Mâine e SĂRBĂTOAREA Botezului Domnului Iisus Hristos

Mâine e SĂRBĂTOAREA Botezului Domnului Iisus Hristos
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Botezul Domnului sau Boboteaza – sărbătoarea de mâine, 6 ianuarie – aminteşte momentul în care proorocul Ioan Botezătorul, cel care I-a prevestit venirea lui Iisus, îl botează pe Acesta în apele râului Iordan.

Relatarea o găsim în Evanghelia lui Matei:

"Atunci a venit Iisus din Galileea la Iordan, către Ioan, ca să fie botezat de către acesta./ Ioan însă Îl oprea, zicând: "Eu sunt cel ce are trebuinţă să fie botezat de Tine, şi Tu vii la mine?..."./ Şi răspunzand Iisus, i-a zis: "Lasă acum, că astfel se cuvine ca noi să-mplinim toată dreptatea "./ Atunci L-a lăsat./ Şi după ce a fost botezat, Iisus a ieşit îndată din apă, şi iată cerurile I s-au deschis; şi Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se ca un porumbel şi venind peste Dânsul./ Şi iată, glas din ceruri grăind: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit!". Despre Înaintemergătorul Său, cel pe care creştinii ortodocşi îl prăznuiesc în a doua zi, după Bobotează, Iisus Hristos spunea: „Adevărat zic vouă: nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi, cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decât el” (Matei 11, 11).

Boboteaza mai poartă şi numele de Teofanie sau Epifanie, din greacă, însemanând “Arătarea Domnului”, cu referire, de fapt, la Arătarea Sfintei Treimi. Este sărbătorită nu doar de creştinii de rit ortodox, ci şi de catolici.

Programul manifestărilor

Manifestările organizate de Protoieria Galaţi se desfăşoară pe Faleza Superioară, în zona ”Precista”.

Iată programul:

12,45 – 12,55 – Sosirea participanţilor 

12,55 – 13,00 – Procesiunea către locul slujbei

13,00 – 13,45 – Slujba de sfinţire a apei

14,00 – 14,15 – ”Lansarea Crucii” în apele Dunării

14,15 – 15,30 – Distribuirea Agheasmei Mari

Citit 3079 ori Ultima modificare Joi, 05 Ianuarie 2017 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.