Două decese la Damen Galaţi, într-o singură zi!

Două decese la Damen Galaţi, într-o singură zi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un angajat al Şantierului Naval Aker din Brăila a decedat, miercuri după-amiază, în Şantierul Naval Damen din Galaţi, după ce, în cursul dimineţii, un alt bărbat a murit aici în urma unui stop cardio-respirator.

Marin Dumitru avea 50 de ani şi era angajat ca şofer la Şantierul Naval Aker din Brăila. Ieri după-amiază, el a venit cu un autocamion la firma Helmers, un subcontractor al şantierului, de unde trebuia să ridice marfă.

"A venit, a încărcat maşina şi a încercat să ridice oblonul, moment în care a căzut la pământ şi a murit. Bănuim că victima a suferit un accident vascular cerebral, deoarece avea faţa vânătă", a declarat, pentru NewsIn, directorul coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Galaţi, Ionel Petrea.

Trupul neînsufleţit a fost preluat de Serviciul de Medicină Legală şi transportat la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei".

Accident cu victime… colaterale 

O nenorocire nu vine niciodată singură! Mai întâi, Mihaela Mihai, de 30 de ani, vopsitoare la „dublu-fund” a căzut, ieri dimineaţă, de pe scara pe care lucra şi şi-a fracturat un umăr.

„Femeia îşi desfăşura activitatea în incinta unui vas aflat în construcţie. A căzut de pe o scară verticală de la o înălţime de 2,5 metri, pe o platformă din interiorul navei”, a precizat pentru „Viaţa liberă” Ionel Petrea. 

Martoră la cele întâmplate, una dintre colege s-a pierdut cu firea şi a leşinat. SMURD Galaţi a fost sesizat prin numărul de urgenţă 112 cu privire la aceste incidente în lanţ la câteva minute după ora 7.30 şi a intervenit cu promptitudine.

„Cele două femei au primit asistenţa medicală de urgenţă. În urma investigaţiilor medicale amănunţite, s-a constat că pacienta care a căzut suferise o fractură de humerus, fără alte leziuni însemnate”, a precizat coordonatorul serviciului UPU-SMURD Galaţi, dr. Angel Trifan. În urma îngrijirilor, şi femeia leşinată a depăşit cu bine momentul.

Din păcate, deşi cele două femei au scăpat fără leziuni foarte grave din acest incident, moartea a reuşit, până la urmă, să îşi ia tributul.

„În timp ce se făceau preparativele pentru scoaterea accidentatei din locul în care căzuse, deci în timp ce se scoteau nişte capace, un maistru a suferit un posibil atac de cord şi a fost nevoie de intervenţia echipajul SMURD, aflat deja la faţa locului”.

Echipa SMURD a solicitat însă  şi ajutorul Ambulanţei, pentru a-i veni în ajutor maistrului Tudorel Viorel Ionică, de 41 de ani. În scurt timp, un medic de pe salvare a urcat pe nava în construcţie şi, cu ajutorul altor muncitori de pe şantier, a reuşit să îl aducă pe maistru până la maşina de Ambulanţă, pentru a-l transporta, apoi, de urgenţă, spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

„Bărbatul a fost intubat şi s-a încercat resuscitarea sa. Este probabil să fi suferit un infarct miocardic. A rezistat până în parcarea de la intrarea în UPU, dar, în urma unui stop cardiac, a decedat”, ne-a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi.

După incidentul de dimineaţă, inspectorii de muncă au atras atenţia că este a doua moarte patologică petrecută pe platforma Damen de la începutul acestui an, ceea ce relevă faptul că examinările medicale ale muncitorilor - fie că sunt efectuate înainte de angajare, fie periodic, în timpul activităţii - sunt superficiale.

Ambele evenimente de muncă soldate cu deces sunt anchetate de inspectorii de muncă şi de procurorii gălăţeni.

Conform NewsIn, Damen Galaţi a devenit, în 2009, lider în topul accidentelor de muncă petrecute în judeţul Galaţi, după ce, ani la rând, combinatul siderurgic ArcelorMittal a deţinut acest record.

Din ianuarie şi până acum, în Damen s-au produs 19 evenimente, soldate cu tot atâtea victime, dintre care 3 decedate. La ArcelorMittal Galaţi au avut loc doar 8 evenimente de muncă, iar în şantierele de construcţii din judeţ doar 4 accidente de muncă.

Citit 4190 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.