UPDATE - Galaţiul a "promovat" alarma de cod portocaliu/ Drumuri închise şi trenuri suspendate

UPDATE - Galaţiul a "promovat" alarma de cod portocaliu/ Drumuri închise şi trenuri suspendate
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

UPDATE CURSURI SUSPENDATE şi marţi, 19 ianuarie, în şcolile din mediul rural gălăţean. PENTRU DETALII, CLICK AICI


UPDATE Din cauza vântului foarte puternic, patru stâlpi de medie tensiune au căzut afectând 400 abonati din localitățile Măstăcani si Chiraftei. Două echipe electrica lucrează in condiții extreme pentru remedierea defecțiunii.

Din cauza vântului foarte puternic, la această oră este închis un drum național DN 24D și sunt blocate 15 segmente de drum județean:

- DJ 251 – Smârdan – Cuza Vodă;

- DJ 261A – Scânteieşti – Frumuşiţa;

- DJ 253 – Cudalbi – Băleni;

- DJ 251A – Matca – Corod;

- DJ 251H – Corod – Valea Mărului;

- DJ 251G – Valea Mărului – Corni;

- DJ 242 – Vârlezi – Târgu Bujor;

- DJ 242E – Roşcani – Oancea;

- DJ 251F – Drăguşeni – Smulţi;

- DJ 251C – Smulţi – Crăieşti;

- DJ 240A – Cârlomăneşti – Cerţeşti;

- DJ 252I – Buciumeni – Vişina;

- DJ 252G – Ţepu – Tecucelul Sec;

- DJ 241G – Ţepu – Brăhăşeşti;

- DJ 242A – Bereşti Meria –Găneşti;

Din cauza intensificării viscolului, SNCF Galați, a anulat următoarele trenuri:

7575   Mărășești – Galați

1863-2 Iași – Galați

7575   Galați – Mărășești

7565   Mărășești – Galați

În ultimele 24 de ore Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați a primit un număr de 43  solicitări pe numărul de urgență 112 pentru a salva persoane și copii din mașinile blocate în zăpadă.

Până la această oră, ca urmare a intervenţiilor pompierilor al polițiștilor, jandarmilor și al celor de la drumuri naționale și drumuri județene, au fost efectuate peste 50 misiuni de salvare, de acordare a primului ajutor medical calificat fiind salvate peste 60 de persoane din 30 autovehicule blocate în trafic de sulurile de zăpadă viscolită, în special in zonele Slobozia Conachi – Schela, Berești Cruceanu, Munteni, trei masini blocate pe calea ferată la Liești și Ivești etc.


Nu au fost probleme majore din cauza zăpezii şi a viscolului

Prima ninsoare serioasă din această iarnă nu a creat mari probleme autorităţilor din Galaţi sau din judeţ. Utilajele au fost scoase pe străzi la scurt timp după ce a început să ningă, acestea continuându-şi activitatea şi pe parcursul zilei de duminică. „S-a intervenit cu 107 utilaje (16 utilaje pentru împrăştierea materialului antiderapant, 83 de utilaje cu lamă pentru curăţarea zăpezii şi opt utilaje pentru curăţarea zăpezii şi combaterea poleiului pe trotuare)”, se arată într-un comunicat al Ecosal, care coordonează efortul de deszăpezire.

Trebuie să recunoaştem că utilajele au avut ceva probleme din cauza şoferilor care au ieşit în  număr mare prin oraş, dar şi din cauza celor care şi-au parcat maşinile pe banda întâi de circulaţie, în locuri unde acest lucru este interzis. Cu toate acestea, deszăpezirea în oraş a mers destul de bine, în condiţiile în care cam toată ziua a nins şi vântul a viscolit zăpada.

Cele de mai sus par să arate că şi Galaţiul se poate încadra în normalitatea unui oraş european. Tot la capitolul normalitate se poate trece şi faptul că intrările şi ieşirile din oraş nu au mai avut, ca în alţi ani, probleme. Nu s-au mai format cozi, niciun autoturism nu a mai derapat, pe scurt, niciun incident major nu s-a înregistrat. "Cantitatea de material antiderapant (sare cu inhibitori de coroziune) împrăştiată atât mecanic, cât şi manual s-a ridicat la 222 de tone", se mai arată în comunicatul Ecosal.

La acest capitol poate ar trebui să îi felicităm şi pe şoferii care au înţeles că nu au ce căuta în trafic fără cauciucuri de iarnă.

La lăsarea serii, ninsoarea se potolise în oraş. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre vânt, motiv pentru care meteorologii au decsi ca oraşul nostru să rămână pe Cod Galben. "Întreaga activitate de deszăpezire este permanent monitorizată, utilajele specifice vor acţiona fără întrerupere, conform graficelor stabilite şi în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice”, ne-au explicat cei de la Ecosal, responsabili cu comunicarea privind deszăpezirea din oraş.

Judeţul, fără probleme

Dacă la Galaţi autorităţile nu au mai părut luate prin surprindere, iată că nici în judeţ nu a mai fost o surpriză că a nins. Este adevărat că s-a anunţat încă de vineri că judeţul nostru va intra pe Cod Portocaliu de vreme rea, dar este de remarcat faptul că nici măcar un drum judeţean nu a fost declarat închis. "Nu s-au înregistrat probleme deosebite generate de ninsoare şi viscol în judeţul Galaţi. Circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene s-a făcut în condiţii de iarnă, fără probleme de acces pentru soluţionarea operativă a situaţiilor de urgenţă, şi nu au fost probleme în alimentarea cu energie electrică.  Comandamentul Operaţional de Iarnă, instituit la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, a monitorizat evoluţia fenomenelor meteo şi acţiunile de dezăpezire pe drumurile naţionale şi judeţene, a transmis informări primăriilor stabilind totodată măsurile ce trebuie luate pentru a preîntâmpina situaţii de urgenţă generate de fenomene meteo specifice iernii”, ne-a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Conform sursei citate, în judeţul Galaţi s-a acţionat pentru deszăpezirea şi împrăştierea de material antiderapant pe căile de comunicaţii rutiere, cu 21 utilaje de la Secţia Drumuri Naţionale şi 28 pe drumurile judeţene, fiind angrenate în aceste acţiuni peste 200 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne, de la Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi alte structuri cu atribuţii în gestionarea efectelor acestor fenomene.

Primele restricţii luate înainte de înserat

Abia la ora 15,30 a apărut şi prima restricţie de trafic, acesta fiind impusă mai mult preventiv. Este vorba despre închiderea Drumului Naţional 24 D, între DN26 şi Cuca. „S-a luat această decizie pentru că vântul bate cu foarte mare putere şi viscoleşte zăpada de pe câmp pe partea carosabilă. S-a preferat să se închidă acest segment de drum pentru ca utilajele de dezăpezire să îşi poată face treaba şi niciun şofer să nu rămână împotmolit pe timp de noapte”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă.

Tot în cursul după-amiezii s-a decis şi suspendarea cursurilor în toate comunele şi satele din judeţul Galaţi. „Am informat ministerul că vom suspenda cursurile în judeţul galaţi. Singurele unităţi de învăţământ care vor susţine activitate didactică sunt cele din oraşele Bereşti, Târgu Bujor, Tecuci şi Galaţi. Măsura a fost luată peventiv pentru a se evita orice situaţie neplăcută cu microbuzele şcolare”, ne-a declarat Mioara Enache, inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi.  

Meteorologii anunţă că, în intervalul 17 ianuarie, ora 18,00 – 18 ianuarie, ora 18,00, a fost instituit Codul Galben în estul şi sud-estul ţării, unde ninsorile vor continua, dar vor fi în diminuare. Vântul însă va mai prezenta intensificări cu viteze la rafală de 50 - 70 km/h, viscolind temporar ninsoarea şi spulberând zăpada depusă anterior. În următoarele zile, scăderea de temperatură va continua şi va fi accentuată, astfel că vremea va deveni geroasă în cea mai mare parte a ţării.

Foto: Marius Negri  

    

Citit 9313 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.