Începutul de an geros a făcut deja prima victimă. Un bătrân a ajuns cu picioarele degerate la spital
Foto: Foto: Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci  

Începutul de an geros a făcut deja prima victimă. Un bătrân a ajuns cu picioarele degerate la spital
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Un bărbat de 87 de ani dintr-un sat din comuna Negrileşti a avut de suferit din cauza temperaturilor foarte scăzute din acest început de weekend. Bătrânul a fost găsit de mai mulţi consăteni, care au şi sunat la 112. Un echipaj al Ambulanţei a fost trimis la faţa locului. "Victima se afla în stare de hipotermie şi prezenta degerături la ambele picioare. După ce i-a fost acordat primul ajutor, a fost transportat, pentru îngrijiri medicale de specialitate, la Spitalul Municipal din Tecuci", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Ce recomandă medicii

"În zilele cu temperaturi scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor, pentru a le feri de apariţia degerăturilor. Dacă totuşi degerăturile apar, trebuie să nu luăm medicamente fără a consulta înainte un medic", recomandă specialiştii DSP Galaţi.

Primul semn al apariţiei degerăturilor este atunci când faţa, urechile, încheieturile, mâinile sau picioarele devin amorţite, prind o culoare albă, apar dureri sâcâitoare, care se intensifică la atingere. "În caz de degerături, este indicat să apelaţi serviciile medicale de urgenţă. Nu frecaţi zonele degerate ale corpului, deoarece această acţiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să masaţi zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, duşurile sau băile fierbinţi, deoarece toate acestea pot provoca un şoc termic”, spun medicii.

Trebuie evitate ieşirile în aer liber

Persoanele în vârstă, în special dacă au boli de inimă sau afecţiuni respiratorii, trebuie să evite ieşirile în aer liber şi spaţiile aglomerate. Şi copiilor trebuie să le fie acordată o atenţie deosebită. "Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în interiorul  maşinilor parcate şi, de asemenea, trebuie evitate deplasările pe distanţe lungi în maşini care nu au climatizare şi condiţii sigure de transport. Camerele în care stau cei mici trebuie încălzite corespunzător, fără a folosi instalaţii termice improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon”, mai spun specialiştii.

Hipotermia este o altă problemă cauzată de expunerea la temperaturile scăzute. Aceasta este împărţită în trei categorii: hipotermia minoră, atunci când temperatura organismului este între 36 şi 37 de grade; hipotermia moderată, temperatura corpului variind între 30 şi 34 grade Celsius, şi hipotermia severă, când temperatura corpului este sub 30 de grade.

"Pentru pacienţii aflaţi în hipotermie severă, respiraţia şi pulsul sunt foarte rare, aproape imperceptibile. În acest stadiu, decesul poate apărea rapid, dacă nu se intervine medical. Bătrânii şi copiii mici au un risc mai mare de a face hipotermie. În cazul acestora, corpul îşi reglează mai greu temperatura. La fel ca în cazul degerăturilor severe, şi pentru hipotermia accentuată este recomandat să chemaţi un echipaj medical de urgenţă. Până la venirea salvării, pacientul trebuie adăpostit de frig, de vânt, iar îmbrăcămintea umedă trebuie înlocuită cu una uscată", precizează specialiştii DSP Galaţi.

Citit 1539 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2016 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.