Vremea festivalurilor la Teatrul Muzical. Folk cu parfum de tei, la Dunăre

Vremea festivalurilor la Teatrul Muzical. Folk cu parfum de tei, la Dunăre
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ioan Gyuri Pascu, Emeric Imre, Maria Gheorghiu şi Ducu Bertzi sunt doar câţiva dintre artiştii care ne vor încânta timp de două seri

"În oraşul cu floare de tei" - cântecul dedicat Galaţiului de Vasile Şeicaru - este genericul sub care se va desfăşura a doua ediţie a Festivalului Folk la Dunăre, pe 11 şi 12 iunie, la Grădina de vară a Teatrului Muzical "N. Leonard". Organizat de instituţia gazdă, Primărie şi Fundaţia Culturală "Phoenix", festivalul va aduce pe scenă nume noi, care au renăscut folkul, îmbogăţindu-l şi adaptându-l noilor sensibilităţi ale publicului, dar şi legende vii ale acestui acestui gen de muzică.

"E un final de stagiune destul de încărcat la Teatrul Muzical. Pentru că s-a făcut cald afară şi e mai greu să aduci publicul în sală, ieşim noi în aer liber, aducându-le gălăţenilor două festivaluri, de folk şi rock, care deşi au puţine ediţii, şi-au câştigat un public numeros. Spectacolele sunt dedicate împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Muzical", ne-a declarat directorul Teodor Niţă.

Ioan Gyuri Pascu - cap de afiş în prima seară

Pe 11 iunie, de la ora 19,00, va urca pe scenă Omul din Sarmisegetuza, un artist care combină sensibilităţile folk cu forţa muzicii rock, un artist care, aşa cum spune el însuşi, "aprinde lumina dacilor spre a găsi drumul din cărţile uitate înadins de alţii, îşi cântă bucuriile vieţii, munţii şi pădurile, dragostea şi tot ce e frumos".

Clujeanul Emeric Imre, cel pe care toată ţara îl ştie "Nebun de alb", va cânta alături de colaboratorul său de pe toate albumele Jimi El Laco, de la Nightlosers. Imre a debutat în 1984, la Cenaclul Flacăra, şi s-a încăpăţinat să popularizeze acest gen de muzică, devenind în prezent unul dintre cei mai cunoscuţi artişti folk din ţară, susţinând un număr impresionant de concerte. Împreună cu trupa Emeric Set, în 2012, lansează albumul "Târziu", care câştigă premiul pentru Cel mai bun album folk al anului 2012, piesa "Condamnare la toamnă" - premiul pentru Cea mai bună piesăiar Emeric Imre - titlul de Cel mai bun artist folk.

Un alt folkist lansat la Cenaclul Flacăra este Mircea Bodolan, care a scos primul său album, ”Rănitul dintre linii”, la insistențele prietenului său, Valeriu Sterian, cu care a pus bazele unui alt cenaclu. Printre melodiile sale de succes se numără ”Mătrăguna”, ”Cântecul Ofeliei”, ”Poveste de iarnă” sau ”Dragostea păsării”.

Seara se va încheia cu cel  mai vesel, zâmbitor şi spontan membru al celebrului grup umoristic Divertis, Ioan Gyuri Pascu, care se poate lăuda însă şi cu o  bogată carieră muzicală şi melodii devenite adevărate şlagăre.

De la floare de tei la floarea de colţ

Cea de-a doua seară de festival va începe tot la ora 19,00, cu Daniel Iancu, un folkist din noul val, care a avut curajul să includă în repertoriu versuri sarcastice şi brutal de sincere în a exprima adevărul, cea mai cunoscută piesă a sa fiind "Vine valu' şi-mi ia calu'".

Vali Bohgean Group, care ne-a mai încântat şi la festivalul de jazz din toamnă, îi aduce pe scena gălăţeană pe unii dintre cei mai virtuozi muzicieni tineri de peste Prut, şcoliţi în străinătate, care reuşesc să dezlănţuie săli întregi de spectatori.

O altă legendă a muzicii folk, Maria Gheorghiu, va cânta la festival, alături de pianistul Radu Graţianu, alături de care susţine încă din 2013 o serie de concerte sub genericul "Sub zodia Mariei". În 1984 şi-a început cariera la Cenaclul Flacăra. După 1989, a avut turnee în Franța, Danemarca, Norvegia, Grecia, Austria, Canada. În 1993 a obţinut trofeul prestigiosului festival naţional de muzică folk "Om Bun". "Floare de vârtej", "Pe la case luminate" (colinde) şi "Lacrimi în flăcări" sunt albumele sale cele mai cunoscute.

Festivalul de folk din oraşul cu floare de tei se va încheia cu un alt simbol al genului - "Floare de colţ", cântecul lui Ducu Bertzi, pe care îl fredonează fără încetare chiar şi generaţiile tinere. Cunoscutul interpret va veni la Galaţi alături de câţiva prieteni instrumentişti.

Preţul unui bilet întreg este de 21 de lei, iar cu reducere pentru studenţi, elevi şi pensionari este de 11 lei.

Campanie umanitară şi muzică

Festivalul va avea şi o latură umanitară, întrucât artiştii şi organizatorii îşi propun să strângă fonduri pentru o gălăţeancă greu încercată de soartă, cu o boală extrem de rară, care necesită o intervenţie într-o clinică de la Padova. "Vrem s-o ajutăm pe Elena Chirnoagă, astfel că fiecare va putea dona, dacă vrea, într-o urnă, o sumă cât de mică. Tot va fi un ajutor pentru un om aflat în suferinţă", a declarat directorul de la Muzical, Teodor Niţă.

Citit 4140 ori Ultima modificare Joi, 09 Iunie 2016 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.