Cererea de anulare a interzicerii organizării admiterii la «Spiru Haret» se discută în octombrie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Bucureşti va discuta pe 6 octombrie cererea Universităţii Spiru Haret de anulare a hotărârii de guvern prin care i s-a interzis organizarea examenului de admitere pentru anul universitar 2009-2010, după ce a USH a câştigat procesul cu Guvernul privind suspendarea hotărârii 749.

Curtea de Apel Bucureşti a admis în parte, pe 14 august, acţiunea Universităţii "Spiru Haret" împotriva Guvernului, în sensul că a suspendat executarea a două articole din Hotărârea de Guvern 749 din 2009, care nu îi permit acesteia să organizeze admitere, însă hotărârea nu este definitivă. Recursul poate fi introdus în cinci zile.

De asemenea, instanţa a obligat Guvernul la plata 7.500 de lei cheltuieli de judecată.

Hotărârea de Guvern prin care se aprobă lista instituţiilor de învăţământ superior acreditate sau autorizate de către Ministerul Educaţiei se dă anual. Hotărârea de Guvern nr. 749/2009  conţine o prevedere suplimentară, potrivit căreia universităţile neincluse pe listă nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, Universităţii "Spiru Haret" i s-a interzis expres, prin act normativ, să organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care  cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, nu include şi Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat şi a câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două hotărâri de Guvern anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, care îi confereau statut de universitate acreditată.

Reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret" au cerut suspendarea executării HG 749/2009 care le interzice organizarea exemenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv că "se încalcă principiul constituţional al autonomiei universitare şi dreptul fundamental al oricărei persoane la respectarea proprietăţii private", potrivit acţiunii depuse în instanţă.

Mai mult, în acţiune se precizează că, prin aceeaşi hotărâre de guvern, se încalcă drepturile obţinute în urma acreditării "Spiru Haret" ca universitate particulară. În urma acreditării prin Legea 443/2002, universitatea are dreptul să stabilească organizarea "fiecărui ciclu universitar de zi, seral, cu frecvenţă redusă sau la distanţă".

Prin urmare, reprezentanţii instituţiei consideră că Guvernul încalcă atât Legea 443/2002, cât şi Legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, "printr-un act administrativ cu o forţă juridică inferioară". Potrivit acţiunii, statul încalcă obligaţia de a se abţine de la orice act care poate duce la pierderea proprietăţii private.

În consecinţă, în acţiunea "Spiru Haret" se arată că HG 749 trebuie modificată astfel încât să se permită  "exercitarea legală a activităţii universităţii şi a dreptului acesteia de a organiza ciclul universitar de licenţă, conform structurii aprobate de Senatul universităţii la 13 mai 2009".

Toate diplomele de licenţă şi titlurile universitare acordate de Universitatea "Spiru Haret" (USH) sunt legale, iar instituţia de învăţământ îi cere ministrului Ecaterina Andronescu să înceteze atacurile publice asupra universităţii, a declarat, pe 24 iulie, rectorul Aurelian Bondrea.

Potrivit rectorului de la "Spiru Haret", instituţia pe care o conduce are peste 50 de specializări, dintre care 95% sunt acreditate, iar restul autorizate.

De cealaltă parte, conform ministerului, dintre cele 31 de facultăţi ale universităţii, 26 sunt acreditate sau autorizate de instituţiile responsabile, cu menţiunea că avizele au fost obţinute, în majoritatea cazurilor, numai pentru programele de învăţământ la zi, însă universitatea are şi formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă.

Potrivit datelor centralizate de minister, Universitatea "Spiru Haret" a solicitat, în ultimii şapte ani, eliberarea a 147.000 de diplome, numărul documentelor cerute crescând în fiecare an, de la 5.700 în 2003, la nu mai puţin de 56.000 anul acesta. Numărul diplomelor ilegale, estimat de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) la peste 40.000, va fi stabilit cu exactitate la finalul controlului demarat de minister la "Spiru Haret".

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.