Scrisoare deschisă / Anchetă superficială în defavoarea unui jurnalist gălăţean

Scrisoare deschisă / Anchetă superficială în defavoarea unui jurnalist gălăţean
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

13.01.2015

Către: Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi

Convenţia Organizaţiilor de Media îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul superficial în care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au anchetat cazul profanării mormântului soţiei jurnalistului gălăţean Sorin Ţiţei, precum şi ameninţările la adresa acestuia.

Având în vedere modul în care a decurs ancheta, iniţiată la solicitarea dlui. Ţiţei, suntem îndreptăţiţi să susţinem că a fost mai degrabă o muşamalizare a cazului.

Încă de la primul răspuns, transmis în luna iunie de către Inspectoratul General de Politie- Direcţia Investigaţii Criminale, a reieşit nota de neseriozitate şi de zeflemea în care organele de anchetă au decis să răspundă sesizării organizaţiilor preocupate de libertatea presei. Răspunsul la cererea de a ancheta cu celeritate acţiunea de intimidare îndreptată împotriva lui Sorin Ţiţei a constat doar într-o lecţie juridică despre procedurile legale de sesizare a organelor de urmărire penală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a decis clasarea cazului, conform ordonanţei procurorului din 20.11.2015, emisă în dosarul 4618/P/2015. Decizia Parchetului este bazată în totalitate pe ancheta efectuată de Secţia 4 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, pe baza referatului din 23.06.2015, procurorul de caz neavând nimic de adăugat la dosar. Referatul poliţistului, din 23.06.2015, este, la rândul lui, bazat peun proces verbal întocmit pe 17.06.2015, care constată că nu există urme de vandalism. Procesul verbal este, însă, întocmit la trei săptămâni după comiterea actelor de vandalism, pe 28.05.2015, data la care un echipaj de Poliţie a fost prezent la locul faptei, în urma sesizării făcută de Sorin Ţiţei prin sistemul 112.

Ameninţarea la adresa lui Sorin Ţiţei s-a produs pe 28 mai 2015, atunci când jurnalistul a găsit o pisică măcelărită cu cuţitul pe mormântul soţiei. Avertizarea de tip mafiot face parte dintr-o serie de ”semne” primite în timp, constând în distrugerea unor elemente (suportul pentru candelă, statuia pătată cu o substanţă necunoscută, flori rupte) de la mormântul soţiei sau cu apariţia unor bucăţi de cruce de la alte morminte. Fără nicio excepţie, distrugerile coincid cu publicarea de către jurnalist a unor articole legate de activitatea senatorului ALDE Eugen Durbacă.

Referatul din 23.06.2015 susţine că animalele existente în cimitir îşi ”dispută” adeseori resturile alimentare şi că aceste ”dispute” duc uneori la moartea pisicilor sau a câinilor, aceasta fiind, implicit, şi cauza morţii pisicii pe care Sorin Ţiţei a găsit-o pe mormântul soţiei. Sorin Ţiţei, însă, susţine că pisica fusese tăiată cu un obiect ascuţit, fapt constatat şi de echipajul de Poliţie chemat prin 112.

Modul în care organele de anchetă au tratat acest caz riscă să încurajeze astfel de comportamente ostile la adresa jurnaliştilor locali, în contextul în care presa naţională nu acordă suficientă atenţie unor astfel de incidente locale.

Cerem  Inspectoratului de Poliţie Judeţean  Galaţi şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi să redeschidă acest dosar şi să ancheteze cu seriozitate şi profesionalism acest incident, pe care avem motive îndreptăţite să-l considerăm a fi un act de intimidare la adresa unui jurnalist incomod.

Ataşăm sesizarea făcută de Active Watch în luna iunie, răspunsul de atunci al IGP - Direcţia Investigaţii Criminale, Ordonanţa procurorului din dosarul nr. 4618/P/2015 şi Referatul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, din 23.06.2015.

http://www.activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/atac-mafiot-impotriva-unui-jurnalist-din-galati-update-raspuns-igpr/

http://www.activewatch.ro/Assets/Upload/files/Ordonant%CC%A6a%20procurorului%20din%20dosarul%20nr_%204618_P_2015.pdf

 

Citit 2656 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.