Gălăţenii vor împărţi iarba verde cu maidanezii, la Gârboavele | Animalele fără stăpân au împânzit pădurea

Gălăţenii vor împărţi iarba verde cu maidanezii, la Gârboavele | Animalele fără stăpân au împânzit pădurea
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Cu doar patru zile înainte de Florii, când mii de gălăţeni vor încinge grătarele la Gârboavele şi se vor relaxa la iarbă verde, pădurea este împânzită de maidanezi.

Ieri, la o scurtă vizită la Gârboavele, am numărat, într-un singur loc, peste 20 de animale fără stăpân, de talie mare. Cel puţin 14 patrupede stăteau tolănite sau mişunau în una dintre zonele cu grătare şi mese, special amenajate pentru vizitatori, iar alţi câţiva câini comunitari „patrulau” pe aleile din pădure, pe care gălăţenii se vor aventura duminică.

Câţiva tineri pasionaţi de ciclism, care merg frecvent la Gârboavele pentru curse off-road, ne-au povestit că, de cele mai multe ori, sunt atacaţi şi alergaţi de maidanezi, atunci când pedalează pe aleile înguste din pădure. „Nu ne temem de căzături. De-astea am luat destule, suntem obişnuiţi. Este periculos, în schimb, ce se întâmplă cu animalele fără stăpân, pe care autorităţile le tolerează în pădure. Vă spun, fără să exagerez, că sunt câteva sute de câini acolo. După noi aleargă tot timpul”, ne-a spus un tânăr ciclist.

Mai mult, sunt persoane (cel mai probabil, din rândul unei fundaţii) care merg, zilnic, la Gârboavele pentru a hrăni animalele fără stăpân. Fără să le pese că pădurea este vizitată, în weekenduri, de mii de gălăţeni, care pot fi atacaţi şi muşcaţi.

"Să-şi ţină câinii acasă, nu pe domeniul public"

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea, a promis că va avea grijă să se ia măsuri pentru ca animalele fără stăpân să nu mai „populeze” pădurea. „Vom face toate demersurile pentru ca oamenii să nu mai facă grătare printre câini. Acolo vin familii cu copii, ciclişti, oameni care vor să se destindă. Iubesc animalele, dar mai mult iubesc oamenii, iar cei din urmă au prioritate şi trebuie să fie protejaţi”, ne-a declarat preşedintele CJ, care a precizat că „autorităţile trebuie să-şi asume o măsură radicală, pentru a rezolva pentru totdeauna această problemă”. „Iubitorii de animale să ia câinii acasă, nu să aibă grijă de ei pe domeniul public”, a punctat şeful CJ.

Vali Viorel Sandu, directorul Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SJADPP), din subordinea CJ, ne-a spus că va strânge maidanezii din pădure cu ajutorul Ecosal, însă capturarea acestora va fi destul de dificilă, în condiţiile în care patrupedele au la dispoziţie 400 de hectare de pădure pentru a se ascunde. Acesta mai spune că de vină sunt oamenii, care îşi abandonează câinii în zonă, iar acest fenomen ia amploare.

Citit 7054 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Iunie 2023 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.