Mobilizare generală pentru o revoltă a refugiaţilor la Galaţi | FOTO

Mobilizare generală pentru o revoltă a refugiaţilor la Galaţi | FOTO
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Galaţiul a fost în premieră, ieri, gazda unui exerciţiu de amploare care a reunit toate forţele Ministerului de Interne, ce ar fi mobilizate în cazul acutizării situaţiilor legate de conflicte şi migraţie. În pădurea de la Gârboavele a avut loc simularea unei situaţii complexe de negociere şi intervenţie pentru aplanarea revoltei câtorva zeci de refugiaţi.

Tabăra din pădurea Gârboavele s-a transformat ieri într-una de luptă între 30 de refugiaţi şi sute de forţe de ordine, în cadrul unui exerciţiu care s-a vrut o simulare a unei situaţii legate de problema migraţiei. Un conflict ipotetic, creat între state situate la est de ţara noastră, a dus la instituirea unei situaţii de urgenţă în 12 judeţe ale Moldovei, al cărei punct culminat l-a constituit aducerea în zonă a unui număr de câteva zeci de refugiaţi.

30 de cetăţeni afro-asiatici (întruchipaţi de luptători ai Grupării Mobile de Jandarmi Bacău), primiţi în Centrul de Cazare pentru Solicitanţii de Azil de la Galaţi, s-au arătat nemulţumiţi de drepturile pe care le primeau din partea statului român şi s-au revoltat, luând ostatic un angajat al Inspectoratului General pentru Imigrări, aflat în centru, pe care l-au supus la violenţe. Escaladarea situaţiei a condus la intervenţia treptată a Jandarmeriei. Tentativele de negociere au eşuat, astfel că unica soluţie a constituit-o intervenţia în forţă a luptătorilor Detaşamentului Mobil şi folosirea graduală de armament şi gaze lacrimogene. Revoltaţii au fost în cele din urmă potoliţi şi reţinuţi, nu înainte ca aceştia să reuşească să incendieze o maşină, incident care a impus intervenţia echipajelor de Pompieri ale ISU Galaţi. În scenă şi-au făcut apariţia şi echipajele SMURD, care au avut misiunea de a-l resuscita pe poliţistul luat prizonier şi rănit, precum şi poliţiştii de la Criminalistică, are au avut sarcina de a investiga locul unde s-au produs turbulenţele şi actele de agresiune.

În total, 400 de persoane, jandarmi, poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră şi ofiţeri de la Imigrări au compus distribuţia acestui exerciţiu, o premieră pentru Galaţi, care a avut darul a a arăta plusurile şi punctele în care forţele de ordine trebuie să mai lucreze împreună, astfel încât o posibilă situaţie reală de genul celei prezentate mai sus să nu îi prindă nepregătiţi.

"Fiecare structură prezentă a acţionat conform domeniului său de activitate. Exerciţiul a decurs normal, este vorba de a ne sincroniza şi a ne adapta procedeele şi metodele de acţiune în diferite situaţii. Ne pregătim zilnic pentru astfel de situaţii, pentru a preîntâmpina astfel de deficienţe şi a repara acolo unde este cazul", a precizat slt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi, are a fost şi organizatoarea întregii aplicaţii.

Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

Citit 11937 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2017 03:13

3 comentarii

 • postat de :))
  Joi, 27 Aprilie 2017 21:51
  Desene animate!... Intr-o situatie reala, ar fi jalnic!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 15:59
  Daca avem nevoie de 400 de oameni ca sa oprim 30 este grav.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Simulare adevarata
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 07:51
  De ce nu se face o simulare in care statul roman interzice patrunderea refugiatilor ilegal, afro-asiatici, pe teritoriul tarii noastre ?!
  Sa se simuleze cum refuzam sa primim refugiati afro-asiatici in Romania !
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.