Pierdem trotuarul din Ţiglina I?

Pierdem trotuarul din Ţiglina I?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se desfiinţează legătura dintre străzile Saturn şi Regiment 11 Siret? * Ce spun autorităţile, ce spun arhitecţii şi ce-o da Dumnezeu * Garaje subterane şi trotuare înghesuite *

De luni bune, circulaţia între străzile Saturn şi Regiment 11 Siret, pe cocheta străduţă pietruită din faţa cinematografului din Ţiglina I, este întreruptă de o organizare de şantier. S-a săpat adânc pentru fundaţii, zona dezolantă se va schimba în sfârşit, toate par bune.

Am observat însă că, într-o parte a lucrării, săpătura a avansat până sub fostul trotuar! Se va desfiinţa deci trotuarul pe partea dinspre complex?! Sau, mai rău, aşa cum se zvoneşte prin târg, străduţa va fi închisă definitiv circulaţiei?! Parcă ne-ar mai putea mira ceva!

Viceprimarul Ciumacenco susţine că  nu se închide strada!

Am stat de vorbă cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care este şi şeful Comisiei de urbanism a Consiliului Local. Viceprimarul ne-a spus că nu a fost consilier local în perioada concesionării terenului, dar a căutat prin dosare şi nu a găsit vreo astfel de închidere de stradă. Ne-a citat un plan al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliara (OCPI) din 2007, în care nu apare nicio închidere de drum şi spune că aşa ceva nu ar fi fost posibil.

Am discutat însă şi cu preşedintele Comisiei de urbanism din acea perioadă, consilierul local Eugen Găvan, care ne-a spus la rândul său că nu-şi aminteşte exact datele, după atâta timp, (chiar dacă a fost implicat într-un proces pe acest subiect) dar că în tot cazul s-a respectat legea. Lucru pe care, între noi fie vorba, ni l-ar fi spus şi cineva care n-ar fi respectat legea… 

Consilierul chiar s-a plâns că numele său, de fapt al cumnatei sale, a fost implicat, nefondat,  în afacerea cu pricina. Este vorba despre construcţia din partea dreaptă a lucrărilor, o viitoare clădire ridicată de Asociaţia în scop lucrativ „Saturn 2006”, iar presa a mai pomenit şi în trecut că acţionariatul acesteia se leagă şi de numele preşedintelui  conservatorilor gălăţeni, Eugen Durbacă şi al fiului acestuia,  Cristofor Durbacă.

Arhitecţii au lăsat trotuare

Am apelat la proiectanţii celor două imobile care se vor ridica în locul fostului magazin universal - unul dintre cele trei mari magazine din epoca comunistă, acum demolat.

Arhitectul Dan Ujeucă, proiectantul imobilului din stânga, cel mai mare şi mai înalt, ne-a spus că planurile sale prevăd  să nu fie afectate nici strada, nici trotuarul şi că verifică lucrările pentru a se şi respecta  acest lucru. De altfel şi în teren se vede că groapa pentru fundaţie merge paralel cu aliniamentul trotuarului până în dreptul celeilalte viitoare construcţii.

Arhitectul ne-a mai spus că această clădire proiectată de el, beneficiar fiind Metex S.A. cu o investiţie de 25 milioane euro pentru un complex rezidenţial cu locuinţe, birouri, spaţii comerciale,  va avea şapte etaje dar (aşa cum nu s-a întâmplat din păcate până acum la Galaţi, deşi s-au mai ridicat clădiri cu volum mare) aceasta va avea şi garaj subteran. De fapt, două garaje subterane! Arhitectul regretă că mediul de afaceri nu a investit pentru dezvoltarea unitară a întregului complex, în partea stângă totul rămânând ca pe vremuri...

Tot arhitectul a motivat şi închiderea stradelei pe perioada lucrărilor: trebuie racordate, schimbate şi introduse conducte de apă, gaz şi canalizare.

Trotuarul – tot pe loc?

Am încercat şi la „vecini”: arhitectul Ion Nicolau, cel care a proiectat viitoarea clădire din dreapta complexului, (a asociaţiei Saturn 2000) cea care se întinde până în strada Saturn, ne-a asigurat că lucrările nu vor depăşi trotuarul decât la nivel de subsol tehnic, iar pe latura dinspre strada Saturn clădirea va fi aliniată la cea deja existentă în spate. Deci, trotuarul va fi păstrat, ne asigură şi arhitectul celeilalte clădiri.

Din fotografiile noastre nu se vede la fel, lucru care îngrijorează deja suficient de multă lume.

Din faţă – liceu; din spate - muzeu

Observăm însă că foamea de spaţii a vremurilor de tranziţie a „mâncat” toată zona pietonală folosită pe vremuri de buchinişti. Nu erau spaţii verzi, dar ne puteam plimba. Viitorul nu ne lasă să ne plimbăm: trebuie să cumpărăm! Şi acest  asalt asupra trotuarelor a devenit o practică în oraş.

Vom urmări  în continuare şantierul, să nu ne trezim pe neaşteptate că a „greşit” cineva ceva şi rămânem şi fără trotuare! Deocamdată, nu credem decât ceea ce vedem: armăturile au trecut deja de nivelul solului în zona fostului trotuar…

Se schimbă deci faţa Complexului Ţiglina I. Din complexul care primise cândva Premiul Uniunii Arhitecţilor din România, dar care fusese construit fără fundaţie, a rămas o bună parte, fără etaj,  îmbătrânită, cu aspect de labirint întunecat. În faţă vor fi faţadele moderne. Sau, cum se spune, „Din faţă – liceu; din spate – muzeu”…

Citit 1954 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.