Cu toate că ploua mărunt şi hotărât, astăzi, 20 martie, se adunaseră destul de multe persoane la Observatorul de la Muzeul de Ştiinţele Naturii, pentru a pândi printre nori eclipsa parţială de soare. Aşteptându-şi rândul la telescopul instalat pe terasă, tot cercetau cu nerăbdare burta fumurie a norilor, sperând ca discul de lumină pişcat de umbra lunii să-şi facă apariţia. Cum nu s-au ales decât cu suliţele reci ale picăturilor de ploaie căzute în ochi, mulţi dintre cei prezenţi au renunţat şi s-au împrăştiat prin celelalte secţii ale muzeului.
O picătură de eclipsă
Cei mai stoici dintre iubitorii de stat cu capul în nori au avut un dram de noroc. Înmuiat de sutele de perechi de ochi cu lacrimi de ploaie atârnate prin gene, soarele şi-a făcut totuşi apariţia cu o faţă palidă şi ciobită de trecerea lunii.
"Se vede!", izbucneşte victorios Răzvan, un băiat de 10 ani, după ce s-a uitat îndelung prin bucata lui de geam fumuriu. Apoi i-a întins pătratul negricios şi prietenului său care fremăta de nerăbdare.
"E prima mea eclipsă. Am citit despre acest fenomen într-o enciclopedie", mă lămureşte el. L-am lăsat împărţind cu prietenul impresiile şi bucăţica de noapte cu care îşi tot acoperea ochii.
"Se întâlneşte luna cu soarele"
Mi-a atras atenţia un grup mai mare de elevi, de la Şcoala Nr. 20. Soarele tocmai reintrase în nori, dar ei erau totuşi fericiţi. Mai bine la muzeu, decât la şcoală. Ce e o eclipsă? îi întreb. Laura sare, întinzând două degete ca la şcoală: "Se întâmplă din zece în zece ani!" "E atunci când luna mănâncă soarele", încearcă şi Costel. "Vârcolacolacul! Vârcolacul!", ţipă râzând vreo doi-trei băieţi. Cea mai mică dintre ei, Daiana, care are două perechi de ochelari puse una peste alta - ai ei, de vedere şi ai tatei, de soare, mă lămureşte doct: "Eclipsa se întâmplă atunci când se aliniază planetele".
Încerc să aflu de la nişte puşti ceva mai mari, în clasa a VII-a, la Şcoala nr. 2. "La eclipsă se întâlneşte soarele cu luna", mormăie unul dintre ei. Colegul lui îl pârăşte: "N-a fost atent la ore!". Noroc de Marina, colega lor mai înaltă cu un cap. Ea salvează onoarea clasei: "Eclipsa este un fenomen care apare atunci când Pământul, soarele şi luna sunt pe aceeaşi linie. Iar luna e în mijloc. Atunci când Pământul e în mijloc, e eclipsă de lună", turuie ea ca la şcoală.
Faţa lui Ovidiu Tercu, şeful Observatorului Astronomic, e umbrită de necaz: "De o lună ne pregătim! Bine că măcar ceva-ceva s-a văzut. Am pus pe calculator în direct imagini de la observatorul din Insulele Feroe, unde eclipsa este totală", încearcă el să salveze situaţia.
Fenomenul a fost surprins şi de un fotograf belgian
Prietenul nostru Henri Codenie, fotograf de artă belgian stabilit de mai mult timp în România, a surprins eclipsa în Nicoreşti, unde, iată, s-a văzut mai bine decât la Galaţi!
Tu ce ai văzut?