Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat luni că imaginea Parlamentului, "murdărită" de faptul că din înregistrările Comisiei Udrea reiese încercarea de construire a unui dosar penal ministrului, poate fi "salvată" prin demisia membrilor Comisiei.
"Cred că dacă ar mai fi ceva de salvat din imaginea Parlamentului, atunci acest lucru s-ar putea face prin demisia acestor oameni (membrii Comisiei Udrea - n.r.) din Parlament. Mă îndoiesc că acest gest al dumnealor ar putea proveni dintr-o iniţiativă proprie (...) Fac apel la liderii partidelor la care dumnealor fac parte pentru a avea o discuţie şi pentru a-i determina să ia o astfel de decizie", a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.
Potrivit lui Anastase, care a punctat că veridicitatea discuţiilor înregistrate nu a fost contestată de membrii Comisiei, se construieşte "o imagine neagră" a democraţiei şi "murdară" asupra Parlamentului. "Trebuie să avem o acţiune fermă, hotărâtă, prin care astfel de acţiuni să fie stopate în Parlament", a susţinut ea.
Anastase a anunţat convocarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor pentru miercuri la ora 14.00, cu scopul de a discuta stenogramele apărute în presă referitoare la activitatea Comisiei de anchetă care vizează modul în care a fost cheltuit banul public de către Ministerul Turismului. "Voi propune Biroului Permanent să suspende activitatea Comisiei de anchetă", a precizat ea.
Preşedintele Camerei şi-a argumentat demersul prin diferenţa dintre obiectivul asumat de Comisie, verificarea cheltuirii banilor, şi cel care ar reieşi din înregistrările devenite publice - "instrumentarea unui dosar penal pentru un ministru". "Din stenogramele publicate în presă reiese cu totul şi cu totul alt lucru. Reiese că membrii Comisiei de anchetă şi-au propus să construiască un dosar penal unui ministru. Se vorbeşte acolo despre ascultarea telefoanelor, despre modul în care pot fi intimidaţi anumiţi oameni pentru a scoate de la ei anumite declaraţii, se vorbeşte despre cum trebuie construită prin presă această strategie. Se vorbeşte de lucruri pe care le ştim din perioada comunistă: dacă n-ai o dovadă, atunci fabric-o! Este un principiu care pare că ghidează această Comisie de anchetă", a afirmat Anastase.
Preşedintele Camerei a susţinut că toate aspectele apărute trebuie discutate de Biroul Permanent al Camerei şi, în final, tranşate de plenul Camerei Deputaţilor. "Nu cred că este în momentul de faţă prioritară convocarea unei sesiuni extraordinare, ci mai degrabă suspendarea activităţii acestei Comisii", a precizat Anastase, menţionând că, în ce priveşte desfiinţarea, nu vede nicio problemă regulamentară ca o Comisie înfiinţată de plen, să fie şi desfiinţată de acesta.
Roberta Anastase a propus, între timp, şi alte demersuri procedurale, precum sesizarea Comisiei juridice. "Este Comisia care e abilitată să discute despre astfel de cazuri şi în ceea ce îi priveşte personal pe membrii Comisiei, dar şi Comisia în ansamblu pentru că există o sesizare şi din partea grupului parlamentar al PDL, o propunere de desfiinţare a Comisiei Elena Udrea", a susţinut ea, precizând că rezultatul va fi supus atenţiei plenului.
Pe de altă parte, Roberta Anastase a făcut public un apel adresat liderului PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, pentru a fi prezent în persoană la şedinţa BP de miercuri sau pentru a desemna pe altcineva decât Aura Vasile, cea care-l înlocuieşte de obicei, membră a Comisiei Udrea, ale cărei comentarii sunt surprinse de înregistrări.
Preşedintele Comisiei Udrea, Ludovic Orban, a declarat, pentru NewsIn, că înregistrarea postată pe mai multe site-uri în care membrii forului discută despre viitoare audieri este neautorizată,dar reflectă normalitatea într-o comisie de anchetă, neexistând niciun element al unui complot anti-Udrea.
"Este o înregistrare neautorizată a unei discuţii din cadrul Comisiei, o discuţie care nu a fost publică. Ea nu este rezultatul investigaţiei unui jurnalist, a fost pusă la dispoziţie de cineva către mai multe bloguri, ziare, redacţii încă de sâmbătă", a precizat, luni , pentru NewsIn, preşedintele Comisiei parlamentare care anchetează modul în care Ministerul Turismului a cheltuit banii publici.
Orban spune că înregistrarea redă o discuţie nepublică în care membrii Comisiei s-au manifestat normal, subliniind că "nu există nimic care să dea elemente ale unui complot". De asemenea, deputatul liberal este de părere că înregistrarea a fost făcută cu ajutorul aparaturii de înregistrare din sala Comisiei de Buget-Finanţe, arătând că vocile se aud uniform, în condiţiile în care membrii Comisiei stau la distanţă destul de mare unul de celălalt.
"Discuţia reflectă normalitatea într-o Comisie de anchetă- încercăm să indentificăm dacă banii publici au fost sau nu cheltuiţi legal. Înregistrarea denotă o dezbatere, o discuţie care nu prezintă nimic dintr-un plan ascuns menit să o execute pe doamna Udrea", a spus liderul liberal.
Orban este de părere că, dacă cineva are răbdare să asculte toată înregistrarea, îşi poate da uşor seama că este vorba de o discuţie normală, care reflectă starea din Comisie, însă premontajul distribuit redacţiilor este menit să transforme pe ministrul Turismului într-o victimă.
Potrivit stenogramei discuţiilor, afirmaţiile privind necesitatea găsirii unor "fapte penale" erau atribuite deputatului UDMR Lakatos Peter.
Mai multe site-uri au postat duminică o înregistrare audio şi fragmente dintr-o stenogramă ale unei şedinţe a Comisiei de anchetă în cazul Udrea, la care membrii au discutat despre faptul că trebuie găsite "fapte de natură penală" care să o incrimizeze pe Elena Udrea.