Civilizat şi iute la Evidenţa Populaţiei

Civilizat şi iute la Evidenţa Populaţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au dispărut cozile, înghesuiala, nervii întinşi la maxim şi timpul pierdut. Sună ciudat, dar la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Galaţi lucrurile acestea sunt reale:

„Avem cel mai scurt timp de eliberare a actelor din ţară – 5 zile!”, declară Mariana Palade (foto), şefa instituţiei. Cu o precizare: „Cine spune că «afară» actele se eliberează pe loc, să se informeze mai bine: în Belgia, de pildă, durează fix o lună pentru eliberarea cărţii de identitate”, informează doamna Palade.

Documentele necesare pentru C.I.

Documentele obligatorii, indiferent de motivul pentru care se eliberează actul de identitate sunt:

-    cererea pentru eliberarea actului de identitate;

-    certificatul de naştere al solicitantului (copie şi original),

-    documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi procesul verbal de predare-primire (copie şi original; N.R. procesul verbal de predare-primire este un act pe care orice proprietar îl primeşte odată cu actele casei, la achiziţionarea acesteia);

-    chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, respectiv 7 lei, aceasta suma fiind actualizată în funcţie de rata inflaţiei, cu avizul Consiliului Concurenţei;

-    timbru fiscal în valoare de 4 lei (valoare ce se poate actualiza prin hotărâre de Guvern).

Câţi gălăţeni au cărţi de identitate

Mariana Palade, şefa instituţiei de evidenţă a Populaţiei Galaţi explică: „În semestrul întâi 2008, Evidenţa Populaţiei a eliberat în total 17.931 de acte de identitate, iar anul acesta – 16.669, deci ceva mai puţin anul acesta. La sfârşitul semestrului întâi, anul acesta, avem 10.320 de persoane cu actele expirate, 8.351 dintre aceştia fiind numai din municipiul Galaţi. În cele 21 de comune arondate, sunt 1.969 de persoane cu actele de identitate expirate; mulţi nu sunt în ţară! Anul erau 9.495 de persoane cu actele expirate”.

Amenzi pentru neglijenţă

Toţi ştim că trebuie să plătim dacă nu ne ducem să ne schimbăm la timp cartea de identitate. Mariana Palade spune însă că Serviciul de Evidenţă a populaţiei îi iartă, de obicei, pe cei care nu vin la timp:

„Nu am mai dat amenzi pentru acte expirate, de ani de zile… Anul acesta am dat câteva amenzi celor care au avut acte de identitate eliberate în februarie-martie, anul acesta, şi le-au pierdut; le trebuiau actele la examene şi le vroiau şi foarte repede! Pe aceştia i-am amendat”.

Citit 1138 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.