O NOUĂ LEGE: Copiii vor putea fi ADOPTAŢI mai uşor

O NOUĂ LEGE: Copiii vor putea fi ADOPTAŢI mai uşor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul a aprobat o lege care vizează ca, începând din 2016, să se modifice procedura de adopţie, conform unui comunicat postat pe Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Noul act normativ va duce practic la scurtarea tuturor etapelor procesului de adopţie: declararea adoptabilităţii, încredinţarea în vederea adopţiei şi încuviinţarea adopţiei", se mai spune în comunicat.

Proceduri simplificate în instanţă

Astfel, termenul de apel în instanţa judecătorească va fi redus de la 30 la 10 zile, iar primul termen de judecată va avea loc în 15 zile de la înregistrarea cererii.

În plus, dacă părinţii biologici refuză să se prezinte la două termene de judecată, neprezentarea acestora va fi considerată refuz abuziv de a consimţi la adopţie, iar copilul va fi declarat adoptabil.

Adopţia va putea fi stabilită şi în cazul în care rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declaraţiile care ar permite adoptarea copilului. De asemenea, atunci când părinţii şi rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după o perioadă de şase luni de la instituirea măsurilor de protecţie specială, vor putea fi demarate procedurile de adopţie.

Termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obţinut în urma deciziei unei instanţe de judecată, statutul va fi valabil, de anul viitor, până la încuviinţarea adopţiei sau până când copilul împlineşte vârsta de 14 ani.

Facilităţi pentru părinţii adoptivi

O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maximum 90 zile şi a unei indemnizaţii lunare pe durata încredinţării în vederea adopţiei, chiar şi pentru copii cu vârsta mai mare de doi ani. Valoarea indemnizaţiei va fi în cuantum de 500 lei.

Pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore pe an. În plus, valabilitatea atestatului de familie adoptatoare este prelungită de la un an la doi ani.        

Citit 1951 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.