Explicaţii pentru un gest inexplicabil

Explicaţii pentru un gest inexplicabil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un vechi conflict, posibila cauză a crimei de la Oancea *

Apar informaţii noi în legătură cu şocantul caz de la Oancea. În faţa judecătorilor, poliţistul care a recurs la un gest extrem şi a descărcat gloanţele din pistol într-un tânăr din comună a spus că victima l-a şicanat în permanenţă pentru că l-ar fi reţinut în urmă cu nouă ani într-un dosar de furt. A luat totuşi viaţa unui om, iar pentru acest gest nu poate oferi nici o explicaţie.

Muzică de enervat poliţişti

Avocatul poliţistului acuzat susţine că victima avea un vechi conflict cu poliţistul Teodoru Toader, după ce acesta ar fi participat la reţinerea lui într-un dosar de furt calificat. Cristian Săraru, apărătorul poliţistului, mai spune că acesta şi-a ieşit din fire după ce a fost şicanat în repetate rânduri de către tânărul Ciprian Muşat şi că ar fi recurs la gestul extrem după ce ar fi tras un foc de avertisment.

"Din cele spuse de către clientul meu în faţa instanţei de judecată, în momentul în care s-a judecat măsura arestării preventive, cel care a fost împuşcat avea o antipatie puternică faţă de el, după ce, prin anul 2000 - 2001 îl reţinuse pentru furt calificat. Din anul 2005, când Muşat s-ar fi întors de la închisoare, a început să-l şicaneze pe Teodoru Toader, poliţistul care îl reţinuse. Mai exact, îi vorbea urât de fiecare dată când se întâlneau, sau venea cu maşina în zona în care se afla poliţistul şi punea la casetofon anumite melodii în care poliţiştii erau înjuraţi sau ironizaţi", susţine cel care l-a apărat din oficiu pe poliţist, Cristian Săraru.

"Şi-a ieşit din fire"

Potrivit acestuia, poliţistul din Oancea a povestit magistraţilor din completul de judecată care a decis arestarea sa că în ziua în care s-au petrecut cele întâmplate, s-a întâlnit cu cel care a devenit apoi victimă şi i-ar fi atras atenţia să nu circule cu maşina pentru că nu are permis de conducere.

"Câteva minute mai târziu, după ce poliţistul a mers în propria locuinţă, s-a dezbrăcat de uniformă, iar în acest timp a auzit acelaşi fel de muzică despre care vorbeam mai devreme, pusă de acest tânăr pentru a-l şicana. Mai mult, acesta a început să facă manevre cu maşina, să vorbească urât şi tare”.

„Poliţistul a ieşit din locuinţă, s-a îndreptat către tânăr şi i-a cerut documentele maşinii. În acest moment - povesteşte clientul meu - Ciprian Muşat s-ar fi manifestat agresiv, l-ar fi înjurat şi a avut câteva mişcări care i-ar fi dat de înţeles poliţistului că vrea să-l lovească. În acel moment a folosit armamentul din dotare, trăgând un foc de avertisment”.

„Nici după asta, tânărul nu s-ar fi liniştit şi l-ar fi întrebat pe poliţist ceva de genul: şi acum ce-ai să faci, ai să mă omori? În acel moment, domnul Toader şi-a pierdut cumpătul şi a tras în acel mai multe focuri de armă, mai întâi în picioare şi apoi în abdomen, torace...", a completat avocatul.

Un gest exagerat

Deşi sunt din ce în ce mai multe date care arată că între victimă şi poliţist ar fi existat un conflict mai vechi şi că tânărul nu rata nici o ocazie pentru a-l şicana pe ajutorul de şef de post, procurorii susţin că nu acest lucru este extrem de important acum, ci acela că un om a murit pentru că poliţistul a făcut un gest inexplicabil.

"În această fază a cercetării nu au primat informaţiile legate de eventuale conflicte anterioare între poliţist şi cel care a fost împuşcat, dar, dacă există astfel de informaţii, le vom comunica în cel mai scurt timp. La audieri, ajutorul de şef de post a recunoscut fapta comisă şi a spus că a acţionat într-un moment de furie, de nebunie”.

„Gestul său este inexplicabil, indiferent că ar fi fost sau nu şicanat de victimă, cu atât mai mult cu cât poliţistul era omul care ar fi trebuit să vegheze la respectarea şi aplicarea legii în acea comunitate. Nu excludem că poliţistul a comis această faptă pe fondul unor situaţii de stres, repet, însă, nu există explicaţii pentru ce a făcut", a declarat procurorul Sorin Leau, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Poliţistul a cerut recurs

Toader Teodoru şi-a declarat intenţia de a formula recurs la măsura arestării preventive impusă luni de către Tribunalul Galaţi, cererea sa urmând să ajungă în următoarele ore la Curtea de Apel Galaţi, instanţa superioară în acest caz, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi.

"Inculpatul şi-a exprimat, în termenul legal, de 24 de ore, dorinţa de a formula recurs în acest caz, după pronunţarea sentinţei. Numai că sentinţa dată ieri de către completul de judecată trebuie să fie şi motivată, este o chestiune de procedură. În această seară sau mâine dimineaţă, după ce sentinţa va fi motivată, cererea de recurs va ajunge la Curtea de Apel Galaţi. Aici se va stabili şi data la care se va judeca recursul", a declarat magistratul Florin Meleacă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Galaţi.

În fotografie – locul unde Ciprian Muşat a fost împuşcat de poliţistul Teodoru Toader

Citit 1931 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.