SEMIMARATON la -14 grade Celsius, la Galaţi. ZIUA UNIRII, marcată prin sport
Foto: Foto Remus Basalic

SEMIMARATON la -14 grade Celsius, la Galaţi. ZIUA UNIRII, marcată prin sport
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Chiar dacă afară temperaturile nu au depăşit -14 grade Celsius, peste 20 de gălăţeni au ales să marcheze într-un mod inedit ziua Micii Uniri. Cu tricolorul legat pe spate, curajoşii au alergat pe o distanţă de 21 de kilometri, între Galaţi şi Vama Giurgiuleşti din Republica Moldova. Odată ajunşi în punctul de trecere a frontierei, gălăţenii s-au unit într-o horă, dansând pe versurile poeziei lui Vasile Alecsandri.

Acţiunea alergătorilor a purtat numele de „Hai să dăm mână cu mână!”. „Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aparţine şi Galaţiului, iar ceea ce facem noi acum este o formă de respect. Prin modul în care am ales să sărbătorim ziua de 24 Ianuarie promovăm şi mişcarea în aer liber”, a spus Anda Vieru, una dintre tinerele participante la eveniment. Seniorul echipei de alergători a fost Culai Voicu. „Astăzi este o zi care trebuie să îi unească pe toţi românii. Vreau şi sper ca tinerii să ne urmeze în sport şi în istorie”, a spus acesta.

Unirea Principatelor Române (Moldova şi Ţara Românească) din anul 1859 este cunoscută şi sub numele de "Mica Unire", faţă de "Marea Unire" de la 1 decembrie 1918. Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei. Pe 24 ianuarie a fost ales şi domnitor al Ţării Româneşti. Deşi unirea s-a făcut sub domnia sa, tratativele necesare au început încă din anul 1848.

AFLĂ detalii despre ceremonia desfăşurată la Galaţi cu ocazia ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE. CLICK AICI

Citit 1923 ori Ultima modificare Duminică, 24 Ianuarie 2016 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.