Băsescu: Reacţia băncilor nu e mulţumitoare, o consider incorectă, le reproşez dobânzile foarte mari

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, cu referire la întâlnirea pe care a avut-o la prânz cu reprezentanţii principalelor bănci, că reacţia acestora este "incorectă" şi a precizat că, deşi le-a propus un parteneriat, nu a auzit decât plângeri din partea băncilor.

"O să fiu foarte sincer să vă spun că reacţia nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, iar astăzi am auzit numai plângeri, ce să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească", a spus Traian Băsescu, la TVR 1, întrebat dacă la întâlnirea de la prânz cu băncile acestea au avut o reacţie pozitivă.

"Simpla menţinere a liniilor de credit este un efort pe care îl recunoaştem şi este o respectare a înţelegerilor anterioare acordului cu Fondul, dar eu aştept de la bănci mai mult. Aştept dinamism şi curaj", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că are să le reproşeze băncilor dobânzile foarte mari. "Au lichidităţi, sunt bani, nu înţeleg de ce mai menţin aceste dobânzi. Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au reprezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ăsta fără reguli, şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă asta nu este vina economiei româneşti. Este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit", a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că băncile sunt libere să facă ce vor şi că el nu are pârghii pentru a le impune o anumită conduită, dar a ţinut să îşi exprime punctul de vedere, şi anume că în propunerea pe care le-a făcut-o- parteneriat între stat şi sistemul bancar privat -Guvernul şi-a respectat obligaţiile. "Acest lucru l-am dat ca mesaj şi i-am rugat să analizeze posibilitatea să coboare dobânzile pentru a stimula investiţiile acestea, atâtea câte sunt ele", a precizat preşedintele la postul public de televiziune.

De altfel, Traian Băsescu a subliniat faptul că aşteaptă ca parteneriatul stabilit între stat şi bănci să fie încă valabil pentru că Guvernul "poate încerca să se descurce şi fără să mizeze pe bănci". "Nu aş vrea să intru în alte detalii, dar măcar să ştim dacă avem în sistemul bancar din România un partener sau nu. Nu putem fi parteneri doar atunci când vreţi să vă creşteţi lichidităţile", a transmis Băsescu.

Şeful statului le reproşează băncilor că aşteaptă încă demersuri din partea statului, dar, mai ales, le reproşează dobânzile foarte mari. "Sigur, au nişte probleme din decembrie, ianuarie, februarie, când s-au reprezit să-şi ia clienţii unii altora, ca într-un joc de-ăsta fără reguli, şi atunci au oferit dobânzi foarte mari la depozite. Acum le este foarte greu să coboare aceste dobânzi, pentru că ei plătesc la depozitele pe care le au dobânzi mari, de 20%, de 18%, însă asta nu este vina economiei româneşti. Este responsabilitatea lor şi trebuie să-şi asume şi răspunderea de a mai pierde din profit. Dacă au greşit în decembrie, în ianuarie şi în februarie nu înseamnă că trebuie să stea acum cu dobânzile foarte sus", a spus preşedintele, arătând că nimeni nu poate impune băncilor o anumită conduită în ceea ce priveşte costul banilor, dar este inadmisibilă abordarea băncilor- "risc zero".

Preşedintele a arătat că în momentul de faţă în România încep să aibă nevoie de finanţare masivă proiectele pentru IMM-uri şi proiectele administraţiilor locale. "Numai dacă luăm programul de izolare termică, acolo cu 50% vine ministerul domnului Blaga cu bani europeni, dar 50% trebuie asiguraţi de primărie şi de persoana fizică ce beneficiază de acest pogram, ori credite cu 20% nu va lua nici primăria, nici persoana fizică", a explicat Băsescu. Pe de altă parte, a arătat Băsescu, pentru că acum, existând lichiditate pe piaţă, băncile sunt tentate să spună că vor să contribuie la construcţii de autostrăzi. "Aici răspunsul meu este simplu: "Da contribuiţi, dar să nu fie banii mai scumpi decât cei pe care ni-i oferă BEI", a arătat şeful statului.

Şeful statului a precizat că speră ca băncile să vină cu o reacţie pozitivă în zilele următoare, deşi din discuţiile purtate miercuri la prânz, bancherii au lăsat să se înţeleagă că "aşteaptă mai mult de la stat". "Nu am făcut niciun secret din a spune că sunt nemulţumit de comportamentul băncilor şi că nu au respectat parteneriatul. Era un domn mare, bancher altfel, român, care începuse să-mi facă socoteala câte datorii nu a plătit statul la firme. Păi, acest domn ştie, şi de fapt bătea câmpii, pentru că nu era vorba de banii pe care Guvernul trebuia să-i plătească Guvernul a plătit, dar sunt administraţiie locale care sunt în mare dificultate", a continuat preşedintele, subliniind că, din cauza unor hotărâri judecătoreşti, "în buna înţelegere a unor judecători a legislaţiei din România şi a discreţionarului", unele primării sunt obligatesă dea bani din urmă, din anul 2000.

Pe de altă parte, preşedintele i-a avertizat pe bancheri că dacă exact economia nu este finanţată "domnii bancheri trebuie să ştie că nici primăriile nu vor avea bani să le plătească firmelor, pentru că din taxe se fac banii la primărie".

Şeful statului a ţinut să precizeze că băncile-mamă au avut un comportament foarte corect faţă de România şi au continuat să menţină liniile de credit. Mai mult, a arătat preşedintele, acestea au demarat un proces de înlocuire a datoriei pe termen scurt cu datoriile pe termen mediu şi lung,"ceea ce este extrem de sănătos, pentru că România a fost în dificultate din cauza datoriei private pe termen scurt".  Preşedintele a explicat că în 2009 datoriile private au fost, în România, de 25-26 miliarde de euro, pentru care statul are obligaţia să creeze lichidităţi.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că le-a transmis bancherilor că este timpul ca sistemul bancar să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului, cofinanţând IMM-urile şi proiectele administraţiilor locale în condiţii rezonabile şi nu cu dobânzi exagerate.

Şeful statului, care anterior avusese o întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi cu reprezentanţii principalelor bănci comerciale din România, a ţinut să explice, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, scopul întrevederii.  "Trebuie să vă spun că nu a fost o întâlnire care viza decizii, nu cu mine iau băncile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinţa mea de a le transmite un mesaj în continuarea celui pe care l-am transmis în luna decembrie, dar şi în ianuarie, când le vorbeam despre un parteneriat între Guvern şi sistemul bancar pentru a sprijini economia românească în aşa fel încât efectele crizei economice să fie diminuate", a susţinut preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a spus că în cadrul întâlnirii cu bancherii s-a făcut un bilanţ al obligaţiilor asumate de Guvern în cadrul parteneriatului cu băncile, arătând că, din punctul de vedere al Guvernului, angajamentele au fost împlinite. "Mă refer în special la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, la acordul cu Uniunea Europeană şi la acordul cu Banca Mondială, ceea ce a fost de natură să mărească nivelul de încredere în economia românească", a explicat şeful statului.

Citit 614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.