O altă faţă a ALEGERILOR la Galaţi. Mai mulţi votanţi şi-au VÂNDUT opţiunile pe BANI şi BĂUTURĂ

O altă faţă a ALEGERILOR la Galaţi. Mai mulţi votanţi şi-au VÂNDUT opţiunile pe BANI şi BĂUTURĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Conform Poliţiei, la alegerile din 5 iunie au fost semnalate puţine situaţii de „corupere” a alegătorilor, moneda de schimb pentru voturi fiind preponderent băutura şi alimentele


Independenţa, Tecuci, Tg. Bujor şi Jorăşti au fost câteva dintre puţinele localităţi unde duminică, cu ocazia alegerilor locale, au fost semnalate oficial încălcări ale legislaţiei electorale. Cum cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor sau chiar în ziua alegerilor singura modalitate de a atrage rapid simpatizanţi era oferirea de „foloase”, doritorii de voturi au aplicat soluţia cea mai simplă, constatată ca numitor comun la toate cazurile semnalate: oferirea de pachete cu alimente, băuturi şi chiar bani, în diferite combinaţii, atât la porţile oamenilor, cât şi prin cârciumi.

„La Independenţa, un bărbat a oferit suma de 100 de lei unor peroane care au votat la o secţie din comună, la Tg. Bujor un alt bărbat le-a oferit unor persoane bani şi băuturi alcoolice pentru a vota, iar la Tecuci, trei bărbaţi au oferit alegătorilor produse alimentare pentru a vota”, precizează cms. şef Ştefan Gohoreanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

O situaţie atipică s-a înregistrat la Jorăşti, unde într-o posibilă fraudă electorală a fost implicat şi preotul din comună. Acesta a fost reclamat că, împreună cu un alt bărbat, au împărţit credincioşilor 100 de caserole cu mâncare, cu prilejul Hramului bisericii.

În aceste patru cazuri, precum şi în alte nouă situaţii, poliţiştii au deschis dosare penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorului. În alte cinci situaţii, se fac cercetări pentru fraudă la vot prin introducerea în urnă a mai multor buletine, în timp ce 245 de sesizări, instrumentate în prezent de poliţişti din toată ţara, fac referire la posibile situaţii de vot multiplu.

În alte 21 de cazuri, poliţiştii au înregistrat contravenţii, cele mai multe semnalând continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia campaniei, comercializarea şi consumarea de băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare ori fotografierea sau filmarea buletinelor de vot.

„Precizăm că, în perioada următoare, poliţiştii vor desfăşura activităţi sub coordonarea procurorilor din cadrul unităţilor de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum şi stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs”, completează reprezentantul IPJ Galaţi. 

Numărul faptelor penale sesizate cu ocazia alegerilor locale de duminică este cu aproape 50 la sută mai mic decât cel înregistrat la scrutinul din 10 iunie 2012.

În judeţul Galaţi, siguranţa procesului electoral a fost pe mâinile a 750 de poliţişti, 183 dintre aceştia fiind implicaţi efectiv în paza secţiilor de votare şi în procesul de transport al materialelor electorale.

„Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani”, se arată în situaţia raportată de IPJ Galaţi.

Citit 4188 ori Ultima modificare Marți, 07 Iunie 2016 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.