Sucurile pline de coloranţi prostesc

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe rafturile hipermarketurilor gălăţene - băuturi de fructe fără picătură de… fructe! *

Circa 15 la sută dintre răcoritoarele verificate de Protecţia Consumatorului Galaţi au în compoziţie doar 0,1 la sută fructe, restul însemnând apă şi aditivi alimentari. Aceasta este descoperirea comisarilor de la Protecţia Consumatorului Galaţi.

În cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, la sediul instituţiei, Carmen Tudor, comisar-şef  al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului a explicat retragerea de la comercializare a 4.028 de litri de suc, în valoare de 11.200 lei.

Sucuri şi ape ţinute în soare, expirate de peste un an

„În perioada 24-31 iulie, comisarii au găsit la raft, în hypermarketuri, produse expirate – sucuri şi ape minerale – unele depăşind chiar şi cu un an data limită de consum. Unii comercianţi nu respectau condiţiile de depozitare, având baxuri întregi de sucuri şi apă lăsate la soare”.

„Analiza etichetelor de pe băuturile răcoritoare prezenta un procent de 20 la sută de sortimente care informau greşit, de natură să-i inducă în eroare pe consumatori. De exemplu, unele sucuri au denumirea de «băutură răcoritoare de mere», având şi fructe desenate pe etichetă, dar în compoziţia produsului se regăseşte doar aroma de mere obţinută pe cale sintetică, aceasta fiind un aditiv alimentar”.

Citiţi etichetele!

Comisarul-şef continuă: „15 la sută dintre sucurile verificare, care au desenate fructe pe etichetă, au în compoziţie un procent infim de doar 0,1 fruct, restul fiind apă şi aditivi alimentari (N.R.- E-uri). Ţinând cont că în topul E-urilor periculoase se află şi cele utilizate la fabricarea băuturilor răcoritoare comercializate în Galaţi şi anume îndulcitori şi coloranţii de sinteză, le atragem atenţia consumatorilor asupra acestor produse, să citească mai atent etichetele şi să nu se lase induşi în eroare de ilustraţiile cu fructe de pe produs, deoarece cumulul de aditivi alimentari consumaţi pe perioada unei zile poate duce la reacţii negative ale organismului şi la afectarea stării de sănătate. De exemplu, E 211 şi E 95 sunt substanţe interzise în SUA, dar permise în România, ele putând avea efect cancerigen.

Ne tâmpim pe banii noştrii

„De asemenea, coloranţii pot afecta coeficientul de inteligenţă, cei mai predispuşi la reacţii adverse fiind copiii. Băuturile răcoritoare care conţin aditivi periculoşi pot fi recunoscute după culoarea vie a produselor, care este dată în majoritatea cazurilor de coloranţii utilizaţi.

„În urma acestor controale au fost date 21 de amenzi, în valoare de 39.500 lei, fiind opriţi de la comercializare 4.028 litri de produse în valoare totală de 11.200 lei”, a mai spus comisarul-şef al Protecţiei Consumatorului.

Citit 1871 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.