CAMPANIE VL/ Trei întrebări pentru CANDIDAȚII la PRIMĂRIA GALAȚIULUI: Ce vă recomandă pentru funcţia de primar al oraşului?
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

CAMPANIE VL/ Trei întrebări pentru CANDIDAȚII la PRIMĂRIA GALAȚIULUI: Ce vă recomandă pentru funcţia de primar al oraşului?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Aceasta este prima dintre cele "Trei întrebări pentru candidaţii la Primăria Galaţiului", un demers jurnalistic demarat de ziarul „Viaţa liberă” în vederea corectei informări a gălăţenilor despre cei care vor să ajungă la cârma oraşului. Am decis să iniţiem acest demers jurnalistic pentru că, mai presus de materialele publicitare plătite şi marcate ca atare în cotidianul nostru, cetăţenii oraşului au dreptul să aleagă în cunoştinţă de cauză şi, în consecinţă, trebuie să fie informaţi despre proiectele şi intenţiile tuturor candidaţilor ce vor fi prezenţi pe buletinul de vot. Nu trebuie neglijat nici faptul că, până acum, nu a existat o dezbatere reală, la care să participe toţi cei 12 candidaţi la fotoliul de primar al urbei! Iată de ce am apelat la această soluţie pentru a-i aduna laolaltă şi a-i pune faţă în faţă pe cei care candidează la Primăria oraşului.

Precizăm că această pagină este pusă gratuit la dispoziţia candidaţilor la fotoliul de primar al Galaţiului, în scopul unei informări complete a alegătorilor, în perspectiva scrutinului din data de 5 iunie 2016. Reamintim că vor mai exista alte două asemenea pagini în care candidaţii vor răspunde la celelalte două întrebări:

- Ce nu are acum Galaţiul şi va avea după patru ani cu dumneavoastră primar al oraşului?

- La ce măsuri veţi recurge pentru a diminua numărul câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului?

Să începem, însă, cu prima întrebare adresată celor 12 candidaţi: "Ce vă recomandă pentru funcţia de primar al municipiului Galaţi”. Le dăm cuvântul candidaţilor, cu precizarea că răspunsurile sunt în ordinea în care candidaţii vor figura şi pe buletinul de vot.

    Candidatul ALDE, Eugen Durbacă: "Oricare dintre noi, când suntem puşi în faţa unei alegeri pentru o funcţie publică, facem o analiză completă a valenţelor unui om, dacă ne dorim să facem o alegere bună, care să ne ofere garanţia unui viitor bun. Ce mă recomandă? Iubesc Galaţiul, îmi pasă de viitorul oraşului, de oamenii lui! E motivaţia candidaturii mele, a implicării mele totale în acest proiect. Îi cunosc pe toţi contracandidaţii mei implicaţi în această competiţie electorală. Le cunosc calităţile, realizarile unora de până acum, eşecurile, încercările. Le apreciez strădania. Şi ei iubesc poate în egală măsură ca şi mine oraşul, oamenii, poate sunt împinşi în această competiţie ca şi mine de cele mai bune intenţii pentru urbe şi oamenii ei. Din păcate, de la intenţie până la reuşita unui proiect drumul e lung şi dacă nu faci ce trebuie, când trebuie şi imediat dezamăgirea pe care o poţi provoca depăşeşte cu mult buna ta intenţie. Nu vreau ca gălăţenii să mai trăiască dezamăgiri"."

    Candidatul UNPR, Marius Stan: "Tot ce am făcut în patru ani de mandat. Galaţiul are 106 noi proiecte de investiţii finalizate, 25 de proiecte în derulare, alte 21 de proiecte cu studii de fezabilitate aprobate. Aproape o treime din proiectele finalizate sau în curs de finalizare s-au realizat prin absorbţia de fonduri europene, în valoare de 226 milioane de lei. Printre cele mai importante proiecte se numără: noul sediu al Primăriei, proiect aproape de finalizare; 22 kilometri de străzi reabilitate; 19,5 kilometri reţea de apă reabilitată, 13,5 kilometri reţea de canalizare nouă sau reabilitată; 46.000 metri pătraţi de spaţii verzi noi sau refăcute; modernizarea Orăşelului Copiilor, Grădinii Publice, Parcului Rizer; modernizarea Sălii Sporturilor, Băii Comunale, Băii Publice, Patinoarului ”Dunărea”; construcţia Parcului Viva, Falezei Copiilor şi a peste 20 de locuri de joacă pentru copii în cartiere; reabilitarea urbană, în Micro 19, unde în locul a 144 garaje au fost construite locuri de parcare, spaţii verzi, parc; primul cartier de locuinţe sociale construit în Galaţi după Revoluţie; prima reabilitare termică şi estetică a 11 blocuri, cu bani europeni; reabilitarea, modernizarea şi dotarea tuturor unităţilor de învăţământ din Galaţi, fondurile alocate pentru acest sector fiind de aproape trei ori mai mari ca în mandatul 2008-2012"."

    Candidatul PNL, Nicuşor Ciumacenco: "Experienţa şi cinstea. În timpul mandatului meu de viceprimar (2008-2012), Galaţiul a beneficiat de fonduri europene de 150 de milioane de euro. Cu ele, pentru a da doar câteva exemple - s-au modernizat Grădina Publică, Parcul Rizer, Parcul Viva, străzile Oţelarilor - Frunzei - Stadionului; s-a renovat sistemul de apă şi canalizare etc. Erau, statistic vorbind, 7.000 de locuri de muncă mai mult decât sunt acum, deşi eu am fost viceprimar în perioadă de criză economică. Toţi oamenii aveau apă şi căldură, nu erau debranşaţi bun-platnici din sistem. Am lăsat soluţii ignorate după 2012, cum ar fi investiţia în centrala pe cogenerare, unde era un precontract semnat cu suedezii de la Usitall. Aceştia doreau să investească 200 de milioane de euro, să ne ardă deşeurile şi să ofere agent termic în schimb. Noua administraţie nu a fost interesată de continuarea proiectului care ar fi asigurat căldură din 2014. Apoi, nu trebuie uitat că nu mi s-a putut reproşa nimic ilegal în activitatea de viceprimar, fapt dovedit de mai multe controale"."

    Candidatul PSD, Ionuţ Pucheanu: "Sunt un om căruia nu i-a plăcut niciodată să stea deoparte şi să aştepte de la alţii să facă ceea ce trebuie. La 35 de ani, am experienţă atât în administraţia publică, cât şi în mediul privat. Ştiu ce înseamnă să faci un buget de investiţii publice, ştiu ce înseamnă să faci un plan de afaceri, ştiu ce înseamnă să ai responsabilitatea oamenilor şi a angajaţilor. Galaţiul are nevoie astăzi de un om tânăr, plin de energie, care să aibă curajul de a face în patru ani ceea ce administraţiile trecute nu au făcut. Angajamentul meu pentru gălăţeni este că împreună cu ei vom face o schimbare de care oraşul are nevoie, o schimbare adevărată, în care să credem cu toţii. Şi nu vom putea face asta decât cu multă voinţă şi putere de muncă. Am un program administrativ solid, construit împreună cu specialişti şi cetăţeni ai Galaţiului. Este un program pragmatic şi realizabil într-un mandat de patru ani, iar pentru realizarea acestor măsuri am nevoie de sprijinul fiecărui gălăţean"."

    Candidatul PMP, Cătălin Cristache: "Nu cred că ai nevoie de recomandări pentru a deveni primar, ci doar de capacitate de muncă şi de bun simţ. Bunul simţ este cel mai bun expert în orice domeniu. Dar haideţi să exemplific. Bunul simţ trebuie să-ţi spună că nu te pricepi la toate şi nu ştii totul şi de aceea trebuie să aduci în jurul tău o echipă bună, pe care tot acelaşi bun simţ trebuie să te ajute să-i alegi dintre cei muncitori şi pricepuţi. Tot din bun simţ trebuie să înţelegi că panseluţele or fi frumoase, nu zic nu, dar fără apă caldă şi căldură se topesc la fel cum se topesc şi oamenii care nu au acces la astfel de utilităţi. Cu bun simţ şi responsabilitate trebuie să administrezi şi averea oamenilor, pentru că taxele sunt parte din averea lor"."

    Candidata PND, Daniela Chelaru: "Întrucât am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative, specializarea Administraţie Publică, m-am gândit că a fi candidat la Primăria Municipiului Galaţi nu poate fi decât o provocare interesantă. Aşa cum am reuşit să organizez managementul instituţiei de învăţământ pe care am condus-o timp de 6 ani în direcţia performanţei, prin adoptarea unei atitudini proactive în cadrul echipei manageriale, bazate pe relaţii de parteneriat şi colaborare, îmi doresc ca şi în acest domeniu rezultatele muncii mele şi ale colegilor consilieri să fie pe măsura dorinţei noastre de a face o schimbare"."

   Candidatul PSRO, Iulian-Nicuşor Aramă: "Experienţa în administraţia publică (trei mandate de consilier judeţean), experienţa în conducerea unor societăţi ce furnizează utilităţi către populaţie (opt ani director al societăţii Electrica din Galaţi, trei ani Preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrocentrale - producător de energie termică şi electrică) şi, de ce nu, o gândire bazată pe analiza nevoilor cetăţeanului, curajul de a schimba faţa oraşului.".

    Candidatul PML, Constantin Telegan: "Pentru funcţia de primar al Municipiului Galaţi mă recomandă vârsta, 52 de ani, pregătirea profesională, sunt absolvent al Facultăţii de Drept, avocat pledant, specialist în drept administrativ şi contencios administrativ. Calităţi obligatorii pentru o funcţie executivă în administraţia publică. Programul politic administrativ al candidatului Telegan Constantin este cel mai bine structurat şi motivat cu privire la dezvoltarea economică a municipiului Galaţi, dar cel mai important lucru este că Telegan Constantin este garantul absolut al marilor investitori strategici care doresc să investească în zonă, de care Galaţiul are în regim de urgenţă nevoie.".

    Candidata PRU, Monica Roman: "Experienţa acumulată în domeniul juridic, care îmi va permite să iau cele mai sigure hotărâri, munca în slujba cetăţeanului, bazată pe respect şi bun simţ, un model de integritate, moralitate, cinste şi onoare într-un deplin respect şi solicitudine faţă de orice cetăţean al acestui oraş, indiferent de poziţia lui socială şi culturală, etnie sau religie.".

    Candidat independent, Ionel Goldură: "Dragostea pentru Galaţi, care m-a făcut să refuz străinătatea; - Hotărârea de a reveni pe harta ţării ca un centru economico-cultural, în care copiii noştri să aibă un viitor; - Susţinerea gălăţenilor, voluntariatul lor demonstrând că au principii clare, discernământ. Implicarea mea în campania electorală nu este lansarea într-o carieră politică, ci ajutorul dat unui oraş care are nevoie să punem umărul la redresarea lui; - Caracterul integru şi abilităţile mele manageriale. Primarul este un model care influenţează comunitatea, iar exemplul personal şi moralitatea să pot orienta dezvoltarea ei într-o direcție sau în alta. Contractul meu cu cetăţenii, conform căruia voi demisiona dacă într-un an de mandat nu voi îndeplini priorităţile lui absolute (curăţenie stradală, strângerea câinilor fără stăpân din stradă şi noi locuri de muncă) este o garanţie a seriozității mele; - Neapartenenţa mea politică. Dintotdeauna am fost independent şi voi fi un primar echidistant în interesul gălăţenilor.".

    Candidata independentă, Daniela-Simona Vreme: "Pentru funcţiile de primar şi consilier local independent ale municipiului Galaţi mă recomandă în primul rând experienţa acumulată în cei patru ani de administraţie în cadrul Consiliului Judeţului Galaţi. Mai mult, de profesie sunt economist, expert contabil, licenţiată în drept şi director economic de peste cinci ani în domeniul privat, loc în care am avut posibilitatea managerială de a conduce grupuri mari de oameni. Pe lângă cele relatate anterior, ca şi consilier judeţean independent am avut posibilitatea să iniţiez şi să propun nenumărate proiecte de hotărâre cu impact direct asupra dezvoltării judeţului Galaţi. Unul dintre proiectele majore la care am avut o contribuţie directă a fost cel legat de infrastructura rutieră ce face legătura dintre com. Valea Mărului şi com. Corod, în speţă DJ 251H, ce arăta ca după bombardament. Astfel în cei patru ani de mandat am fost permanent un apărător al cheltuirii ineficiente a banului public, ocazie cu care am iniţiat amendamente şi am intervenit ori de câte ori a fost nevoie să îndrept aceste derapaje în folosul cetăţeanului.".

    Candidat independent, Dorin Butunoiu: "Milioanele de euro din proiectele cu fonduri europene atrase în ultimii ani în judeţul Galaţi, care au schimbat în bine viaţa multor oameni, reprezintă cartea de vizită care mă recomandă pentru Primăria Galaţi. Am înfiinţat două GAL-uri la nivelul judeţului, iar în baza unei strategii câştigătoare, pe care personal am dezvoltat-o, am reuşit să atrag în Galaţi bani europeni în valoare de 2,5 milioane de euro, prin implementarea a peste 30 de proiecte europene, care au creat 50 de locuri de muncă şi au ajutat mai multe societăţi comerciale locale să îşi achiziţioneze utilaje agricole performante. Sunt fost sportiv de performanţă, am făcut 5 ani de înot şi 16 ani de fotbal. În 2011, am reînfiinţat clubul FC Metalosport, singurul simbol al acestui oraş dunărean care se „bate” în eşaloanele campionatului românesc pentru a ridica stindardul Galaţiului. În calitate de preşedinte al clubului, am creat şi dezvoltat mai multe grupe de sportivi, obiectivul clubului fiind acela de a promova noua generaţie de jucători şi de a le oferi şansa să joace în oraşul în care s-au născut.".

Citit 6260 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.