Pilotina „Irina” a intrat în serviciul administraţiei fluviale a Dunării
Foto: Marius Prisăcariu

Pilotina „Irina” a intrat în serviciul administraţiei fluviale a Dunării
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Prima navă construită după 1989 din fondurile proprii ale Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a intrat de ieri în serviciu, ceremonia inaugurală desfăşurându-se chiar în dreptul pontonului de acostare de pe Faleza inferioară a Dunării. Pilotina „Irina” a costat 420.000 euro, iar vestea bună pentru navigatori este că, în curând, va avea şi o navă-soră.

Intrarea în serviciu a pilotinei „Irina” a fost un eveniment aşteptat cu nerăbdare de personalul administraţiei fluviale, dat fiind faptul că, în prezent, singurele ambarcaţiuni de acest fel aflate în dotarea AFDJ Galaţi sunt unele cu mai bine de trei de decenii în serviciu – din şase, trei sunt în „conservare”, fiind practic de neutilizat, iar celelalte trei, cu motoare din vremea URSS, au probleme când vine vorba de piese de schimb, pentru a nu mai pune la socoteală rugina sau infiltraţiile de apă. Ca şi caracteristici tehnice, pilotina „Irina” are o lungime de 16,5 metri, o lăţime de 5 metri şi un pescaj de 1,5 metri. Nava este propulsată de două motoare, cu o putere totală de 720 CP.

„Este o navă rezistentă, cu o clasă de navigaţie maritimă ce-i permite să navigheze până la 20 de mile marine de ţărm, poate ţine piept până la o forţă a vântului de gradul 6 şi la o mare de gradul 5, asta însemnând valuri de 2,5 metri. Ne aşteptăm ca nava să se comporte foarte bine, de altfel ea a fost realizată sub supravegherea societăţii de clasificare Bureau Veritas. Misiunea navei va fi aceea de a asigura transportul piloţilor din Portul Sulina la navele care aşteaptă să intre pe Canalul Sulina şi, de asemenea, să asigure aducerea piloţilor de pe mare şi debarcarea lor în port”, a precizat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Mai trebuie spus că noua pilotină a fost construită la Constanţa, în şantierul societăţii SC Electroscoica MAR SRL. Mai mult, aceeaşi companie urmează să mai construiască o pilotină pentru AFDJ Galaţi.

„Aici am avut puţin noroc, pentru că, în baza datelor primite de la şantierele navale, preţul iniţial estimat al pilotinei era undeva la 850.000 euro. La licitaţie s-au prezenta însă companii mai mici, n-au mai venit şantierele mari, şi până la urmă, în urma procesului de achiziţie, ne-a rămas jumătate din bani. Aşa că am comandat şi o a doua pilotină. Am făcut din nou o procedură de achiziţie, ea s-a finalizat recent şi nava va realizată de aceeaşi societate care a construit şi actuala pilotină”, a explicat directorul AFDJ Galaţi. Conform angajamentului constructorului, nava-soră va fi livrată până la sfârşitul acestui an.

Citit 4288 ori Ultima modificare Marți, 13 Iunie 2017 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.