anunţe pe denunţătorul Ştefan Marina că dosarul în care este inculpat a ajuns la completul său şi, „dacă vrea să se salveze, să-i dea 30.000 de euro”.

Traian Sabău a declarat în faţa instanţei şi că judecătorul Ioan Lazăr i-ar fi spus să „vorbească codat la telefon”. Pe de altă parte, judecătorul Ioan Lazăr a negat în faţa instanţei că ar fi pretins sau ar fi primit sume de bani în schimbul unei sentinţe favorabile în dosarul denunţătorului Marina Ştefan şi a susţinut că a vorbit cu Traian Sabău, complicele său, numai despre o reparaţie la maşina sa personală şi despre vânzarea automobilului.

„Nu am pretins bani, nu am primit bani şi nici nu mi s-a oferit nicio sumă de bani”, a spus Lazăr în faţa magistraţilor.

Ioan Lazăr a fost trimis în judecată în iunie 2008, de procurorii DNA Timişoara. Totodată, în instanţă a ajuns şi Traian Marius Sabău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită.

Conform procurorilor, la data de 14 mai 2008, judecătorul Ioan Lazăr de la Secţia penală a Tribunalului Arad ar fi pretins, în mod indirect, prin intermediul lui Traian Sabău, de la un denunţător, suma de 30.000 euro, din care a primit doar 25.000 de euro.

Lazăr ar fi primit suma în două tranşe, în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă denunţătorului, într-un dosar penal aflat la completul său de judecată. Judecătorul Lazăr ar fi amânat, însă, de mai multe ori, pronunţarea soluţiei, pentru ca, ulterior, la data de 29 mai 2008, să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului, conform celor convenite cu acesta, în schimbul sumei de bani cerute. Concret, judecătorul ar fi dispus respingerea plângerii formulate de o persoană juridică împotriva unei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale faţă de denunţător.

"Judecătorul Lazăr a beneficiat de sprijinul inculpatul Traian Sabău, în sensul că acesta din urmă i-a comunicat denunţătorului suma pretinsă de judecător şi a primit de la denunţător, în două tranşe, suma de 25.000 de euro, bani pe care i-a remis lui Lazăr Ioan", a precizat DNA.

În vederea recuperării celor 25.000 euro, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii privind un imobil aparţinând judecătorului Lazăr Ioan, precum şi prin consemnarea, la dispoziţia instanţei, a sumelor de 13.150 euro, 863 USD şi 20.290 RON, care aparţin celor doi inculpaţi.

La data de 29 mai 2008, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători - a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Ioan Lazăr. Două zile mai târziu, pe 3 mai, cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori pe termen de 24 de ore, iar pe 31 mai 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea acestora pe termen de 29 de zile.

Citit 1174 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.