FESTIVALUL INTERNAŢIONAL "LEONARD" | "Luceafărul" aduce spiritul eminescian pe scena lirică

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL "LEONARD" | "Luceafărul" aduce spiritul eminescian pe scena lirică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În cadrul Festivalului Internaţional "Leonard", astăzi, de la ora 19,00, la Teatrul Muzical a fost programat un spectacol dedicat Zilei României, "Luceafărul" - operă într-un act, de Nicolae Bretan. Deşi şi-a dorit să pună în  scenă această operă, maestrul Emil Pinghireac n-a mai apucat. În anul 2014, în memoria maestrului său, Adrian Mărginean a montat "Luceafărul" la Galaţi, spectacolul având la bază concepţia regizorală a lui Emil Pinghireac, de la care s-a păstrat şi o înregistrare cu recitarea versurilor.

Din distribuţia din seara aceasta fac parte artişti de prim rang ai scenei gălăţene: Luceafărul - Florin Bobei, Fata de împărat - Adelina Diaconu, Pajul - Adrian Mărginean, Jupâniţa - Florentina Soare, Arhanghelul Mihail - Octavian Tudose (Ploieşti), Corăbierul - Valentin Vasopol. Vor evolua şi balerinii Florentina Ştefan şi Paul Nedelcuţă.

Nicolae Bretan (1887-1968) a fost compozitor, bariton şi regizor de operă, critic muzical de origine română. A studiat la Cluj, Viena şi Budapesta. A compus 230 de cântece pe versuri de poeţi români, maghiari şi germani, cinci opere şi, de asemenea, numeroase lucrări religioase, printre care şi un Recviem.

Premiera operei într-un act "Luceafărul", pe versuri de Mihai Eminescu, a avut loc la 2 februarie 1921, la Opera Română din Cluj. I-a urmat, la 15 februarie, o a doua premieră, la Teatrul Maghiar. La acest spectacol a dirijat compozitorul însuşi, care a semnat şi regia.

Citit 1175 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Noiembrie 2016 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.