Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
3 comentarii

UPDATE 4 martie ora 17,00 - În urma alunecărilor de teren din localitatea Izvoarele, prefectul județului Galați a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația. În urma analizei s-a stabilit că în partea de sud a localității Izvoarele, pe partea stângă a DJ 255, în sensul de mers către DN 25, există  o zonã de versant care prezintã alunecãri de teren. Mai exact, pe o lungime de versant de aproximativ 300 de metri și o lãțime de 250 de metri, s-a reactivat un fenomen mai vechi de alunecare. Autoritățile locale au constat sâmbătă că alunecările s-au mai oprit în zona în care se află conducta de gaz, dar s-au mutat în altă parte, amenințând zona de case. La fața locului a ajuns și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, care a declarat că prioritatea este siguranța oamenilor. Important este să evaluăm cât de tare sunt puși în pericol oamenii din zona imediat apropiată. După care, pe termen scurt, să vedem ce ne spun specialiștii din punct de vedere tehnic, cum am putea să intervenim în cel mai scurt timp și ce ar trebui să facem”, a explicat Costel Fotea, care a menționat că nu exclude varianta evacuării oamenilor din zonă.  La Izvoarele a ajuns și o echipă de geologi, care urmează să facă un raport cu privire la alunecările de teren la începutul săptămânii viitoare.  Conform celor de la Prefectură, cele mai apropiate case se află la peste 200 de metri și nu se observă deplasări ale terenului în apropierea gospodăriilor. Primaul localității va lua toate  măsurile pentru informarea cetățenilor, semnalizarea perimetrului și interzicerea accesului în zona afectatã de alunecarea de teren a oamenilor și a animalelor.


Localitatea Izvoarele pare să fie lovită de ghinion. După ce mai multe case au fost afectate de inundaţiile din 2013, o serie de peste 300 de cutremure a creat panică printre localnici. Trei ani mai târziu, în 2016, alte inundaţii au făcut ravagii în zonă. Iar acum, satul este lovit de alunecările de teren.

Autorităţile sunt în alertă încă de joi seară. Primele alunecări au fost observate în cursul zilei de 2 martie. Când a văzut cu ce problemă se confruntă, primarul localităţii, Emil Dragomir, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Prefectura Galaţi şi conducerea Consiliului Judeţean.
Imediat s-a dat alarma, iar la faţa locului au sosit repreznetanţii ISU. "Noi am fost informaţi prin 112 şi am venit. Am evaluat situaţia şi apoi am sfătuit autorităţile să evacueze stâna care se află chiar la baza dealului. Pericol este şi pentru conducta de gaz care trece prin zonă", ne-a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Edilul localităţii a ascultat sfatul primit şi a emis ordin de evacuare pentru stâna care adăposteşte 250 de animale. "Oamenii au venit şi m-au anunţat că alunecă pământul şi că fierbe ceva sub pământ. Când am ajuns eu, nu se mai auzea nimic, dar e posibil să fie şi gaze în subteran. Am anunţat imediat autorităţile. Cel mai probabil este de la ploi şi de la topirea zăpezii. Se discută acum să găsim o soluţie pentru a pune nişte piloni de beton, astfel încât să oprim alunecările", ne-a explicat primarul Emil Dragomir.
Situaţia nu este deloc roz în zona de la intrarea în localitatea Izvoarele dinspre Independenţa. De joi seară, de la ora 19,00, când a început monitorizarea, dealul a alunecat cu aproximativ 65 de centimetri. "Este argilă şi sunt zone unde s-a făcut ca un derdeluş. Sunt şi pungi de apă. Pământul alunecă foarte uşor pe acest loess", a adăugat Emil Dragomir.
Casele localnicilor nu sunt foarte aproape, dar, cu toate acestea, oamenii se tem că pământul va ajunge şi peste ei. "Dacă alunecă cu viteză, ajunge şi în sat. Dacă alunecă încet, este posibil să scape casele. Stâna oricum o mutăm, că e periculos, nu avem ce face. Nu ştiu unde ne ducem, pentru că nu avem alt teren", ne-a explicat proprietarul stânei aflate chiar la baza dealului.
Alunecările de teren au afectat deja peste 200 de metri pătraţi din dealul situat la intrarea în localitate, iar autorităţile continuă monitorizarea, pentru a dispune măsurile care se impun în astfel de cazuri.

Foto: Marius Negri

Citit 4452 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2017 19:28

3 comentarii

 • postat de Nicu Ene Vineri, 10 Martie 2017 17:27 176.223.23.*** Link la comentariu
  0
  0

  Mare dreptate aveti...

  Raportează
 • postat de Tache Farfuridi Sâmbătă, 04 Martie 2017 19:19 82.79.155.*** Link la comentariu
  0
  1

  Cei care au baut.din pacate ,nu mai sunt. Agamita Dandanache,care a condus comunitatea locala,nu a avut in vedere problemele cu care se confrunta satul.Dealul a fost impadurit pe timpul raposatului.Dupa "90 vecinii satului au furat salcamii ,cu radacini cu tot.Tovarasul Dandanache privea cu nepasare la defrisarea padurii.Padurea ,spunea dansul ,nu intra in comptentele sale.A luat-o la vale pamantul.S-a impadurit ,din nou, zona respectiva.S-a dezvoltat o noua padure. Oile lui Agamita au rarit din nou padurea.Salcamii ramasi asigura adapost stanei care asigura branza.mielul de paste,pastrama de toamna pentru mai marii judetului. Un sat fara primar,fara politie,fara dispensat. Un sat care in curand va disparea. Acest lucru se urmareste.Am plecat din sat dupa 90,dar radacinile le am acolo.Sunt la curent cu toate problemele cu care se confrunta satul .Pacat...localnicii nu sunt luati in calcul.

  Raportează
 • postat de Catavencu Vineri, 03 Martie 2017 16:54 5.13.189.*** Link la comentariu
  1
  14

  Doamnelor, domnisoarelor si domnilor din Izvoarele, puneti mana pe lopeti si'ncercati sa nu mai beti (vers doar pentru cei ce obisnuiesc sa consume alcool in mod regulat fara a si munci) ca va fuge pamantul de sub picioare la propriu! Voi nu vedeti ca in zona nu e nici un copac?! In regim de urgenta, satenii, primaria si prefectura Galati sa pună mana de la mana si sa cumpere copaci (salcami) si sa ii planteze urgent, pentru stabilizarea solului. Asa trebuie facut peste tot unde suntvprobleme cu solul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.