Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex, a declarat, marţi, după discuţiile cu ministrul Internelor, că Nica le-a dat asigurări sindicaliştilor protestatari că poliţiştii îşi vor primi salariile, dar nu şi banii de chirie.
Lincu a precizat că protestele vor continua şi săptămâna viitoare.
Liderul sindical a mai afirmat că ar fi mai bine să fie amânată plata altor drepturi, decât cea a chiriei.
Protestul de marţi al sindicatului Pro Lex, la care au participat mai puţin de 300 de persoane, s-a încheiat, în jurul orei 12.00, iar, în urmă cu puţin timp, liderii sindicali au discutat cu ministrul Dan Nica şi cu reprezentanţii comisiei de dialog social din MAI.
La discuţiile din sediul MAI au participat şi şeful Poliţiei, Petre Tobă, şeful Poliţiei de Frontieră, Nelu Pop, şi Doru Dumitrescu, subsecretar de stat pe ordine publică.
Doar 300 de poliţişti din cei 1000 câţi ar fi trebuit să participe marţi la protestele Pro Lex, potrivit preşedintelui sindicatului, Vasile Lincu, s-au aflat, marţi, între orele 10.00 şi 12.00, în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului de Interne, nemulţumiţi de neplata unor drepturi băneşti.
Ei au purtat pancarte pe care scria "Vă informăm: gradul de suportabilitate a atins apogeul!", "Poliţişti mutaţi în interesul serviciului=poliţişti evacuaţi", "Nu mai suntem dispuşi la muncă patriotică", "SOS poliţistul român".
Sindicatul Pro Lex a anunţat, luni, că va declanşa, marţi, o serie de proteste la nivel naţional, urmând ca, în perioada 17-21 august, să participe şi la protestele organizate de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), unde peste 500 de poliţişti vor picheta, zilnic, sediul Guvernului, 200 Palatul Cotroceni, 150 vor picheta Ministerul Administraţiei şi Internelor, 200 Ministerul Finanţelor, iar câte o sută de poliţişti vor picheta sediile Prefecturilor şi Inspectoratelor de Poliţie din întreaga ţară.
"Acţiunile de protest se vor desfăşura zilnic între orele 10.00 şi 12.00, perioadă de timp în care poliţiştii îşi vor lua ore libere în contul orelor suplimentare lucrate deja. Vor fi aproximativ 6.000 de poliţişti zilnic în stradă", a declarat, pentru NewsIn, Marin Gruia, liderul SNPPC, care a precizat că revendicările sindicatului sunt legate strict de drepturile poliţiştilor şi alocarea unui buget pentru buna funcţionare a unităţilor poliţieneşti.
"Ministerul Administraţiei şi Internelor a primit un buget pentru zece luni şi a fost împărţit la 12 luni. De aceea, nu există bani pentru plata compensaţiilor de chirie, pentru prime de vacanţă şi pentru celelalte drepturi băneşti prevăzute de lege. Nu au fost alocaţi bani nici pentru hârtie sau toner, astfel că poliţiştii sunt nevoiţi să le aducă de acasă", a subliniat Gruia.