Olimpiada de Folclor de la Galaţi

Olimpiada de Folclor de la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vreme de cinci seri la rând, Galaţiul a vibrat pe autentice ritmuri populare la Festivalul Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, ediţia a IV-a. Duminică seara, gălăţenii au încins hore şi sârbe şi au mai petrecut o dată alături de laureaţii concursului.

A fost un regal folcloric, un spectacol extraordinar, aplaudat îndelung de publicul numeros care nu s-a lăsat dus decât după gongul final al unui festival pe cinste. 

Emoţii mari, premii pe măsură

Trofeele concursului au fost înmânate de preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, şi de directorul Centrului Cultural, Răzvan Avram. Fiecare dintre premianţi s-a simţit ca şi cum ar fi fost marele învingător al Olimpiadei de Folclor, şi asta pentru că Fanfara „Valurile Dunării” a intonat imnul ţării din care venea.

Aşa cum am mai scris Marele Trofeu a plecat în Bulgaria. Bucuroşi, artiştii din Ansamblul „Veselie” au sărutat drapelul ţării lor când şi-au auzit numele pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Favoriţii publicului, artiştii din Ansamblul de Stat “Derbent” – Daghestan, Federaţia Rusă, au fost câştigătorii Premiului I, deşi mulţi au spus că meritau trofeul.

Moldovenii din Ansamblului Folcloric “Vatra Horelor” – Slobozia Mare, şi turcii din Ansamblul „Ilkadim Halk Egitimi Merkezi A.S.O. Mudurlugu Samsun” au împărţit a doua treaptă a podiumului de premiere.

Pe ultimul loc al podiumului au urcat ucrainenii din Odessa şi Ismail, Ansamblurile „Raduga” şi „Ethnos”.

„Galaţiul a fost capitala culturală a Euroregiunii Dunărea de Jos. Juriul a creat un echilibru perfect între Euroregiunea Mării Negre, din care face parte Bulgaria şi Euroregiunea „Dunărea de Jos”. Împreună formăm o mare familie”, a declarat preşedintele Chebac.

Şeful judeţului a fost, la rândul său, premiat de turci şi de basarabani. Inimoasa Abdula Gulten, preşedinta Uniunii Democrate a Turcilor – filiala Galaţi, i-a dăruit o ulcică, pentru a-şi aminti cu drag de artiştii musulmani. Moldovenii au avut şi ei câte un dar pentru preşedinte şi pentru directorul Răzvan Avram, câte o plachetă adusă de peste Prut.

Ritmurile ucrainene, moldoveneşti, turceşti, orientale din Daghestan şi bulgăreşti, dansurile înflăcărate de pe scenă şi din public au încheiat o seară de vis. Începând de aseară, festivalul are şi un imn, altul decât „Valurile Dunării”.

Şi o promisiune a preşedintelui CJ: la ediţia a V-a a Festivalului de Folclor, în 2010, esplanada Casei de Cultură se va transforma într-o veritabilă sală de spectacole în aer liber, cu cel puţin 1500 de locuri.

Citit 725 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.