Campusul „Cuza”, mărul discordiei politice

Campusul „Cuza”, mărul discordiei politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Actualul inspector general Doru Resmeriţă susţine că Guvernul nu are fonduri pentru continuarea Campusului „Cuza” * El pledează pentru achiziţionarea actualului sediu * Fosta inspectoare, Tania Bogdan, declară că numai ambiţia politică l-a determinat  să ia o asemenea decizie * Cumpărarea, modernizarea şi consolidarea vechii clădiri ar costa mai mult decât un campus nou *

În jur de 14 miliarde de lei vechi, atât s-au cheltuit până în prezent pentru ridicarea Campusului „Cuza”, în curtea Şcolii Nr. 7. În comparaţie cu  întreaga sumă necesară pentru finalizarea construcţiei reprezintă probabil puţin.  Mai puţin de zece la sută. Raportat la câte s-ar fi putut face cu aceşti bani, înseamnă enorm.

Tocmai din această perspectivă, vestea că se renunţă peste noapte la construirea campusului şi că lucrările făcute deja intră în conservare, pare cel puţin şocantă. Conservarea lucrărilor înseamnă aruncarea celor 14 miliarde pe fereastră, în plină criză financiară. Peste un an, doi, zece când se vor relua (dacă se vor relua), proiectul nu va mai fi valabil, iar fundaţia executată până acum se va deteriora şi vor fi necesare alte miliarde bune pentru refacerea ei. 

„Primăria ar trebui să cumpere vechea clădire”

Nu sunt bani la Guvern pentru continuarea lucrărilor, acesta este motivul invocat, în condiţiile în care s-au alocat totuşi pentru judeţul Galaţi bani pentru deschiderea unor şantiere noi. Dintre toate cele trei campusuri, numai „Cuza” nu a primit anul acesta nici un leu pentru continuarea lucrărilor.

„Un campus nou costă enorm, iar Guvernul nu are de unde să suporte aceste cheltuieli. E vorba de peste 160 de miliarde de lei vechi, adică în jur de 3,5 milioane de euro. Primăria ar trebui să cumpere vechea clădire. Oricum se plăteşte chirie Fundaţiei «Caritatea», care reprezintă comunitatea evreilor. Cumpărată prin credit, ar însemna o rată lunară egală cu chiria, plus încă ceva. Am vorbit cu cei de la «Caritatea» şi sunt dispuşi să vândă”, declară inspectorul general Doru Resmeriţă, care susţine că va discuta şi cu ministrul Educaţiei problema Campusului „Cuza”.

Inspectorul general crede  că un colegiu cum e „Cuza” are totuşi nevoie de o clădire cu trecut istoric care să fie reprezentativă şi situată central.

„Vor să contrazică proiectele bune ale guvernării anterioare”

Cea care a iniţiat construirea campusului este fosta inspectoare generală şi fosta directoare de la „Cuza” – Tania Bogdan, actualmente vicepreşedinte CJ, din partea PNL. Cum inspectorul general Doru Resmeriţă este membru PDL,  Tania Bogdan consideră că renunţarea la investiţie este doar de natură politică:

„E un lucru rău ce se întâmplă. Nu-mi pot imagina că prin renunţarea la această construcţie aruncă la gunoi nişte bani deja investiţi, doar de dragul de a contrazice proiectele bune ale fostei guvernări.  Se ştie că realizarea acestui campus a fost visul meu de inspector. Orice om cu scaun la cap ar fi continuat lucrările. Mi se pare absurd că un om poate fi atât de pătimaş politic. Doar nu era un campus al liberalilor, ar fi fost al Galaţiului şi al elevilor de la un liceu de elită”, declară vicepreşedinta CJ.

„Cumpărarea clădirii vechi este o investiţie nerentabilă”

Fosta inspectoare generală, care este absolventă de „Cuza” şi care a fost şi directoarea instituţiei timp de 16 ani, susţine că ştie exact care este starea actualului sediu: „Sediul actual are risc seismic ridicat. La un cutremur s-ar putea întâmpla cine ştie ce. În plus, este singura instituţie de învăţământ preuniversitar din municipiul Galaţi care are toaleta în curte”.

„Renunţarea la un campus modern şi cumpărarea clădirii vechi este o investiţie nerentabilă. Cumpărarea clădirii plus cheltuielile de consolidare, plus modernizarea, plus chiria care s-a plătit până acum ar costa cu siguranţă mai mult decât finalizarea campusului. Este mai mult o ruină şi orice expertiză tehnică ar putea spune aceasta”, e de părere Tania Bogdan.

Directorul de la „Cuza” cere continuarea lucrărilor la campusul nou

De aceeaşi părere este şi directorul de la „Cuza” – Gabriel Enache: „Am trimis memorii şi la Primărie şi la ISJ prin care mi-am exprimat nemulţumirea că se renunţă la campus. Cumpărarea clădirii nu e o soluţie mai ieftină şi nici mai bună”.

„Există crăpături mari care arată că lucrările de consolidare  trebuie făcute începând cu fundaţia. Cum clădirea este şi monument de arhitectură, costurile pentru acest lucru vor fi enorme. Mai bine construieşti din nou. Clădirea n-a mai fost consolidată din 1986”, spune şi directorul.

Nu suntem experţi în construcţii şi nici contabili. E greu de spus cine are dreptate. Cert este că în fiecare an, fondurile de la guvern s-au împărţit în funcţie de clientela politică, indiferent de partidul care a fost la guvernare. Lucru pe care l-am înţeles şi l-am acceptat, pentru că nu aveam ce face.

Trebuie să ne împăcăm acum şi cu ideea că, din orgolii politice, se aruncă la gunoi 14 miliarde deja investite? Şi acesta e doar un singur exemplu. Ce să mai vorbim de elevii de la Şcoala Nr. 7, condamnaţi să stea mult şi bine cu o curte şantier, ca un teatru de război politic. Lor cine le plăteşte daune? Dar elevilor şi profesorilor  de la „Cuza”, cărora li s-a promis un campus nou?  

Explicaţii foto:

1 – Pentru actualul sediu al Colegiului „Cuza” se plăteşte chirie

2 – Lucrările la noul campus au fost oprite

3 – Fosta inspectoare generală, Tania Bogdan

4 – Actualul inspector general, Doru Resmeriţă

Citit 2239 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.