Explozie a cazurilor de hepatită A în judeţul Galaţi

Explozie a cazurilor de hepatită A în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul gălăţenilor depistaţi cu hepatită A a crescut de aproape trei ori, în 2016, faţă de anul 2015. Denumită şi "boala mâinilor murdare", hepatita A este o afecţiune contagioasă care apare cu precădere din cauza igienei personale deficitare.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat, anul trecut, 103 cazuri noi de hepatită A, cu 67 mai multe decât în anul 2015. În mediul rural, boala este de opt ori mai des întâlnită decât la oraş. Astfel, incidenţa a fost de 16,35 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Practic, numărul de îmbolnăviri înregistrate anul trecut ne plasează din nou la nivelul anilor 2012-2013.

"Anul trecut, nu au fost epidemii foarte mari de hepatita A, în judeţul Galaţi. Cu toate acestea, am înregistrat mai multe focare de boală, cu precădere în mediul rural. De aici rezultă numărul mai mare de îmbolnăviri faţă de anul 2015", a explicat medicul infecţionist dr. Mihaela Ganea, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.

Hepatita A este o boală contagioasă cauzată de infecţia ficatului cu virusul hepatitic A, unul dintre cele cinci tipuri de virusuri identificate până în prezent, responsabile de hepatitele virale. Spre deosebire de hepatita B şi C, hepatita A nu determină boala cronică. Deşi ficatul devine inflamat şi umflat, afecţiunea se vindecă complet fără ca ficatul să fie afectat pe termen lung.

Cum se transmite

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente sau cu apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală - n.r.), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe sa transmită infecţia la aproximativ şapte zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică.

Printre simptomele care trebuie să vă trimită la medic se numără greaţa şi vărsăturile care nu se ameliorează după una-două zile, pielea sau ochii îngălbeniţi, urina închisă la culoare, durerea abdominala. De asemenea, dacă aveţi simptome şi ştiţi că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană  infectată cu hepatită sau dacă aţi avut contact apropiat cu o persoană infectată trebuie să mergeţi la medic.

O persoană cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.

Citit 7816 ori Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2017 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.