Validarea mandatului Elenei Băsescu nu are legătură cu afilierea la PPE, explică un oficial al PE

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Validarea mandatului de europarlamentar de către comisia de resort din Parlamentul European nu are legătură cu afilierea la un grup politic, ci verifică doar compatibilitatea statutului de europarlamentar cu alte funcţii deţinute, a declarat pentru NewsIn un purtător de cuvânt PE.

"Comisia de validare verifică în primul rând compatibilitatea mandatului de europarlamentar cu alte funcţii deţinute de acea persoană şi nu are legătură cu afilierea la grupuri politice. Deciziile legate de afilierea la grup se iau în cadrul acelui grup", a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit regulilor de procedură afişate pe site-ul Parlamentului European, fiecare europarlamentar ales trebuie să declare în scris, cu cel mult şase zile înainte de prima şedinţă a PE, că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de europarlamentar, cum ar fi cea de parlamentar naţional, ministru, comisar european, judecător la Curtea Europeană de Justiţie, ombudsman UE sau membru al Curţii de Conturi UE.

"În cazul în care s-a stabilit, pe baza unor date verificabile şi din surse accesibile publicului, că un deputat exercită o funcţie incompatibilă cu calitatea de deputat în Parlamentul European, Parlamentul, pe baza informaţiilor furnizate de preşedintele său, constată că locul este vacant", se arată în regulile de procedură.

"Pe baza unui raport al comisiei competente, Parlamentul procedează în cel mai scurt timp la verificarea prerogativelor şi statuează asupra validităţii mandatului fiecărui membru nou ales, precum şi în privinţa eventualelor contestaţii formulate  în conformitate cu dispoziţiile Actului din 20 septembrie 1976, cu excepţia celor întemeiate pe legislaţia electorală naţională", precizează documentul citat.

Europarlamentarul PSD Valeriu Zgonea a afirmat luni că, în cazul în care reînscrierea Elenei Băsescu în PD-L ar fi validată, acest lucru i-ar putea atrage contestarea mandatului de europarlamentar în comisia de validare a PE.

"Dacă se înscrie (Elena Băsescu în PD-L -n.r.), se poate contesta mandatul domniei sale, care este candidat independent, în comisia de validare a Parlamentului European, care nu are nicio legătură cu influenţa noastră. Nu suntem într-o zonă românească în care să putem să facem tot felul de artificii", a declarat secretarul general intermar al PSD, Valeriu Zgonea.

Zgonea a mai spus că, în cazul în care Elena Băsescu şi-ar pierde mandatul, locul liber în PE va fi redistribuit, iar PSD, fiind partidul cu al doilea rest de voturi primite pentru redistribuire, ar putea primi acest mandat.

În ce priveşte afilierea Elenei Băsescu la grupul popularilor europeni din PE, atât liderul grupului, Joseph Daul, cât şi preşedintele PPE, Wilfried Martens, s-au arătat favorabili, duminică seară, declarând pentru NewsIn că este o decizie care ţine însă în primul rând de delegaţia română condusă de Theodor Stolojan.

"În PPE, decizia de a primi un nou membru ţine în primul rând de delegaţia naţională. Depinde de români, dar înţeleg că dacă Elena Băsescu s-a întors în partid, problema e rezolvată", a spus Daul.

Potrivit procedurilor interne PPE, europarlamentarii care doresc să adere la grup trebuie mai întâi să obţină acordul delegaţiei naţionale şi să accepte în scris valorile popularilor europeni, înainte de a fi validaţi prin vot în cadrul grupului.

Citit 736 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.