Ridicarea pe soclu a sculpturii lui Hilgemann, amânată de autorităţile gălăţene

Ridicarea pe soclu a sculpturii lui Hilgemann, amânată de autorităţile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Galaţiul organiza, în 1991, cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal. Printre artiştii invitaţi la eveniment a fost şi germanul Ewerdt Hilgemann, un sculptor tânăr, dar apreciat încă de la acea vreme. Valoarea lui Hilgemann a fost confirmată din plin, în ultimele două decenii, sculptorul ajungând să expună în spaţii deschise din oraşe precum New York, Chicago, Berlin, Amsterdam, Rotterdam sau Beverly Hills.

Pe parcursul şederii sale la Galaţi, Ewerdt Hilgemann a creat o sculptură în metal denumită sugestiv "Omagiu lui Brâncuşi". Opera este înaltă de 12 metri şi înfăţişează o coloană „turtită”, formată din trei paralelipipede vidate prin tehnica imploziei. Lucrări realizate ulterior de artist, după modelul sculpturii făcute la Galaţi, au fost sau sunt expuse încă în oraşele amintite şi în multe altele.

Un sfert de veac de nepăsare

Autorităţile gălăţene au "apreciat" însă opera "Omagiu lui Brâncuşi" aşa cum s-au priceput mai bine. Timp de 25 de ani, sculptura a fost lăsată să ruginească în apropiere de Trecere Bac, pe Faleza Inferioară a Dunării. Fiind abandonată pe orizontală, probabil că niciun trecător nu îşi poate da seama de măreţia pe care ar căpăta-o lucrarea dacă ar fi ridicată pe soclul potrivit. Bineînţeles, după ce a plecat de la Galaţi, Hilgemann a încercat în repetate rânduri să afle ce s-a întâmplat cu lucrarea sa. Toate mesajele trimise au fost însă pur şi simplu ignorate de autorităţile locale sau de angajaţii din Ministerul Culturii.

Când lucrurile păreau că se pun în milcare

În urmă cu cinci luni, în ediţia din 18 mai, "Viaţa liberă" v-a prezentat povestea tristă a acestei opere. Aproape două luni mai târziu, pe 13 iulie, Primăria Galaţi trimitea o adresă către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, în care solicita o serie de sfaturi cu privire la restaurarea şi locul de amplasare a sculpturii. Locul ales pentru ridicarea pe soclu era situat pe Faleza Inferioară, între scările de la Elice şi parcul de joacă dinspre Port. A trecut însă peste o lună şi jumătate de la data stabilirii locului, iar lucrarea se află în continuare acolo unde a zăcut în ultimul sfert de secol.

"Locul ales iniţial pentru amplasarea sculpturii nu este potrivit. Pentru că lucrarea este supradimensionată (12 metri - n.r.), nu poate fi luată pe o platformă. O soluţie ar fi amplasarea sa în zona în care se află acum", a precizat Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Trebuie căutat un nou amplasament

Având în vedere neajunsurile invocate de autorităţi, Primăria a transmis acum către Direcţia de Cultură o nouă solicitare pentru indicarea unui loc potrivit. "Rămâne să analizăm alte locuri în care sculptura ar putea fi amplasată. Recomandarea către Primăria Galaţi va fi transmisă la începutul săptămânii viitoare", a precizat consilierul Marius Mitrof, din partea Direcţiei de Cultură Galaţi.

Cu alte cuvinte, de la sfârşitul lunii august, lucrările în privinţa amplasării operei "Omagiu lui Brâncuşi" nu au mai progresat deloc.

Cine este Ewerdt Hilgemann

Sculptorul german Ewerdt Hilgemann este un artist cunoscut şi apreciat deopotrivă în Europa Occidentală şi în Statele Unite ale Americii. O sculptură semnată Ewerdt Hilgemann a fost amplasată anul trecut la Chicago, cu ocazia unei importante expoziţii de artă contemporană. Cu doi ani în urmă, la New York, pe Park Avenue Mall, mai multe sculpturi ale germanului au fost expuse, timp de patru luni, în cadrul unei mari expoziţii temporare.

Culmea este că lucrarea sa cea mai impunătoare este cea de la Galaţi. Planul iniţial era ca opera să fie amplasată ori la "Potcoava de Aur", ori pe Faleza Inferioară a Dunării.

Tăcerea autorităţilor române

Pe 17 iulie 1991, Inspectoratul pentru Cultură Galaţi îi trimitea lui Ewerdt Hilgemann o scrisoare prin care îl invita să participe la Tabăra de sculptură în metal ce urma să aibă loc pe parcursul lunii august. În răspunsul pe care l-a trimis, Hilgemann scria că va participa bucuros la eveniment, ocazie cu care şi-a propus să realizeze o sculptură de mari dimensiuni, în oţel, pe baza imploziei, acesta fiind principiul de lucru al artistului.

Lucrarea a fost executată în Combinatul Siderurgic Galaţi. Dimensiunile la care a fost iniţial gândită sculptura erau mult mai mari. Din cauza costurilor, însă, au fost realizate doar patru elemente, cu dimensiunea 300x150x150 cm fiecare, însumând astfel o înălţime de 12 metri. Elementele au fost transportate din Combinat până pe Faleza inferioară a Dunării.

"Din păcate, lucrarea mea "Omagiu lui Brâncuşi" nu a fost niciodată amplasată/montată în acest loc. Probabil, lipseau banii pentru un fundament solid (care să reziste chiar şi la inundaţii), adecvat malului Dunării. În anii următori, am solicitat în mod repetat amplasarea operei mele, însă, probabil de ruşine, nu am primit niciun răspuns. Aceeaşi "rezolvare" a venit şi din partea Ministerul Culturii de la Bucureşti, deşi acesta şi-a propus să clarifice situaţia", mai spune artistul.

Citit 3177 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.