Ne paşte criza gunoiului!

Ne paşte criza gunoiului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi municipalitatea ar putea rămâne fără bani pentru curăţenia stradală, Ecosal tocmai a achiziţionat opt maşini performante de curăţenie, investind 64.000 euro *

Din cauza faptului că în acest an trebuie să funcţioneze cu un buget cu 15 la sută mai mic decât cel de anul trecut, există riscul ca municipalitatea gălăţeană să rămână fără fonduri pentru serviciile publice în luna noiembrie a acestui an, a avertizat, ieri, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco (foto).

Potrivit acestuia, există posibilitatea ca în luna noiembrie, primăria să nu mai dispună fonduri pentru salubrizarea stradală sau pentru iluminatul public stradal. În prezent, municipalitatea gălăţeană alocă pentru măturatul străzilor suma de 300.000 de lei, a mai precizat Nicuşor Ciumacenco. 

„Nu se pune problema să nu mai facem curăţenie în oraş sau să nu mai aprindem lumina, însă vă spun că se funcţionează cu foarte mare dificultate. În cazul în care primăria nu se va descurca, vom înainta o scrisoare către Ministerul Economiei şi Finanţelor”, a mai spus Ciumacenco, precizând că există posibilitatea transferurilor bugetare, de la un capitol, la altul, însă doar cu „dezlegare” de sus.   

Opt aspiratoare stradale

Deşi există aceste probleme financiare, societatea locală de salubritate, SC Ecosal Prest, a achiziţionat, recent, 8 aspiratoare stradale, în valoare totală de 64.000 de euro. Investiţia a fost făcută exclusiv cu fondurile proprii ale societăţii şi nu este vorba despre o alocare bugetară de la bugetul local, a adăugat viceprimarul.

Fiecare din cele 8 aspiratoare stradale auto-propulsate (în valoare de 8.000 de euro) are o lungime de 177 cm, o lăţime de 88 cm şi o înălţime de 150 cm şi este prevăzut cu o pubelă cu o capacitate de încărcare de 240 de litri. Viteza maximă cu care poate acţiona utilajul este de 4,5 km/h – înainte şi de 2,2 km/h în marşarier iar debitul de aer variază între un minim de 30 m3/min şi un maxim de 80 m3/min.

Întrebat cum se împacă această investiţie cu bugetul de austeritate, vicele a răspuns: «Sunt două lucruri diferite – cheltuielile publice şi investiţiile pe care le face orice societate. Maşinile fac parte din investiţia societăţii Ecosal şi au fost achiziţionate în baza unui program întocmit în 2008. Eu am vorbit despre cheltuielile publice ale municipalităţii, care în acest an, conform decizei Guvernului, trebuie reduse cu 15 la sută. Şi vă spun că vom avea probleme în ultimele două luni ale anului”.

Citit 795 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.