Declaraţii oficiale la exerciţiul din Poligonul Smârdan. Ministerul Apărării vrea rachete Patriot şi blindate 8x8
Foto: Oficialii români şi americani au înfruntat vremea rea penru a participa la exerciţiul Justice Eagle 17 | Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Declaraţii oficiale la exerciţiul din Poligonul Smârdan. Ministerul Apărării vrea rachete Patriot şi blindate 8x8
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan a găzduit, ieri, un exerciţiu tactic militar, la care au participat peste 350 de soldaţi români şi americani.

Exerciţiul, "Justice Eagle 17", a debutat pe 10 aprilie şi se va încheia pe 5 mai, şi marchează sosirea în ţara noastră a primului detaşament rotaţional de militari americani, care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI). "Dislocarea în România a capabilităţilor militare americane reprezintă o măsură suplimentară de descurajare a oricărei potenţiale agresiuni în regiunea Mării Negre şi de răspuns adecvat în cazul unei crize", au explicat oficialii americani.

La acţiunea de ieri au avut loc trageri de luptă cu muniţie reală, executate cu tancuri M1A2 "Abrams" şi TR-85 M1 "Bizonul", vehicule de luptă M2A3 "Bradley" şi MLI-84 M "Jderul", obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 "Paladin" şi obuziere calibrul 152 mm. Din cauza vremii nefavorabile, avioanele MiG-21 LanceR şi elicopterele IAR 330 - Puma, care ar fi trebuit să asigure sprijin aerian, nu au putut fi ridicate de la sol.

La finalul exerciţiului, la care au participat Florin Lazăr Vlădică, secretar de stat MApN, şi general Nicoale Ciucă, şeful Statului Major Genaral, dar şi generalul John Gronski - locţiitorul comandantului forţelor terestre americane din Europa, şi Dean Thompson - reprezentant al ambasadei SUA la Bucureşti, s-a discutat şi despre planurile privind dotarea armateri române.

"Sperăm să avem un răspuns cât mai curând pentru achiziţionarea bateriilor de rachete Patriot şi a sistemelor Haimars. În curând vom lua o decizie şi pentru primele 94 blindate 8x8", a explicat Vlădică.

"Programele de înzestrare se integrează într-o concepţie integrată de dezvoltare a capabilităţilor armatei române. Specific la sistemul Patriot, se ştie că s-a reuşit achiziţia primei escadrile de avioane F-16, iar nevoia de aranjare a apărării antiaeriene la nivel naţional impune de la sine demararea unui astfel de program. Sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare antiaeriană a spaţiului aerian al României. Sunt în analiză toate opţiunile, important este că va fi demarat în acest an", a adăugat generalul Nicolae Ciucă.

Citit 1988 ori Ultima modificare Vineri, 21 Aprilie 2017 02:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.