Sentinţă definitivă în cazul ACCIDENTULUI GROAZNIC de la Tribunal

Sentinţă definitivă în cazul ACCIDENTULUI GROAZNIC de la Tribunal
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Decizie finală în dosarul jandarmului Florin Alexandrescu, în vârstă de 32 de ani, care a fost trimis în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă, după ce o asistentă de la Centrul de Transfuzii Galaţi şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Tragedia a avut loc în aprilie 2013, iar asistenta Doiniţa Belceanu, care mergea la serviciu, se afla pe scuarul din faţa Palatului de Justiţie, aşteptând ca semaforul să se facă verde, pentru a traversa strada. Conform datelor furnizate atunci de Poliţia Rutieră Galaţi, Florin Alexandrescu, care se afla la volanul unui Audi, circula pe banda trei a străzii Brăilei şi nu s-a asigurat atunci când a virat pe banda de stocaj. Astfel, maşina bărbatului a acroşat un alt autoturism, marca Ford, condus de gălăţeanca Liliana Dumitrescu, de 60 de ani. În urma impactului, Fordul a pătruns pe scuar, a rupt stâlpul semaforului şi, în final, a  lovit-o pe femeia care aştepta la semafor.  

Imediat după producerea incidentului, un echipaj SMURD a ajuns la faţa locului, dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru femeia rămasă încarcerată sub autoturismul Ford.

Caz preluat de parchet

Cazul a şocat pe toată lumea, atât pe cei din familie, dar şi pe cei prezenţi la faţa locului, şoferi şi medici SMURD, care au declarat că este unul dintre cele mai urâte accidente la care au intervenit. După ce poliţiştii au efectuat cercetări la faţa locului, cazul a fost preluat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Încă de la începutul anchetei, oamenii legii au stabilit că se face vinovat de producerea accidentului Florin Alexandrescu, angajat, din aprilie 2012, ca subofiţer al Jandarmeriei Brăila. În momentul producerii tragediei, jandarmul se afla în timpul liber.

Anchetatorii au finalizat cercetările şi au decis să îl trimită pe Alexandrescu în judecată. În dosar s-au constituit părţi civile atât soţul asistentei medicale, cât şi Liliana Dumitrescu, şoferiţa autoturismului Ford.

O primă sentinţă

Dosarul a ajuns iniţial la Judecătoria Galaţi, iar magistraţii de aici au dat şi o primă sentinţă. Conform acestei decizii, Florin Alexandrescu a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Magistraţii au dispus însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de încercare de trei ani şi şase luni. De asemenea, magistraţii Judecătoriei au decis că Alexandrescu trebuie să plătească, alături de asiguratorul S.C. Asigurare-Reasigurare Astra SA, 50.000 de lei daune materiale şi 200.000 de lei daune morale familiei Belceanu. Judecătorii au respins însă cererea Lilianei Dumitrescu, care solicita daune morale. Alexandrescu, care şi-a dat demisia din Jandarmerie, trebuie să mai plătească şi 500 de lei cheltuieli de judecată.

Apelul a micşorat daunele

După pronunţarea sentinţei, fostul jandarm, soţul asistentei, Liliana Dumitrescu, dar şi societatea de asigurări au atacat-o cu apel. Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, unde magistraţii au păstrat doar o parte din sentinţa atacată. Judecătorii Curţii de Apel au păstrat pedeapsa stabilită la Judecătorie, dar au micşorat sumele acordate drept despăgubiri. „Modifică dispoziţiile privind soluţionarea laturii civile a cauzei, în sensul că obligă numai pe asigurătorul Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra SA Bucureşti la plata de despăgubiri. Reduce, de la 50.000 de lei la 30.000 de lei, cuantumul daunelor materiale acordate părţii civile Belceanu Viorel. Reduce, de la 200.000 de lei la 150.000 de lei, cuantumul daunelor morale acordate părţii civile Belceanu Viorel”, se precizează pe portalul Curţii de Apel Galaţi. Astfel, fostul jandarm a rămas doar cu pedeapsa de un an şi şase luni închisoare cu suspendare, daunele urmând să fie plătite de societatea de asigurări.

Decizia luată de magistraţii Curţii de Apel Galaţi este definitivă.

Citit 12308 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2015 13:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.