Patru gălăţeni, NOMINALIZAȚI la premiile UNITER pentru 2016
Foto: Sursa foto: uniter.ro

Patru gălăţeni, NOMINALIZAȚI la premiile UNITER pentru 2016
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Victor Cilincă, Attila Vizauer şi George Arion, printre cei mai buni la teatru radiofonic * Andreea Tănase - nominalizată pentru debut


Uniunea Teatrală din România - UNITER şi-a anunţat nominalizările pentru Gala acestui an. Acest Oscar românesc teatral a nominalizat trei producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune, la categoria „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic”. Unul dintre acestea este şi „Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor”, cu un scenariu scris de Victor Cilincă, regia artistică fiind semnată de Attila Vizauer, doi gălăţeni dintr-un foc. Din distribuţie: Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Dan Condurache, Monica Davidescu, Smaranda Oprina, George Ivaşcu, Ionel Mihăilescu, Marius Rizea, Romeo Tudor, Ionuţ Ciocea, Constantin Cojocaru, Oana Ştefănescu, George Simian.

Spectacolul a avut premiera naţională în iunie anul trecut, fiind repetat, difuzat chiar şi de Ziua Naţională a României. Interesant este faptul că, deşi o evocare istorică, piesa nu este nici artificial eroică, nici uşuratică. Tragicomedie cu o documentare cinstită, arată feţe aproape necunoscute ale Primului Război Mondial în România. Attila Vizauer susţine că a ales să monteze piesa, nu pentru că îl cunoaşte pe autor, ci pentru că textul i s-a părut plin de umanism.

Scenariul lui Victor Cilincă, dramaturg, prozator şi jurnalist gălăţean, îmbină inspirat realitatea istorică şi ficţiunea, rememorând întâmplări semnificative din Primul Război Mondial şi reînviind, pe firul amintirilor evocate de general, episoade populate de importante figuri politice ale acelor vremuri, precum Regina Maria a României ori mareşalul Averescu, dar şi de personaje pitoreşti, ca bucătarul lui Berthelot, ordonanţa sa ori oameni simpli, întâlniţi pe drumurile sale prin România.

Victor Cilincă a publicat 27 de cărţi, dintre care nouă romane. A publicat şi 32 de piese de teatru, multe dintre acestea fiind premiate la concursuri naţionale, inclusiv la UNITER. Textele sale au fost publicate şi peste hotare, în SUA,  Austria, Coreea de Sud şi Republica Moldova. Este inclus în lucrarea „Istoria literaturii române. Dramaturgia”, de Mircea Ghiţulescu, precum şi în alte lucrări critice şi dicţionare. A fost publicat, cu două cărţi, în SUA, unde a apărut şi în antologii. A publicat, de asemenea, nuvele şi povestiri în Canada, Franţa, Marea Britanie şi SUA. O povestire de-a lui, hitchcockiană, publicată în Marea Britanie, a fost studiată într-un liceu din Viena.

Montarea lui Attila Vizauer se distinge prin firescul abordării unor fapte istorice de o importanţă covârşitoare, prin adevărul dialogului şi al relaţiilor dintre personaje, prin felul cum se conturează figura generalului Berthelot, personaj măreţ, impunător şi în acelaşi timp de o uluitoare vitalitate, de o caldă şi vibrantă umanitate, care şi-a aflat, fără îndoială, în Mihai Constantin, interpretul ideal

Gălăţeanul Vizauer a mai primit, de altfel, două Premii UNITER pentru regie. Primul i-a fost acordat în 2015, pentru spectacolul de teatru radiofonic „Henric al V-lea”, de William Shakespeare şi în 2006, primeşte acelaşi premiu tot pentru teatru radiofonic - „Portretul doamnei T”, de Ana-Maria Bamberger.

Un tecucean şi un spectacol nominalizat

Alt spectacol nominalizat acum tot pentru montare radiofonică este „Jucătorul de table”, de George Arion, în regia artistică a Cezarinei Udrescu. Tecuceanul celebru pentru romanele sale poliţiste, strămutat în capitală, aduce acum onoare şi judeţului în care s-a născut. Este, de asemenea, poet, prozator, eseist, libretist şi publicist, cu peste 30 de volume publicate. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, care l-a premiat de trei ori (în 1985, 1995, 1999) a deţinut funcţiile de director al publicaţiilor "Flacăra" din România. Este președinte al Fundaţiei "Premiile Flacăra" şi preşedinte al Romanian Crime Writers Club.

Nominalizată pentru premiul de debut

Altă gălăţeancă nominalizată la UNITER este Andreea Tănase pentru rolul Samira din spectacolul "Balcanicele" la Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte.

Absolventă a Facultăţii de Filosofie - Universitatea Bucureşti şi a Facultăţii de Teatru şi Televiziune - Universitatea Babeş-Bolyai, actriţa Andreea Tănase poate fi urmărită pe scena Teatrului "Tony Bulandra" şi în spectacolele „Inventatorul iubirii” după Gherasim Luca, regia Horaţiu Mihaiu, „Antigona” de Sofocle, regia Sorin Militaru, „Rozmarin sau Măghiran” de A. Jose da Silva, regia Joao Mota, “Nora”, Henrik Ibsen, regia Gelu Badea, “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Cris Nedea.

Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXIV-a ediţie va avea loc luni, 9 mai 2016 la Sala Mare a Teatrului „Regina Maria” din Oradea.

În foto 1 - Victor Cilincă şi Attila Vizauer, foto2 - George Arion și foto 3 - Andreea Tănase:

 

Citit 2088 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Martie 2016 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.