Sezonul intoxicaţiilor cu dioxid de carbon | Femeie găsită fără viaţă, în beciul casei

Sezonul intoxicaţiilor cu dioxid de carbon | Femeie găsită fără viaţă, în beciul casei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O femeie de 60 de ani, din municipiul Tecuci, şi-a pierdut viaţa în urma unei intoxicaţii cu dioxid de carbon. Totul s-a petrecut în beciul casei, acolo unde fusese depozitat, pentru fermentare, mustul. Cel mai probabil, din cauza concentraţiei prea mari de dioxid de carbon acumulat în aerul din încăpere, femeia a ameţit şi a căzut pe scările beciului. Rudele care au găsit-o au sunat la 112, dar echipajul de ambulanţă nu a mai putut face nimic pentru ea. “Astfel de tragedii pot avea loc, atunci când vinul nou nu este depozitat într-un spaţiu aerisit corespunzător”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

După declararea decesului, trupul femeii a fost ridicat de o maşină de la Medicină legală. Medicii legişti sunt cei care vor stabili, în urma autopsiei, dacă decesul a fost cauzat de intoxicaţia cu dioxid de carbon sau de căzătura pe scări.

Cum putem preveni astfel de tragedii

În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic (datorită căruia mustul devine vin – n.r.). Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, ce nu are miros, gust sau culoare. Tocmai de aceea nu poate fi detectat de om, fapt ce îl face şi mai periculos.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare. De asemenea, este recomandat să anunţe pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere şi să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.

O persoană nu trebuie să nu intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice, la rândul ei. Persoana trebuie să ceară ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie.        

Citit 3312 ori Ultima modificare Duminică, 02 Octombrie 2016 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.