Ţara arde, sindicatele se piaptănă cu proiecte

Ţara arde, sindicatele se piaptănă cu proiecte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sindicalişti cu patalama - acesta ar putea fi rezultatul unui program finanţat de către Uniunea Europeană şi al cărui beneficiar este FSS Metarom. Ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc prezentarea de către liderii FSS Metarom a unui proiect care prevede transformarea sindicatelor în catalizatori ai parteneriatului social şi promotori ai formării profesionale.

Fără să intrăm, deocamdată, prea mult în amănunte vom spune că reprezentanţii structurii sindicale amintite au reuşit să acceseze fonduri pentru a califica lideri de sindicat. Iar asta se întâmplă în condiţiile în sindicatele, calificate sau nu, profesioniste sau de mahala, şi-au demonstrat cu prisosinţă minima capacitate de implicare şi de rezolvare a problemelor salariaţilor  în situaţii de criză.

Departe de noi intenţia de a judeca pripit un proiect care, până la urmă ar putea avea rezultate bune pe termen lung, însă astfel de programe nu reprezintă tocmai priorităţi în condiţiile în care numărul celor care rămân fără locuri de muncă se află în creştere permanentă.

Pe de altă parte, trebuie recunoscut şi faptul că lipsa calităţilor liderilor de sindicat în raport cu patronatele a făcut, până la urmă, ca situaţia să devină atât de dramatică pentru salariaţi. În plus, mai trebuie spus că până acum, deşi au avut deschise aceste portiţe, sindicatele au ignorat posibilitatea accesării de fonduri şi au fost mult mai interesate de alte aspecte.

În fine, vom spune că aproximativ 5 miliarde de lei vechi vor fi cheltuiţi pentru acest program de "ultracalificare" a liderilor de sindicat. Iniţiatorii proiectului susţin că beneficiile sunt multe:

"În primul rând vor exista în Galaţi, Roman, Slatina, Târgovişte şi Câmpia Turzii lideri sindicali cu competenţe recunoscute atât în plan naţional, cât şi internaţional. Apoi, aceste cursuri au menirea să-i transforme pe actualii lideri de sindicat în oameni capabili să contracareze forţa de negociere a patronatelor", a declarat Mircea Scântei (foto), unul dintre iniţiatorii proiectului.

Acesta a completat spunând că, la Galaţi, 25 de oameni, cel mai probabil actuali lideri de sindicat de la FSS, vor începe aceste cursuri pe 24 august, iar după absolvire vor primi diplome care vor certifica capacităţile lor de negociere şi nu doar atât.

Citit 805 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.