O altfel de poveste a presei românești. VIOREL ILIȘOI a lansat, la Galați, ”Cele mai frumoase reportaje”
Foto: ”Viața liberă”, Gabriel Kolbay

O altfel de poveste a presei românești. VIOREL ILIȘOI a lansat, la Galați, ”Cele mai frumoase reportaje”
În imagine - Viorel Ilisoi, alături de Victor Cilincă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Casa Serfioti de pe strada Domnească a găzduit, vineri seară, un eveniment cultural special. Viorel Ilișoi, unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de reportaj din România, și-a lansat cartea ”Cele mai frumoase reportaje”, volum care, așa cum reiese și din titlu, grupează unele dintre reportajele publicate de autor, de-a lungul vremii, în mai multe ziare centrale și în unele publicații locale, printre care și cotidianul ”Viața liberă”. Dacă sunt sau nu cele mai frumoase dintre toate textele sale este un aspect subiectiv, din moment ce despre orice reportaj născut de sub condeiul lui Viorel Ilișoi se poate spune că este scris cel puțin frumos. 

Publicul gălățean venit la întâlnirea cu Viorel Ilișoi a avut parte de o atmosferă destinsă, creată atât de autorul însuși, cât și de cei doi prezentatori: scriitorii Victor Cilincă și Andrei Velea. Au fost citite fragmente din unele materiale apărute în volum, autorul a vorbit apoi despre trăirile de un umor nebun sau, din contră, de un tragism insuportabil pe care le-a resimțit în timpul documentării respectivelor reportaje, s-a vorbit despre tehnica reportajului, precum și despre linia fină de demarcație dintre această specie jurnalistică și literatură.

Remarcând expresivitatea textelor lui Viorel Ilișoi, Andrei Velea a fost de părere că tocmai metaforele prezente în aceste reportaje sunt cele care le vor face să rămână în timp. Pentru Victor Cilincă, reportajele lui Ilișoi sunt ”mai mult decât presă și nu mai puțin decât literatură”.

Ce face însă ca aceste reportaje să fie atât de valoroase și apreciate? Oricine citește pentru prima oară un text al lui Viorel Ilișoi are impresia unei confesiuni. Într-un mod greu de definit, autorul reușește, prin textul său, să fie foarte aproape de cititor. Scriind reportaj, Viorel Ilișoi folosește cu pricepe și îndrăzneală toate uneltele literaturii. Totuși, produsul final nu este doar literatură, din moment ce autorul nu abdică niciun moment de la realitate. Întâmplările descrise sunt cele din timpul documentării, iar oamenii prezentați, cu nume, meserii, calități și defecte, sunt cât se poate de reali. Pentru Viorel Ilișoi, jurnalistul de reportaj este asemenea unei camere de filmat cu un procesor în plus. Pe lângă captarea imaginilor și a senzațiilor, reporterul adaugă interpretarea evenimentelor, manipulând astfel, chiar dacă într-un mod involuntar și inofensiv. Însă, tocmai prin intermediul acestei adaptări, realitatea aparent banală capătă valențele expresive pe care le putem întâlni în reportajele lui Ilișoi.

Autorul ”Celor mai frumoase reportaje” nu s-a limitat doar să ia texte deja publicate și să le pună în volum. ”Fiecare reportaj pe care l-am selectat pentru carte este rescris pe alocuri și se bucură de noi pasaje. În momentul în care publici un text într-un ziar, ești obligat să te supui anumitor reguli ce țin, în primul rând, de dimensiunile materialului respectiv. În carte, nu am mai avut astfel de limitări, iar textele au putut fi scrise așa cum am simțit eu. De aceea, cei care vor reciti un reportaj publicat acum în carte vor găsi lucruri noi față de varianta precedentă”, a spus Viorel Ilișoi.

În ”Cele mai frumoase reportaje”, cu siguranță una dintre cele mai importante apariții editoriale din România, anul acesta, publicul gălățean poate citi și câteva texte documentate și scrise în jumătatea de an pe care Viorel Ilișoi a petrecut-o la Galați, ca reporter la ”Viața liberă”.

Volumul ”Cele mai frumoase reportaje” este publicat la Editura GRI și are 416 pagini. Cum cartea nu se găsește în librării, o puteți comanda pe site-ul http://www.viorelilisoi.ro. Dacă nu ați făcut-o deja, tot pe acest site-ul amintit îl puteți descoperi pe jurnalistul și omul Viorel Ilișoi.

Citit 3531 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Mai 2017 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.