Doliu în muzica gălăţeană. S-a stins din viaţă Valeriu Silion

Doliu în muzica gălăţeană. S-a stins din viaţă Valeriu Silion
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Valeriu Silion, cântareţ de muzica uşoara, fost solist al secţiei de Revistă a Teatrului Muzical "N. Leonard", membru al formaţiei Quatro Retro, s-a stins din viaţă, joi, 14 ianuarie, în jurul orei 18,00. 

Povestea de viaţă a lui Valeriu Silion poate fi un scenariu de film. S-a născut la 21 ianuarie 1939, în satul Lăpuşna din Basarabia. Tatăl său Atanasie Silion era dirijor de cor bisericesc, absolvent al Şcolii din Cernăuţi, iar mama Raisa, învăţătoare. La două luni de la naştere, mama moare, iar tatăl este luat pe front. Începuse războiul. Odată cu intrarea ruşilor în Basarabia, bunicul este declarat chiabur şi obligat să se refugieze în Oltenia, în comuna Breasta din judeţul Dolj. Spre sfârşitul războiului, tatăl, care nu mai ştia nimic de el, scrie ziarului „Universul”, solicitând sprijinul acestuia în realizarea unei anchete pentru a-şi găsi fiul. Jurnaliştii află date despre copil, iar Atanasie Silion obţine o permisie de o săptămână, îşi recuperează fiul şi îl aduce la Galaţi, unde între timp se stabilise unul din fraţii săi, dascăl la Biserica Sf. Vasile. După terminarea războiului, Atanasie Silion se stabileşte la Galaţi, primeşte casă şi parohie, îngrijindu-se din acel moment numai de creşterea şi educarea fiului său.

Primele îndrumări muzicale Valeriu Silion le-a primit de la tatăl său, care l-a învaţat notele muzicale, dar şi să cânte la pian şi chitară. Fascinat de Dunăre şi de viaţa de marinar, Valeriu Silion va urma Şcoala Medie Tehnică de Marină de la Constanţa. După absolvire, se va îmbarca pe un vapor al flotei comerciale cu care va efectua curse pe tot spaţiul navigabil al Dunării. Din păcate un accident nefericit în urma căruia se îmbolnăveşte grav, îl obligă să părăsească această profesie, o pasiune, de altfel.

În 1966, aflând că Teatrul Muzical face angajări la secţia de estradă, se va prezenta la concurs. În comisie erau dirijorii Cristofor Barbatti şi Tănase Stroe. Deşi venise pregătit să se acompanieze singur la chitară, Tănase Stroe a insistat să-l susţină la pian. Aşa a început cariera sa de solist al Teatrului Muzical, pe care l-a slujit cu devotament până în 1988, când a ieşit la pensie. Îşi va consolida pregătirea muzicală, urmând cursurile de canto şi dicţie organizate de Radiodifuziune, unde l-a avut profesor pe Fromy Moreno. A imprimat melodii scrise de Aurel Manolache la Radio, precum şi lucrări în duet cu Teodor Munteanu.

După pensionare nu va renunţa la activitatea artistică şi, împreună cu avocatul Gheorghe Călin (acesta avea pregătire muzicală, în tinereţe fiind secretar muzical la Teatrul Muzical), va înfiinţa formaţia „Quatro Retro” cu care a dat concerte în diverse medii, timp de 12 ani.

Ultimele apariţii scenice au fost la Revelioanele 2014 şi 2015 organizate la Siderurgistul şi  în spectacolul aniversar "A fost un vis - Teodor Munteanu 55 de ani de carieră", care a avut loc la 15 martie 2015.

Dumnezeu să-l ierte!

Citit 3382 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2016 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.