Medicii de familie nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite

Medicii de familie nu mai eliberează reţete compensate şi gratuite
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Consultaţiile medicale în cabinetele medicilor de familie vor fi oferite doar contra-cost

Pentru că nu au primit actele adiţionale din Contractul-cadru propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicii de familie din toată ţara nu vor mai elibera de astăzi, 1 aprilie, reţete compensate şi gratuite şi nici bilete de trimitere către alte specialităţi sau pentru concediile medicale. De asemenea, şi consultaţiile care nu reprezintă urgenţe medicale vor fi plătite de către pacienţii asiguraţi. În consecinţă, din cauza nesemnării acestor acte adiţionale, cabinetele de medicină de familie nu se mai află în contract de furnizare de servicii medicale cu CNAS.

Cabinetele funcţionează doar în sistem privat

Cei 254 de medici de familie din Galaţi se află în aceeaşi situaţie, potrivit preşedintelui Patronatului Medicilor de Familie, filiala Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu. "Le recomandăm tuturor colegilor ca, începând cu 1 aprilie 2016, să nu elibereze documente în relaţie cu Casa de asigurări, până ce nu intrăm în legalitate. Avem o mare problemă, din moment ce nu am semnat actele adiţionale la Contractul-cadru. Astfel, dacă am mai acorda servicii medicale compensate şi gratuite, decontate de CNAS, ne-am afla în ilegalitate şi am putea fi traşi la răspundere ulterior, de Curtea de Conturi sau de alte instituţii ale statului. Aşadar, niciun medic de familie nu trebuie să semneze acte adiţionale antedatate, deoarece este un fals în acte. Astfel, cabinetele medicilor de familie vor funcţiona în sistem privat, până ce ajungem la o înţelegere", a spus dr. Dumitru Mărăşescu.

Ce prevede legea

Potrivit dr. Mărăşescu, până joi, la ora 13,00, CNAS nu a transmis încă aceste acte adiţionale, în ciuda prevederilor legale. Astfel, conform Hotărârii de Guvern nr. 400/2014, Art. 10, "casele de asigurări de sănătate, respectiv Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, comunică termenele de depunere a cererilor însoţite de documentele prevăzute de actele normative în vigoare, necesare încheierii şi negocierii contractelor, prin afişare la sediile instituţiilor, publicare pe paginile web ale acestora şi anunţ în mass-media, cu minimum cinci zile lucrătoare înainte de expirarea termenelor stabilite pentru fiecare dintre situaţiile de mai sus".

Mai mult, în Articolul 26, alineatul (d), din Contractul-cadru pe anii 2014-2015, este specificat faptul că, în relaţiile cu furnizorii de servicii medicale, casele de asigurări de sănătate au următoarele obligaţii: "să informeze în prealabil în termenul prevăzut la art. 10 alin. (1) din textul de hotărâre (HG 400) furnizorii de servicii medicale cu privire la condiţiile de acordare a serviciilor medicale şi cu privire la orice intenţie de schimbare în modul de acordare a acestora, prin intermediul paginii web a casei de asigurări de sănătate, precum şi prin e-mail la adresele comunicate oficial de către furnizori, cu excepţia situaţiilor impuse de actele normative".

Ce variante au asiguraţii

În concluzie, medicii îi roagă pe pacienţi ca, în cazul în care nu este vorba de urgenţe medicale, să vină pentru reţete la o dată ulterioară, atunci când situaţia se va clarifica. În privinţa consultaţiilor medicale, pacienţii au de ales între a le plăti sau a se întoarce tot la o dată ulterioară. În cazul unor urgenţe, pacienţii vor fi redirecţionaţi către spitale.

Citit 5722 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2016 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.