Acum 31 de ani, erau, teoretic, 1,5 milioane de români care slujeau Securitatea - Lucia Hossu Longin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În România anului 1978 erau, teoretic, 1,5 milioane de oameni care slujeau Securitatea, a estimat jurnalista Lucia Hossu Longin, sâmbătă, la lansarea volumului dedicat interviului luat generalului Ion Pacepa - fostul şef al contraspionajului românesc din era Ceauşescu.

"Fiecare dintre cei 15.000 de ofiţeri de securitate trebuia să aibă câte 50 de informatori şi 50 de colaboratori", a explicat Lucia Hossu Longin. Jurnalista şi soţul ei, regizorul Dan Necşulea, au fost primii români din ţară care s-au întâlnit, după 31 de ani, cu Pacepa şi au realizat interviul-fundament pentru volumul "Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa", lansat de editura Humanitas la Bookfest 2009.

În volumul cu valoare de document, jurnalista scrie că Pacepa, care trăieşte din 1978 în SUA, sub protecţia FBI (Federal Bureau of Investigation), este cetăţean american, are o altă identitate şi o altă fizionomie, după ce a suferit trei operaţii de remodelare facială.

"Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, de la răsturnarea dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, de la redobândirea libertăţii. Unul dintre artizanii acesui moment istoric este un general de Securitate din estul Europei: generalul Ion Mihai Pacepa. Cazul lui este asemănător cu cel al colonelului polonez Ryszard Kuklinski. Dacă cel din urmă declara , actul generalului Pacepa, care în iulie 1978 a refuzat să mai continue războiul secret al lui Ceauşescu împotriva NATO, a reprezentat o premisă, un început, un prim pas al integrării României în alianţa nord-atlantică", scrie jurnalista în volumul publicat după convorbirea cu Pacepa.

Interviul a fost realizat în zilele de 26, 27 şi 28 februarie 2009, la Miami, după zeci de mesaje schimbate pe e-mail cu generalul şi cu apropiaţi ai acestuia. Lucia Hossu Longin spune că marele merit pentru perfectarea întâlnirii cu Pacepa îi revine omului de ştiinţă american de origine română Constantin Răuţă. Acceptul final din partea lui Pacepa ar fi venit după ce acesta a vizionat mai multe documentare din seria "Memorialul durerii", realizată de Lucia Hossu Longin şi consacrată spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei anti-comuniste.

"Am avut în faţa ochilor ce înseamnă imaginea unui spion inteligent. Ceilalţi, de genul generalului Pleşiţă, sunt submediocri. Generalul Pacepa are o memorie prodigioasă şi este extrem de inteligent. Spre deosebire de alţii, el nu a omorât pe nimeni, ci s-a ocupat cu furtul de tehnologii, acapararea de ştiinţă pentru a salva falimentul socialismului", a mai spus Longin.

Convorbirea cu generalul Pacepa va fi şi subiectul a două filme documentare, unul pentru TVR şi unul destinat cinematografelor, care vor fi difuzate în toamnă. Regizorul documentarelor va fi Dan Necşulea.

La lansarea de sâmbătă au participat filosoful Gabriel Liiceanu, directorul editurii Humanitas, şi jurnalistul Emil Hurezeanu, preşedintele grupului Realitatea-Caţavencu.

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.